Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η εξαγορά της Euromedica από Strix-Farallon

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η εξαγορά της Euromedica από Strix-Farallon

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η εξαγορά της Euromedica από Strix-Farallon. Αναλυτικά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της επιτροπής: Σε συνεδρίαση του τμήματος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 13 Μαΐου 2024 (Απόφαση 848/2024), αποφασίστηκε ομόφωνα η έγκριση της γνωστοποίησης, σύμφωνα με τα άρθρα 5 έως 10 του ν. 3959/2011, που αφορά στην απόκτηση κοινού ελέγχου από τις εταιρείες «STRIX ASSET MANAGEMENT LTD» και «FARALLON CAPITAL MANAGEMENT L.L.C.» επί της εταιρείας «EUROMEDICA ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ - ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ - ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ - ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΑ», κατά την έννοια του άρθρου 5, παρ. 2 (β) του ν. 3959/2011. 

Η συγκέντρωση πληροί τα όρια του άρθρου 6 παρ. 1 ν. 3959/2011, όπως ισχύει και δεν έχει κοινοτική διάσταση διότι, αφενός, δεν πληρούνται τα σχετικά κατώφλια κύκλου εργασιών που προβλέπονται στο άρθρο 1 παρ. 2 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 139/2004 («Κοινοτικός Κανονισμός Συγκεντρώσεων»), δεδομένου ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών που πραγματοποιούν παγκοσμίως όλες οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις δεν υπερβαίνει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ και αφετέρου δεν πληρούνται ούτε και τα εναλλακτικά/επικουρικά κατώφλια του άρθρου 1 παρ. 3 του ως άνω Κανονισμού.

Οι σχετικές αγορές προϊόντος που αφορούν την συγκέντρωση είναι οι: α) αγορά των ιδιωτικών γενικών κλινικών και β) αγορά ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων. Ως σχετική γεωγραφική θεωρείται το σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

Στην συγκέντρωση δεν υφίστανται επηρεαζόμενες αγορές σε οριζόντιο ή/και κάθετο επίπεδο, καθώς σε καμία σχετική αγορά δεν πληρούνται σωρευτικά τα κριτήρια: α) δραστηριοποίησης τουλάχιστον δύο (2) εκ των συμμετεχουσών εταιρειών και συνολικού μεριδίου αγοράς τουλάχιστον 15% (όσον αφορά στις οριζόντιες αγορές) ή β) δραστηριοποίησης μίας τουλάχιστον εκ των συμμετεχουσών εταιρειών και συνολικού μεριδίου αγοράς τουλάχιστον 25% (όσον αφορά στις κάθετες αγορές). Συναφώς, από τα στοιχεία του φακέλου της συγκέντρωσης δεν προκύπτουν διαγώνιες επιπτώσεις (conglomerateeffects).

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σε Τμήμα, ομόφωνα εγκρίνει την κατ' άρθρο 8 παρ. 3 του Ν. 3959/2011 γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση που αφορά στην απόκτηση κοινού ελέγχου από τις εταιρείες «STRIX ASSET MANAGEMENT LTD» και «FARALLON CAPITAL MANAGEMENT L.L.C.» επί της εταιρείας «EUROMEDICA ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ - ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ - ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ - ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΑ», δεδομένου ότι η εν λόγω συγκέντρωση, παρ' ότι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 6 Ν. 3959/2011, δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες, ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ