Εκδήλωση για την ψυχική υγεία και ψηφιακή ζωή των εφήβων, με πρωτοβουλία της Unesco Global Health and Education

Εκδήλωση για την ψυχική υγεία και ψηφιακή ζωή των εφήβων, με πρωτοβουλία της Unesco Global Health and Education

H προτεραιότητα ανάπτυξης «φιλικών» για εφήβους υπηρεσιών καθώς και πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης σε θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων τονίστηκε σε εκδήλωση με στόχο την προαγωγή της υγείας τους στη χώρα μας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 16 Απριλίου, στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», με πρωτοβουλία της Unesco Global Health and Education, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) και σημαντικούς φορείς της χώρας μας, με έμφαση στην ψυχική υγεία και την ψηφιακή ζωή.

 

Αύξηση κατά 13%, στα ζητήματα ψυχικής υγείας παγκοσμίως

Ο επικεφαλής της Unesco Global Health Καθηγητής Didier Jourdan, τόνισε ότι οι έφηβοι σήμερα μεγαλώνουν σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις, όπως οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, οι πολεμικές συρράξεις, οι ψηφιακές τεχνολογίες κ.ά. Τα ζητήματα ψυχικής υγείας έχουν αυξηθεί κατά 13%, σε παγκόσμιο επίπεδο, με όσους προέρχονται από σπίτια χαμηλού εισοδήματος να είναι δυνητικά ιδιαίτερα ευάλωτοι σε αρνητικές δευτερεύουσες επιπτώσεις κρίσεων που μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική υγεία.

 

Εθιστική Συμπεριφορά στο Διαδίκτυο

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρέθηκε, μεταξύ άλλων, η Εθιστική Συμπεριφορά στο Διαδίκτυο, η οποία δυνητικά οδηγεί σε απομόνωση και παραμέληση των κοινωνικών, ακαδημαϊκών και ψυχαγωγικών  δραστηριοτήτων, της προσωπικής υγιεινής και της υγείας. Όπως αναφέρθηκε, σημαντικό ρόλο έπαιξε η πανδημία COVID-19, κατά τη διάρκεια της οποίας αυξήθηκε από 40% σε 62,7%, ενώ ο διαδικτυακός εκφοβισμός από 25% ανήλθε στο 50%.

 

Σεξουαλική συμπεριφορά και διαδίκτυο – Το πρόγραμμα «ΑΡΙΑΔΝΗ ΙΙ»

Σύμφωνα με έρευνα στην Ελλάδα, σημαντική ήταν και η αύξηση των online ραντεβού, του sexting και του διαδικτυακού σεξ. Ειδικά στα αγόρια, τα ευρήματα αποκαλύπτουν εθιστικές συμπεριφορές που σχετίζονται με την πορνογραφία για αυτοϊκανοποίηση. Η χρήση πορνογραφικού υλικού περισσότερο από 3 φορές την εβδομάδα, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη μελλοντική σεξουαλική υγεία και ψυχοκοινωνική κατάσταση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Άρτεμις Τσίτσικα, αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα «ΑΡΙΑΔΝΗ ΙΙ», που υλοποιείται σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Ινστιτούρο Ψηφιακής Βιοϊατρικής. Το πρόγραμμα αφορά στην ορθή χρήση της τεχνολογίας και την ψηφιακή παιδεία και υλοποιείται σε συνεργασία με την UNESCO ITE.

 

Πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση

Ο Καθηγητής Didier Jourdan, κατά την ομιλία του, έδωσε έμφαση στα δεδομένα στοιχεία σχετικά με την ποιότητα ζωής παιδιών, των εφήβων και των οικογενειών τους στη σύγχρονη πραγματικότητα - ιδιαίτερα μετά την πανδημία - και σε στρατηγικές παρέμβασης.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αγωγής Υγείας UNESCO ITE (Institute of Technology and Education) Tigran Yepoyan και η εκπρόσωπος του Π.Ο.Υ., Αναστασία Γιαννάκη, μίλησαν σχετικά με την ανάγκη εφαρμογής προγραμμάτων πρόληψης, πρώιμης ανίχνευσης και παρέμβασης για τις συμπεριφορές υψηλού κινδύνου (εκφράσεις βίας,  διατροφικές παρεκτροπές, εξάρτηση από οθόνες κ.α.), καθώς και ενίσχυσης της ολιστικής υγείας με στόχο την κατάκτηση ευεξίας (wellbeing) και τη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης υγιών, λειτουργικών και ευτυχισμένων μελλοντικών ενηλίκων. Τονίστηκε, επίσης, η σημασία των σχολείων που προάγουν την υγεία και η συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς.

 

Βράβευση της Μονάδας Εφήβων του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, βραβεύτηκε η Μονάδα Εφήβων του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», ως υπηρεσία «φιλική» για εφήβους που προάγει την ψηφιακή παιδεία και εφαρμόζει πρωτόκολλα κοινωνικής συναισθηματικής ενδυνάμωσης, με καλλιέργεια των δεξιοτήτων ζωής. Η βράβευση έγινε από την Αντιπρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγήτρια Κατερίνα Καμπάση. Το 2018 η Μονάδα είχε λάβει διάκριση ως «καλή πρακτική» (good practice), λειτουργώντας ως «φιλική» για εφήβους υπηρεσία.

Κατά το χαιρετισμό του, ο Διοικητής και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», Εμμανουήλ Παπασάββας, τόνισε ότι από το 2006 που λειτουργεί η Μονάδα έχουν προσέλθει πάνω από 10.000 έφηβοι με διάφορα θέματα ανάπτυξης, διατροφικών διαταραχών, μαθησιακών δυσκολιών, εκφοβισμού, αναπηρίας, σεξουαλικής υγείας, εξάρτησης από οθόνες, κ.ά.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο υφυπουργός Υγείας - αρμόδιος για την Ψυχική Υγεία Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας για την Ανώτατη Εκπαίδευση του Υπουργείου Παιδείας Ιωάννης Ζώρας, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. Γιώργος Πατούλης και ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος.

Στην εκδήλωση, συμμετείχαν δια ζώσης και διαδικτυακά περισσότεροι από 300 λειτουργοί υγείας, ψυχικής υγείας και εκπαιδευτικοί.