Απαίτηση Φαρμακοποιών να ενταχθούν στη λίστα μειωμένης τραπεζικής προμήθειας για συναλλαγές με κάρτα

Απαίτηση Φαρμακοποιών να ενταχθούν στη λίστα μειωμένης τραπεζικής προμήθειας για συναλλαγές με κάρτα

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με συγκεκριμένη επιχειρηματολογία διαμαρτύρεται γιατί ουσιαστικά αγνοήθηκε η επιστολή που έστειλε εγκαίρως προς τους αρμοδίους με την αιτιολογημένη πρότασή  να ενταχθούν και οι φαρμακοποιοί σε αυτή τη λίστα, κάτι που δεν έγινε. 

 

Απογοήτευση υπάρχει στους φαρμακοποιούς για το ότι τελικά δεν περιλήφθηκαν στη λίστα εκείνων των επαγγελμάτων και δραστηριοτήτων για τους οποίους με διάταξη που πέρασε από τη Βουλή προβλέπεται να έχουν πλέον μειωμένη προμήθεια των τραπεζών για συναλλαγές με ποσά έως 10 ευρώ και πιο συγκεκριμένα για συναλλαγές σε πληρωμές με POS έως 10 ευρώ η προμήθεια να μην μπορεί να υπερβαίνει το 0,50% της αξίας της συναλλαγής.

Η απογοήτευσή τους οφείλεται στο γεγονός ότι αφενός κινήθηκαν έγκαιρα  και αφετέρου στο ότι το αίτημά τους το συνόδευσαν με συγκεκριμένη, απόλυτα τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία με αποτέλεσμα να θεωρούν αυτονόητο το να βρίσκονται σε αυτή τη λίστα.

Βασικά επιχειρήματά τους ήταν και είναι –αφού εξακολουθούν να ζητούν από την πολιτεία να τους εισακούσει και να τους εντάξει σε αυτή τη λίστα έστω και εκ των υστέρων- το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναλλαγών με μικρά ποσά στο φαρμακείο περιλαμβάνει φθηνά φάρμακα –το φάρμακο αποτελεί και την κύρια ύλη του φαρμακείου- ενώ και οι συμμετοχές των ασθενών στις συνταγές των ασφαλιστικών ταμείων που αυτόματα οδηγούνται σε έκδοση παραστατικού απόδειξης λιανικής, είναι ως επί το πλείστον μικρές ενώ ήδη υπόκεινται σε επιβαρύνσεις τύπου rebate.

Επιπλέον όπως τονίζει ο ΠΦΣ, «ένας μεγάλος αριθμός φαρμακείων εμφανίζει χαμηλούς τζίρους, αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και είναι αναγκασμένος να απορροφά κόστη οφειλόμενα στην ενεργειακή κρίση και στις πληθωριστικές πιέσεις όλων των άλλων εξόδων, χωρίς να μπορεί να παρέμβει λόγω της διατιμημένης λιανικής τιμής του φαρμάκου, που είναι ο κύριος ΚΑΔ της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας» ενώ «συνολικά ο κλάδος, επιδεικνύει υψηλή φορολογική συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια, έχοντας επιτύχει σε υψηλό βαθμό μηχανοργάνωση, αυτοματοποίηση αλλά και πιστή αποτύπωση των οικονομικών δεδομένων της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, τα οποία είναι εις γνώση των Φορολογικών αρχών».

Ο Πανελλήνιος θέτει το ερώτημα προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη «ποιος επέλεξε  και με ποιες διαδικασίες και κριτήρια τη λίστα των συγκεκριμένων  επαγγελμάτων, το Υπ. Οικονομικών, τα funds που έχουν εγκατασταθεί ως ενδιάμεσοι πάροχοι POS ή οι Τράπεζες οι οποίες παράλληλα “νίπτουν τας χείρας τους” σχετικά με την δική τους επίδραση στους όρους χρήσης τους;»

Στην ενημέρωσή του ο ΠΦΣ προς τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας για το θέμα αναφέρει τα εξής:

Θεωρώντας επιβεβλημένο να ενταχθούν και τα φαρμακεία στην τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή και αφορά στην πολυδιαφημισμένη ένταξη επαγγελμάτων σε ρύθμιση βάσει της οποίας προβλέπεται «ανώτατη προμήθεια σε συναλλαγές με ποσά έως δέκα ευρώ που διενεργούνται με κάρτες εκδόσεως στην Ελλάδα», απευθύναμε σχετική επιστολή στον Υπ. Οικονομικών κ. Χατζηδάκη.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε τελικά χθες, χωρίς να συμπεριληφθούν τα φαρμακεία στην εν λόγω διάταξη, στην οποία εντάχθηκαν δραστηριότητες όπως πρακτορεία τύπου, περίπτερα, ψιλικατζίδικα, mini market, παντοπωλεία, ραφεία, στεγνοκαθαριστήρια, καταστήματα καπνικών προϊόντων, γαλακτοκομικών, ζαχαρωδών ειδών κλπ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Χατζηδάκης αρνείται αιτιολογημένη πρόταση του ΠΦΣ, ενθυμούμενοι το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν της θητείας του στο Υπουργείο Ανάπτυξης όταν προωθούσε με θέρμη τις χαλκευμένες επιταγές του ΟΟΣΑ και των εκθέσεων των Τραπεζών που αφορούσαν στο φάρμακο και στο επάγγελμά μας, αγνοώντας επιδεικτικά και επίμονα τις δικές μας παρεμβάσεις, θέσεις και επιχειρήματα.

Αλήθεια διερωτώμεθα ποιος επέλεξε  και με ποιες διαδικασίες και κριτήρια τη λίστα των συγκεκριμένων  επαγγελμάτων, το Υπ. Οικονομικών, τα funds που έχουν εγκατασταθεί ως ενδιάμεσοι πάροχοι POS ή οι Τράπεζες οι οποίες παράλληλα «νίπτουν τας χείρας τους» σχετικά με την δική τους επίδραση στους όρους χρήσης τους;

Είναι προφανές ότι παρά την μεγάλη αδημονία του επιχειρηματικού κόσμου για εκλογίκευση των προμηθειών που επιβαρύνουν ως χαράτσι τις καθημερινές συναλλαγές οδηγώντας σε υπέρμετρα κέρδη των τραπεζών, funds - όπως θεαματικά καταγράφονται στο συγκεκριμένο τομέα - ο Υπουργός Οικονομικών τελικά κατέληξε σε έναν κλειστό κατάλογο δραστηριοτήτων.

Αλήθεια ποιον εξυπηρετεί αυτός ο περιορισμένος κατάλογος;  Σίγουρα όχι τις επιχειρήσεις, σίγουρα όχι τους πολίτες  οι οποίοι το πιθανότερο είναι ότι επωμίζονται καθημερινά την αναπροσαρμογή του κόστους προϊόντων και υπηρεσιών λόγω αυτής της επιβάρυνσης των συναλλαγών με μεγαλύτερες προμήθειες σε εκατομμύρια πράξεις, δεδομένης της εκρηκτικής αύξησης της χρήσης καρτών στις πληρωμές.

Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα στους αρμόδιους Υπουργούς, «ένας μεγάλος αριθμός φαρμακείων εμφανίζει χαμηλούς τζίρους, αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και είναι αναγκασμένος να απορροφά κόστη οφειλόμενα στην ενεργειακή κρίση και στις πληθωριστικές πιέσεις όλων των άλλων εξόδων, χωρίς να μπορεί να παρέμβει λόγω της διατιμημένης λιανικής τιμής του φαρμάκου, που είναι ο κύριος ΚΑΔ της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας». Επισημάναμε επίσης ότι «θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι συνολικά ο κλάδος, επιδεικνύει υψηλή φορολογική συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια, έχοντας επιτύχει σε υψηλό βαθμό μηχανοργάνωση, αυτοματοποίηση αλλά και πιστή αποτύπωση των οικονομικών δεδομένων της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, τα οποία είναι εις γνώση των Φορολογικών αρχών

Παρόλα αυτά ο Υπουργός Οικονομικών αποφάσισε να επιλέξει τη συγκεκριμένη λίστα αγνοώντας όλα αυτά, ευνοώντας τελικά τους λίγους και ισχυρούς ενδιάμεσους στην αλυσίδα πληρωμών δηλαδή τις Τράπεζες και τα funds, αντί να απαιτήσει χαμηλές προμήθειες σε μικρά κόστη συναλλαγών, προς  όφελος των  περισσοτέρων!!!

Επιβάλλεται από τον Υπουργό Οικονομικών να μας εντάξει  σε αυτή την κατηγορία έστω  και εκ των υστέρων.