Ένας μήνας απογευματινά χειρουργεία: Ο απολογισμός

Ένας μήνας απογευματινά χειρουργεία: Ο απολογισμός

Ήδη, συμπληρώθηκε ένας μήνας από την έναρξη -στις 12 Μαρτίου 2024- του μέτρου των απογευματινών, επί πληρωμή, χειρουργικών επεμβάσεων στα δημόσια νοσοκομεία, με τους εκπροσώπους των υγειονομικών υπαλλήλων να κάνουν λόγο για «παταγώδη αποτυχία» του στόχου που καλείται να εκπληρώσει το μέτρο, που δεν είναι άλλος από την ελάττωση της πολύμηνης (έως και πολυετούς…) αναμονής των ασθενών στις λίστες χειρουργείων των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Πόσα απογευματινά χειρουργεία πραγματοποιήθηκαν - Στοιχεία ανά Νοσοκομείο

Ενδεικτικά στοιχεία για τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης:

Στην Αττική, στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, έγιναν 30 απογευματινά χειρουργεία και στο Νοσοκομείο Αττικόν, έγιναν 9 απογευματινά χειρουργεία.

Με λίστες αναμονής άνω των 5.000 ασθενών το καθένα από αυτά τα δύο νοσοκομεία.

Στη Θεσσαλονίκη, έγιναν 80 απογευματινά χειρουργεία, και συγκεκριμένα:

  • στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου - 53,
  • στο Νοσοκομείο Παπανικολάου - κανένα ,
  • στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο - 2,
  • στο Νοσοκομείο Γεννηματάς - 1,
  • στο Νοσοκομείο Άγιος Παύλος - 19,
  • στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ - 5,
  • στο Νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος - κανένα,
  • στο Νοσοκομείο Θεαγένειο - κανένα.

Θεσσαλονίκη: 80 απογευματινά χειρουργεία με λίστα αναμονής πάνω από 20.000 ασθενείς

Σήμερα, Πέμπτη 18 Απριλίου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος,  βρέθηκε στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκη, όπου ξεκίνησαν, πριν ένα μήνα, τα απογευματινά χειρουργεία. Σχολιάζοντας την πορεία του μέτρου, δηλώνει:

«Σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, μέχρι τώρα, έχουν γίνει μόνο 80 απογευματινά χειρουργεία. Οι ασθενείς που είναι εγγεγραμμένοι σε λίστα για χειρουργείο στα συγκεκριμένα νοσοκομεία υπερβαίνουν τις 20.000. Με αυτή την ταχύτητα και υπό αυτές τις συνθήκες, ούτε σε 10 χρόνια δεν πρόκειται να χειρουργηθούν.

Επισημαίνουμε ότι το 53% των ασθενών που περιμένουν πάνω από ένα χρόνο να χειρουργηθούν, δηλαδή πάνω από 15.000 ασθενείς, βρίσκονται στα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος κυρίως της Θεσσαλονίκης, με βάση τις επικαιροποιημένες λίστες χειρουργείων».

Ο ίδιος προσθέτει: «Τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή μετά από ένα μήνα λειτουργίας οδηγούνται σε παταγώδη αποτυχία, παρά τη σπουδή των διοικήσεων για τη λειτουργία τους, παρότι οι εργαζόμενοι αν και διαφωνούν δεν ύψωσαν τείχη άρνησης.

Για ποιους λόγους διαφωνούν οι εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία με τα απογευματινά χειρουργεία:  

  • Το προσωπικό δεν αντέχει να στηρίξει το θεσμό λόγω εργασιακής εξουθένωσης.
  • Οι ασθενείς δεν ανέχονται να τους κοροϊδεύουν.
  • Πληρώνουν φόρους και εισφορές μια ζωή, περιμένουν 6 χρόνια να χειρουργηθούν και αντί να τους ζητήσουμε συγγνώμη ως σύστημα, τους λέμε ‘πληρώστε να χειρουργηθείτε’...
  • Το λιγοστό προσωπικό, κουρασμένο από τα συνεχή εξαντλητικά ωράρια, τις συνεχείς μετακινήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να καλύπτει κενά, δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον συμμετοχής στα απογευματινά χειρουργεία, παρότι υπάρχουν σοβαρές οικονομικές ανάγκες, λόγω πενιχρών μισθών που λαμβάνουν.

Το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών στα νοσοκομεία της χώρας είναι κλειστές, λόγω ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων.

«Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, λειτουργούν 43 χειρουργικές αίθουσες στις 70 που είναι ανεπτυγμένες», υπογραμμίζει ο κ. Γιαννάκος και συνεχίζει:

«Εάν λοιπόν θέλουμε να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς σε σύντομο χρονικό διάστημα δωρεάν όπως έχει υποχρέωση το κράτος, πρέπει να προσληφθεί προσωπικό προκειμένου να λειτουργήσει το σύνολο των χειρουργικών αιθουσών.

Λέμε ‘ναι’ στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων με προσωπικό βάρδιας και χειρουργεία δωρεάν από τη λίστα αναμονής. Το 50% των ασθενών που χειρουργούνται στα απογευματινά χειρουργεία είναι εκτός λίστας αναμονής», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Σε Κανένα Απογευματινό Χειρουργείο δεν τηρείται σειρά προτεραιότητας!

«Ακόμη δεν είδαμε τα χρήματα από το ταμείο Ανάκαμψης για τα 50.000 δωρεάν πρώτα απογευματινά χειρουργεία και δεν γνωρίζουμε πότε θα λειτουργήσει το εν λόγω μέτρο...

Καλύτερα όμως αυτά τα χρήματα να τα δίνανε για προσλήψεις προσωπικού. Θα ήταν πολύ πιο αποδοτικό. Το κράτος οφείλει να δώσει τα χρήματα για κίνητρα, για να αυξήσει τους μισθούς των υγειονομικών. Αρκετά πληρώνουν οι ασθενείς σε φόρους και εισφορές. Όπως και εάν προπαγανδίζουν το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων και την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών στο ΕΣΥ είναι  χαριστική βολή για το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της υγείας.

Είναι παραδοχή ότι το κράτος ό,τι είχε να δώσει σε χρήματα για τη δημόσια υγεία, το έδωσε, τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα πληρώσουν οι ασθενείς από την τσέπη τους... Έτσι, η πρόσβαση θα εξαρτάται από το ‘πορτοφόλι’!

Έχουμε κύμα μαζικής φυγής υγειονομικών. Χάνουμε 300 υπαλλήλους το μήνα από το ΕΣΥ, προσλήψεις δεν γίνονται.

Κίνητρα, λοιπόν, χρειάζονται: αύξηση μισθών, μονιμοποίηση συμβασιούχων, ένταξη στα ΒΑΕ, εάν θέλουμε να ανακόψουμε το κύμα φυγής. Εάν δεν θέλουμε, ο τελευταίος από εμάς να κλείσει τη πόρτα (του ΕΣΥ)», καταλήγει με ένα πικρό σχόλιο, ο κ. Γιαννάκος.