ΕΔΟΕΑΠ: Αλλάζει και εμπλουτίζεται η τηλεφωνική εφημερία

ΕΔΟΕΑΠ: Αλλάζει και εμπλουτίζεται η τηλεφωνική εφημερία

Από την  Τετάρτη 1η Μαΐου 2024 αλλάζει και διευρύνεται η υπηρεσία τηλεφωνικής-συμβουλευτικής εφημερίας του ΕΔΟΕΑΠ. Μετά την άρνηση των παθολόγων του ΕΔΟΕΑΠ να συνεχίσουν να προσφέρουν την τηλεφωνική εφημερία, μια υπηρεσία που παρέχεται ανελλιπώς σχεδόν επί 30 χρόνια, το έργο αυτό θα αναλάβουν οι «Ιατροί SOS».

Οι Ιατροί SOS θα παρέχουν τις υπηρεσίες τηλεφωνικής εφημερίας για τους ασφαλισμένους της Αττικής και της περιφέρειας μέσω της ειδικής τηλεφωνικής γραμμής 2102201020, αποκλειστικά για τους ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ. Η τηλεφωνική εφημερία για τα επείγοντα περιστατικά θα συνεχίσει να λειτουργεί τις καθημερινές από τις 19:00 έως τις 08:00 της επομένης, ενώ τα σαββατοκύριακα και τις αργίες από τις 08:00 έως τις 08:00 της Δευτέρας ή της επομένης της αργίας. Αντίθετα με την Αθήνα και την περιφέρεια, που αλλάζει η τηλεφωνική εφημερία και θα παρέχεται από τους Ιατρούς SOS, δεν θα αλλάξει για τη Θεσσαλονίκη αφού οι παθολόγοι του εκεί παραρτήματος του ΕΔΟΕΑΠ θα συνεχίσουν να παρέχουν στους ασφαλισμένους την τηλεφωνική εφημερία όπως μέχρι σήμερα στο τηλέφωνο 6982447854.

Προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, οι Ιατροί SOS θα έχουν στη διάθεσή τους τα ελάχιστα δεδομένα των ασφαλισμένων όπως όνομα, επώνυμο, όνομα πατέρα και τον Αριθμό Μητρώου του ΕΔΟΕΑΠ. Αντίθετα δεν θα έχουν πρόσβαση στον ΑΜΚΑ και το τηλέφωνο των ασφαλισμένων. Οι Ιατροί SOS, όπως όλοι οι συνεργαζόμενοι με τον ΕΔΟΕΑΠ ιατρικοί φορείς, δεσμεύονται με ρήτρα εμπιστευτικότητας, ώστε να διασφαλίζονται τα δεδομένα των ασφαλισμένων.

Κατά την υπηρεσία τηλεφωνικής εφημερίας ο εφημερεύων ιατρός SOS θα συζητά το πρόβλημα του ασθενούς, θα λαμβάνει το ιστορικό και θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες αν κρίνει ότι δεν χρειάζεται να επισκεφθεί νοσοκομείο ή να του παρασχεθούν ιατρικές υπηρεσίες ακόμη και στο σπίτι.

Αν όμως ο ιατρός εφημερίας κρίνει ότι το πρόβλημα υγείας του ασφαλισμένου είναι πιο σοβαρό, τότε μπορεί να αποστείλει είτε γιατρό κατ’ οίκον είτε να τον ενημερώσει για τα νοσηλευτήρια, δημόσια και ιδιωτικά, με τα οποία έχει συμβάσεις ο ΕΔΟΕΑΠ, για παροχή υπηρεσιών επείγοντων περιστατικών, τα οποία μπορεί να επισκεφθεί για επείγουσες εξετάσεις ή και νοσηλεία.

Σε περίπτωση δε που κριθεί ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την υγεία του, ο ιατρός εφημερίας μπορεί να αποστείλει και ιδιωτικό ασθενοφόρο, για το οποίο δεν θα επιβαρύνεται ο ασθενής αν νοσηλευτεί.