Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στη Βουλή τις «διαπιστώσεις» Κασσελάκη από τα νοσοκομεία στα νησιά

Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στη Βουλή τις «διαπιστώσεις» Κασσελάκη από τα νοσοκομεία στα νησιά

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ

 

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανεβάζει τους τόνους λόγω των διαπιστώσεων από την πολυήμερη περιοδεία του Στέφανου Κασσελάκη στα νησιά, με τον πρόεδρο του κόμματος να βάζει σε πρώτο πλάνο τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και την ανάγκη να υιοθετηθούν από την κυβέρνηση σοβαρά κίνητρα, που θα καταστήσουν δελεαστικές τις θέσεις που προκηρύσσονται για τα δημόσια νοσοκομεία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης μιλούσε από την Κω για την Υγεία, 13 βουλευτές του κόμματος κατέθεταν ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας στην οποία ανέφεραν ότι η κατάρρευση του ΕΣΥ στα νησιά, από την Κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζεται με αμείωτους και διαρκώς εντεινόμενους ρυθμούς. Οι 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν συγκεκριμένα στοιχεία από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για τις μεγάλες ελλείψεις στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς όπως η Σαντορίνη και η Κέρκυρα αλλά και στα μεγάλα κενά που παρατηρούνται στα νοσοκομεία της Σύρου, της Νάξου, της Κω, της Αμοργού, της Τήνου, της Λήμνου, της Λέρου, της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου, της Λευκάδας και των Κυθήρων.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν μάλιστα τον υπουργό Υγείας να απαντήσει αν η κυβέρνηση προτίθεται  να δώσει μισθολογικά κίνητρα και παροχές στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να αντιμετωπίσει την τραγική κατάσταση των υγειονομικών μονάδων στα νησιά και πώς θα αντιμετωπίσει το γεγονός ότι οι  διαγωνισμοί για κενές θέσεις στα νοσοκομεία στα νησιά, συνήθως, κηρύσσονται άγονοι.

Ταυτόχρονα, καλούν τον Άδωνι Γεωργιάδη να κάνει δεκτή την τροπολογία που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις αρχές Απριλίου με την οποία ζητούσε την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ, ως έναν τρόπο πραγματικής ενίσχυσης των πολύ χαμηλών αμοιβών τους.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας από την Κω για τα θέματα της Υγείας, αναφέρθηκε στον θάνατο της 63χρονης Διονυσίας, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή σε καρότσα αγροτικού, πέρυσι. «Είναι στα χέρια μας να ξυπνήσουμε ως χώρα να πούμε ότι δε φτάνει ένα ασθενοφόρο στην Κω. Ή είμαστε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος ή δεν είμαστε. Ξέρετε 2.5 δισ. ευρώ ερευνώνται από την ευρωπαϊκή εισαγγελία για απευθείας αναθέσεις ή ελεγχόμενους διαγωνισμούς. Πρόκειται για 600 έργα που ανατέθηκαν σε 10 εταιρείες. Πόσα από αυτά τα 2.5 δισ. χρειάζεται το νοσοκομείο της Κω για να είναι πλήρες;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο θέμα της υποστελέχωσης των δημοσίων νοσοκομείων αναφέρθηκε εκ νέου χθες ο υπουργός Υγείας στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA. Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά πανευρωπαϊκό λέγοντας μάλιστα ότι ήταν το πρώτο θέμα συζήτησης στο τελευταίο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Είπε ακόμη, ότι σε σχέση με το 2019, έχουν αυξηθεί κατά 15% οι γιατροί και οι νοσηλευτές που υπηρετούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και υποστήριξε μάλιστα ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι υπαρκτό και στην Κύπρο η οποία δίνει διπλάσιους μισθούς στους γιατρούς σε σχέση με την Ελλάδα.