Πολλαπλό Μυέλωμα: «Μαζί στη ζωή» και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου

Πολλαπλό Μυέλωμα: «Μαζί στη ζωή» και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου

Στο πλαίσιο του Μαρτίου, που είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το Πολλαπλό Μυέλωμα, με δύο νέες ταινίες μικρού μήκους συνεχίζεται, και φέτος, η επιτυχημένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για το Πολλαπλό Μυέλωμα με τίτλο «Μαζί στη ζωή» από τη βιοφαρμακευτική εταιρεία Sanofi Ελλάδας. 

 

Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής -που τελεί υπό την αιγίδα του Συλλόγου“Κ.Ε.Φ.Ι.” Αθηνών- είναι η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σχετικά με τη νόσο και η ενδυνάμωση και η υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους για να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία τις προκλήσεις κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής τους διαδρομής. 

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το πρώτο μέρος της εκστρατείας εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2022, με τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, με τίτλο «Πολλαπλό Μυέλωμα - Μαζί στη ζωή», το οποίο μέσα από τις πραγματικές μαρτυρίες ενός ασθενή, ενός φροντιστή, ενός γιατρού και ενός ψυχολόγου, ανέδειξε τον τρόπο διαχείρισης της νόσου από τους ασθενείς και τους φροντιστές τους, αλλά και τις σημαντικές ιατρικές εξελίξεις που διασφαλίζουν μακροχρόνια επιβίωση και καλή ποιότητα ζωής. 

Με τη δημιουργία δύο νέων ταινιών μικρού μήκους με τη μορφή δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ, αποτυπώνεται η ζωή δύο διαφορετικών ανθρώπων και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν τη διάγνωση του Πολλαπλού Μυελώματος και την υποτροπή της νόσου αντίστοιχα. Μέσα από την αυθεντική απεικόνιση των καταστάσεων, οι ταινίες αποδίδουν με ρεαλισμό και ευαισθησία την επίπτωση της νόσου στην καθημερινότητα των ασθενών και του υποστηρικτικού τους περιβάλλοντος. 

Μέσα από τις ταινίες, αποδίδονται τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών που αντιμετωπίζουν το αρχικό σοκ της διάγνωσης, και σκιαγραφείται το φάσμα των συναισθημάτων από την αγωνία και την απογοήτευση, έως την αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της νόσου, με την υποστήριξη των φροντιστών τους.

Κεντρικό ρόλο στις δύο ταινίες έχει ο γνωστός ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης, υποδυόμενος τον Αιματολόγο που παρακολουθεί τους ασθενείς. Τα μηνύματα που μεταφέρει στους ασθενείς και τους φροντιστές τους αποτελούν την ουσία της εκστρατείας ενημέρωσης: αναφορά στη νόσο, στις προκλήσεις που ο ασθενής αντιμετωπίζει κατά τη διάρκεια της αγωγής του, στις προσαρμογές που πρέπει να κάνει στην καθημερινότητά του, αλλά και στην αισιοδοξία που προσφέρουν οι σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές.

 «Η διάγνωση του Πολλαπλού Μυελώματος και η θεραπευτική διαχείρισή του κατόπιν υποτροπής σηματοδοτούν την έναρξη μιας δύσκολης διαδρομής για τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους, με μεγάλο ψυχικό κόστος», δήλωσε η Ιωάννα Τσόκα, Country Communication Head Greece & Central South Europe MCO Communication Business Partner.
«Συνεχίζοντας την υλοποίηση της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης Πολλαπλό Μυέλωμα - Μαζί στη ζωή, μεταδίδουμε το αισιόδοξο μήνυμα ότι οι ασθενείς μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το Πολλαπλό Μυέλωμα, με την κατάλληλη υποστήριξη από τον γιατρό και τους φροντιστές τους». 

 

Το Πολλαπλό Μυέλωμα 

Είναι η 2η σε συχνότητα αιματολογική κακοήθεια παγκοσμίως, με 160.000 νέα περιστατικά να καταγράφονται κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο, συχνότερα σε άτομα ηλικίας 65-74 ετών. Τα σημεία και τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν επίμονο πόνο στα οστά ή/και κατάγματα, κόπωση, επαναλαμβανόμενες ανεξήγητες λοιμώξεις (π.χ. πνευμονία), διαταραχές του νευρικού συστήματος και δύσπνοια ή ένδειξη καρδιακής ή νεφρικής ανεπάρκειας. Το Πολλαπλό Μυέλωμα είναι μία σοβαρή νόσος που μπορεί να επανεμφανιστεί. Ωστόσο, με τη βοήθεια της επιστήμης μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε, περιορίζοντας ή, σε κάποιες περιπτώσεις, εξαλείφοντας τα συμπτώματά της. Υπάρχουν, πλέον, πολλές γραμμές άμυνας για την αντιμετώπιση των υποτροπών της. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή για να ξεπεραστούν. Χρειάζεται να είμαστε Μαζί στη Ζωή. 

Οι δύο ταινίες μικρού μήκους είναι διαθέσιμες στο κανάλι Sanofi Greece στο YouTube.