Κατακόρυφη αύξηση των ελλείψεων φαρμάκων στη Μ.Βρετανία

Κατακόρυφη αύξηση των ελλείψεων φαρμάκων στη Μ.Βρετανία

Οι ελλείψεις φαρμάκων αυξήθηκαν κατακόρυφα τα δύο τελευταία χρόνια στη Βρετανία και πλέον αποτελούν «τη νέα κανονικότητα» που καλούνται να διαχειριστούν φαρμακεία, ασθενείς και γιατροί, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, η οποία επισημαίνει ότι το Brexit επιδείνωσε την κατάσταση.

Αντιβιοτικά, φάρμακα για την επιληψία ή υποκατάστατα ορμονών για την εμμηνόπαυση… Ο αριθμός των προειδοποιήσεων για επικείμενες ελλείψεις φαρμάκων έχει διπλασιαστεί μέσα σε τρία χρόνια, περνώντας από τις 648 το 2020 σε 1.634 πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση του Nuffield Trust, ενός κέντρου που ειδικεύεται στην υγεία.

«Ολοένα και περισσότεροι ασθενείς σε όλη τη Βρετανία ακούν τον φαρμακοποιό τους να τους λέει ότι τα φάρμακά τους δεν είναι διαθέσιμα, ίσως να μην είναι άμεσα διαθέσιμα και ίσως να μην είναι διαθέσιμα σε κανένα άλλο κοντινό φαρμακείο», συνόψισε σε ανακοίνωσή του ο Μαρκ Νταγιάν του Nuffield Trust, χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο «σοκαριστικό».

Αν και οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα συχνό φαινόμενο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες μετά την πανδημία covid ή λόγω του πληθωρισμού, η κατάσταση στη Βρετανία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Εξάλλου επιδεινώθηκε μετά την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, υπογραμμίζει η έκθεση.

Το Brexit «αναμφισβήτητα αποδυνάμωσε σημαντικά την ικανότητα της Βρετανίας να αντιμετωπίζει» τις ελλείψεις, καθώς απομονώθηκε από τις ευρωπαϊκές προσπάθειες που καταβάλλονται για τον επανακαθορισμό των εφοδιαστικών αλυσίδων και από τα κοινά μέτρα που έλαβε η ΕΕ για τη διαχείριση των ελλείψεων.

Τα φάρμακα «δεν κυκλοφορούν πλέον το ίδιο εύκολα» μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ και οι βρετανικές αρχές χρειάζονται συνήθως περισσότερο χρόνο από τις ευρωπαϊκές για να εγκρίνουν νέα σκευάσματα.

Αυτό ανάγκασε την Υπηρεσία Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας (DHSC) να πληρώσει περισσότερο από τη συνηθισμένη τιμή για φάρμακα που είναι σπάνια, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει τη προσφορά, δέκα φορές συχνότερα στο τέλος του 2022 σε σχέση με πριν το 2016. Το επιπλέον κόστος για το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας εκτιμάται στα 220 εκατ. λίρες (257 εκατ. ευρώ).

Οι ειδικοί ζητούν από τη βρετανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει το σύστημα εφοδιασμού φαρμάκων και να βελτιώσει την επικοινωνία με τους επαγγελματίες υγείας αναφορικά με τις διαθέσιμες εναλλακτικές σκευασμάτων που παρουσιάζουν έλλειψη.

«Η μεγάλη πλειονότητα των φαρμάκων είναι εύκολα διαθέσιμα», αντέδρασε το βρετανικό υπουργείο Υγείας, εκτιμώντας ότι «τα περισσότερα προβλήματα εφοδιασμού αντιμετωπίζονται με ελάχιστες επιπτώσεις για τους ασθενείς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ