Μετά από τουλάχιστον τέσσερα χρόνια η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Μετά από τουλάχιστον τέσσερα χρόνια η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία κοινά δικαιώματα στις χώρες της ΕΕ. Το θέμα της Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας είχε τεθεί ήδη από το 2009, μέσω  του European Accessibility Forum, από τον πρόεδρό του, Ιωάννη  Βαρδακαστάνη, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας  Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή ομιλία του για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ενημερωτικής Συνάντησης «Η ενδοκρινολογία στη θαλασσαιμία και τη δρεπανοκυτταρική νόσο», που θα πραγματοποιηθεί από 19 έως 21 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Βαρδακαστάνης ανέφερε:

«Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας είναι η ταυτότητα αναπηρίας. Εγώ τη λέω ευρωπαϊκό διαβατήριο αναπηρίας. Θα εξασφαλίζει ότι όλα τα ΑμεΑ, πηγαίνοντας από χώρα σε χώρα της ΕΕ θα έχουν κάποια κοινά δικαιώματα.  Το ποια θα είναι αυτά τα δικαιώματα εξαρτάται από τις παροχές που θα δώσει η κάθε χώρα, π.χ. παροχές όπως η ελεύθερη μετακίνηση, η  πρόσβαση σε πολιτιστικούς, αθλητικούς, αρχαιολογικούς, τουριστικούς χώρους και άλλες παροχές που έχουν διάφορες χώρες, γιατί δεν υπάρχουν οι ίδιες παροχές σε κάθε χώρα. Στην Ελλάδα -για παράδειγμα- έχουμε  την Εθνική Κάρτα Αναπηρίας, που προς το παρόν είναι ψηφιακή και νομίζω ότι την έχουν πάρει γύρω στις 70.000 Έλληνες. Έχει προβλεφθεί, όταν θα πάρει έντυπη μορφή, στη μία πλευρά να τυπωθεί η Εθνική Κάρτα και στην άλλη η Ευρωπαϊκή».

Για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδακαστάνης, δεν αρκεί μόνο να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης, να γίνει Οδηγία και να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αλλά θα πρέπει να ενσωματωθεί και στις εθνικές νομοθεσίες μέσα σε 42 μήνες από τη δημοσίευση. Ο ίδιος σημειώνει ότι η υπόθεση θα προχωρήσει μετά τις ευρωεκλογές και τη επανασυγκρότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκτιμά ότι η δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων θα γίνει τον προσεχή Σεπτέμβριο.

«Σκοπός της Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας είναι να υπηρετήσει την άσκηση του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης, που είναι μία από τις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η ΕΕ. Μαζί με αυτό θα είναι και η Ευρωπαϊκή Κάρτα Στάθμευσης, η οποία υπάρχει αλλά έρχεται να διορθώσει κάποια πράγματα. Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας αφορά όλα τα άτομα με αναπηρία. Εμείς θέλαμε, αλλά δεν έγινε δεκτό, την αμοιβαία αναγνώριση της πιστοποίησης αναπηρίας. Δηλαδή, όταν ένα άτομο με αναπηρία πηγαίνει σε μία ευρωπαϊκή χώρα να αναγνωρίζεται η πιστοποίηση αναπηρίας που έχει από τη χώρα προέλευσης και να μην χρειάζεται καινούργια πιστοποίηση. Γιατί όταν ένα άτομο με αναπηρία πηγαίνει σε μια άλλη χώρα για σπουδές, εργασία κ.λπ. μέχρι να  πιστοποιηθεί στη χώρα αυτή η αναπηρία του δημιουργείται ένα κενό. Με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας θα καλυφθεί αυτό το κενό γιατί θα αναγνωρίζεται προσωρινά η πιστοποίηση αναπηρίας της χώρας προέλευσης μέχρι να πιστοποιηθεί η αναπηρία στην ξένη χώρα. Όμως με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας δεν προβλέπεται η αμοιβαία αναγνώριση της αναπηρίας. Το σημαντικό είναι ότι δημιουργούμε τη βάση για να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για μια εντελώς ολοκληρωμένη προσπάθεια, η οποία θα πάρει λίγο παραπάνω χρόνο. Κάθε χώρα έχει τη δική της νομοθεσία, τα δικά της προβλήματα, τη δική της ιστορία σε αυτά τα πράγματα, θέλει χρόνο. Δεν τους δικαιολογώ, θεωρώ ότι θα έπρεπε να έχουν δεχτεί την αμοιβαία αναγνώριση», πρόσθεσε ο κ. Βαρδακαστάνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ