«Μια Ευρώπη που φροντίζει, προετοιμάζει και προστατεύει»: Διάσκεψη για το Μέλλον της Υγείας στην Ε.Ε.

«Μια Ευρώπη που φροντίζει, προετοιμάζει και προστατεύει»: Διάσκεψη για το Μέλλον της Υγείας στην Ε.Ε.

Υψηλού Επιπέδου Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας διοργανώθηκε από τη Βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Μαρτίου 2024 στις Βρυξέλλες με κεντρικό μήνυμα «Μια Ευρώπη που φροντίζει, προετοιμάζει και προστατεύει». Στη Διάσκεψη συμμετείχε, εκπροσωπώντας τη χώρα μας, ο Γ.Γ. Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας, Δρ. Άρης Αγγελής.

 

Κατά τη διάρκειά της συζητήθηκαν ενδεχόμενες στρατηγικές προτεραιότητες για την επόμενη ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2024 - 2029). Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, βρέθηκαν ζητήματα ουσιώδη για τους πολίτες της Ε.Ε. σχετικά με:

  • τον εφοδιασμό φαρμάκων,
  • την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κρίσεων,
  • την έλλειψη εργαζομένων,
  • την πρόληψη, αλλά και
  • τις επενδύσεις στον τομέα της υγείας.

Συγκεκριμένα συζητήθηκαν:

α) Η ασφάλεια εφοδιασμού φαρμάκων με εστίαση στο ρόλο της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα και η αναγκαιότητα κοινής προσέγγισης ως προς την δημιουργία αποθεμάτων,

β) Η ετοιμότητα της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων, με έμφαση στο σύστημα διακυβέρνησης,

γ) Η έλλειψη εργαζομένων στον τομέα της υγείας, ως αναδυόμενο πρόβλημα στο οποίο θα μπορούσε να συμβάλλει η ανάπτυξη σχετικής στρατηγικής της Ε.Ε.,

δ) Η πρόληψη μη μεταδοτικών ασθενειών και η προώθηση υγιεινού τρόπου ζωής,

ε) Η αύξηση των επενδύσεων στην υγεία μέσω της αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ.

Οι εργασίες της Διάσκεψης πραγματοποιήθηκαν τόσο στο πλαίσιο της Ολομέλειας όσο και με τη διεξαγωγή παράλληλων εργαστηρίων, με κεντρικούς ομιλητές τον Βέλγο υπουργό Υγείας, Frank Vandenbroucke, την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Π.Ο.Υ., Hans Kluge, καθώς και τον Σύμβουλο της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθηγητή Peter Piot, μεταξύ άλλων.