Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας γίνεται ψηφιακό βιβλίο τσέπης για Παιδιά και Εφήβους

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας γίνεται ψηφιακό βιβλίο τσέπης για Παιδιά και Εφήβους

Ξεκίνησε η λειτουργία Ηλεκτρονικής Εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα του Βιβλίου Τσέπης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για Παιδιά και Εφήβους. Την εφαρμογή παρουσίασαν το υπουργείο Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μέσω του Γραφείου για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα.

Το υπουργείο Υγείας συνδιοργάνωσε μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέσω του Γραφείου για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα, μια υβριδική εκδήλωση για την εγκαινίαση της «Ηλεκτρονικής Εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα του Βιβλίου Τσέπης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για Παιδιά και Εφήβους».

Στόχος της λειτουργίας της συγκεκριμένης εφαρμογής είναι η βελτίωση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της ποιότητας της φροντίδας για κάθε παιδί και έφηβο, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ.

Η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί και απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες υγείας που είναι υπεύθυνοι για τη φροντίδα παιδιών και νέων. 
Σκοπός είναι η κάλυψη των ελλείψεων (μέσα από εύκολα προσβάσιμες οδηγίες στους επαγγελματίες υγείας) για την πρώιμη ανίχνευση προβλημάτων υγείας, αλλά και  η εξασφάλιση για κάθε παιδί και έφηβο πως θα λαμβάνει τη φροντίδα που του αξίζει, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του ή την κοινωνικοοικονομική του κατάσταση, όπως τόνισαν τόσο ο υπουργός όσο και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Φωφώ Καλύβα, και ο επικεφαλής του Γραφείου του ΠΟΥ/Ευρώπης για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών, João Breda.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε τη σημασία της ψηφιακής μορφής της εφαρμογής και σημείωσε ότι «Οι πάροχοι Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας αυτών των ηλικιακών ομάδων, στηρίζοντάς τους στο ταξίδι τους και αναγνωρίζοντας προβλήματα υγείας σε πρώιμο στάδιο. Δυστυχώς, παρά τη σημαντικότατη σπουδαιότητά της, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας συχνά υπολείπεται του επιπέδου που θα έπρεπε να διαθέτει».

Εξαίροντας τη συνεργασία με τον ΠΟΥ, η κα Αγαπηδάκη πρόσθεσε: «η ΠΦΥ αποτελεί το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η ευημερία της νεότερης γενιάς μας. Αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της καθολικής υγειονομικής περίθαλψης και είναι απαραίτητη για τη δημιουργία μιας κοινωνίας όπου όλοι μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Στην καρδιά αυτής της φιλοσοφίας, βρίσκεται η έννοια της Πρόληψης, εξασφαλίζοντας ότι κάθε πολίτης έχει πρόσβαση σε δωρεάν, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας και μπορεί να ανιχνεύσει προβλήματα υγείας εγκαίρως. Η επίτευξη αυτού του οράματος απαιτεί τον εξοπλισμό των επαγγελματιών της πρωτοβάθμιας φροντίδας με όλη την απαραίτητη εκπαίδευση και τα σύγχρονα εργαλεία για την παροχή ποιοτικής φροντίδας, ιδιαίτερα για παιδιά και εφήβους».

Από την μεριά του, ο Επικεφαλής του Γραφείου του ΠΟΥ/Ευρώπης João Breda υπογράμμισε: «Η εγκαινίαση της ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΠΟΥ/Ευρώπης για κινητά τηλέφωνα του Βιβλίου Τσέπης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για Παιδιά και Εφήβους αποτελεί μεγάλη τιμή».  Ο ίδιος πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «Η εφαρμογή αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό επίτευγμα στις προσπάθειές μας να διασφαλίσουμε ότι οι υψηλής ποιότητας υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας θα είναι προσβάσιμες στα παιδιά και τους εφήβους σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ».