Β. Μπιρλιράκης: Ο τρόπος λειτουργίας των φαρμακευτικών στις διακοπές δυσχεραίνει το έργο μας

Β. Μπιρλιράκης: Ο τρόπος λειτουργίας των φαρμακευτικών στις διακοπές δυσχεραίνει το έργο μας

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Θέση πήρε μέσω δηλώσεων του στο DailyPharmaNews ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (OΣΦΕ) κ. Βασίλης Μπιρλιράκης για το πρόβλημα που δημιουργείται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, λόγω των θερινών διακοπών του Αυγούστου με το κλείσιμο για αρκετές μέρες των φαρμακευτικών εταιρειών, θέμα για το οποίο τοποθετήθηκε με σχετική ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (δες εδώ)

«Προφανώς και συνεχίζουν να υπάρχουν ελλείψεις ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν βρισκόμαστε σε μία περίοδο κορύφωσης. Το θέμα όμως είναι ότι το κλείσιμο των εταιρειών είτε είναι για τις θερινές διακοπές του Αυγούστου είτε είναι για τα Χριστούγεννα είτε είναι για το Πάσχα δυσχεραίνει τη λειτουργία της αλυσίδας του φαρμάκου» όπως ανέφερε.

Οι συνεταιριστικές φαρμακαποθήκες ουσιαστικά δεν σταματούν τη λειτουργία τους, σημειώνει. «Φροντίζουμε οι άνθρωποι μας να παίρνουν τις άδειες τους όπως ορίζει ο νόμος και τις χορηγούμε κυκλικά. Προφανώς θα ήταν μεγάλη ευκολία και για εμάς να κλείνουμε ένα -ενάμιση μήνα το χρόνο αλλά πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι βρισκόμαστε σ’ ένα κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας ο οποίος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος. Δεν μιλάω για την ευαισθησία ως προς την ποιότητα των προϊόντων όσο περισσότερο την κοινωνική ευαισθησία».

Η ΟΣΦΕ έχει τοποθετηθεί επίσημα με ανακοίνωσή της επί του θέματος ήδη από τις αρχές του 2023 μέσα στην περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Σε δελτίο Τύπου με θέμα «Παρατεταμένο κλείσιμο φαρμακευτικό εταιρειών / ΚΑΚ» η ΟΣΦΕ επεσήμαινε ως επιζήμια την πρακτική πολλών φαρμακευτικών εταιρειών / ΚΑΚ να σταματούν τις τιμολογήσεις προς φαρμακαποθήκες και φαρμακεία για 15 ή και περισσότερες ημέρες τότε κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, σήμερα αντίστοιχα κατά τη διάρκεια των διακοπών του Αυγούστου.

Αυτό που σήμερα έχει αλλάξει είναι ότι η γενικότερη κατάσταση με τις ελλείψεις στην ελληνική αγορά δεν είναι τόσο προβληματική, όπως τότε.

Ωστόσο κατά τα λοιπά, όπως είπε ο κ. Μπιρλιράκης, το περιεχόμενο του δελτίου Τύπου που αναφέρεται στο θέμα του παρατεταμένου κλεισίματος των εταιρειών, ισχύει στο ακέραιο.

Η ΟΣΦΕ θεωρεί ότι πρακτική αυτή «εξυπηρετεί ενδεχομένως λειτουργικές διαδικασίες των φαρμακευτικών εταιρειών, δυσχεραίνει όμως αφάνταστα το έργο των υπολοίπων κρίκων της φαρμακευτικής αλυσίδας (που έχουν αφεθεί να αντιμετωπίσουν το οξύτατο πρόβλημα της κάλυψης της ζήτησης με τα πενιχρά αποθέματα που ήδη διαθέτουν) και οξύνει το ήδη σοβαρότατο πρόβλημα (σ.σ. σήμερα όπως προαναφέρθηκε τα πράγματα ευτυχώς είναι καλύτερα) που έχουν τα φαρμακεία στην εξυπηρέτηση των ασθενών. Το πρόβλημα είναι ακόμη εντονότερο στην επαρχία, καθώς θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η επιπλέον καθυστέρηση από τις μεταφορικές προκειμένου να ανεφοδιάσουν την αγορά, μετά την έναρξη τιμολόγησης από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Πιστεύουμε, ότι τουλάχιστον αυτή τη δύσκολη περίοδο, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα έπρεπε να μην είχαν εφαρμόσει αυτή τη συνήθη πρακτική τους, θα έπρεπε να επιδιώξουν τον συνεχή και απρόσκοπτο ανεφοδιασμό της αγοράς, έστω με όσα σκευάσματα έχουν διαθέσιμα».

Η ανακοίνωση της ΟΣΦΕ κατέληγε με την ευχή για «ριζική αναθεώρηση της πολιτικής αυτής ώστε και οι φαρμακευτικές εταιρείες, όπως και οι υπόλοιποι κρίκοι της αλυσίδας του φαρμάκου, να λειτουργούν συνεχόμενα κατά τη διάρκεια του έτους (έστω και εάν αυτό γίνεται με προσωπικό ασφαλείας για περιορισμένο χρονικό διάστημα)».

Και η ΟΣΦΕ βλέπει, όπως ανέφερε ο κ. Μπιρλιράκης ως κάτι που θα διευκόλυνε πολύ την κατάσταση οι εταιρείες να διατηρήσουν ανοικτά τα τμήματα προμηθειών τους, κάτι που πρότεινε χτες (Δευτέρα 15/7) ο Πανελλήνιος  Φαρμακευτικός Σύλλογος. «Θέλουμε πλήρη λειτουργία, όχι μόνο εξυπηρέτηση έκτακτων περιστατικών. Αυτό ζητάμε εξαρχής», τόνισε σημειώνοντας ότι με τη λειτουργία τμήματος για την εξυπηρέτηση έκτακτων περιστατικών υπάρχει μία μικρή κι όχι εκείνη η εξυπηρέτηση που πρέπει να υπάρχει.

Ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Μανόλης Κατσαράκης ανέφερε στο DailyPharmaNews  ότι «αυτό που συμβαίνει κάθε καλοκαίρι είναι ενοχλητικό. Εμείς κάνουμε την προσπάθειά μας για να αλλάξει, να πάνε όλα καλύτερα, να φτάσουμε εάν είναι δυνατόν, σε μηδενικά προβλήματα. Είναι σημαντικό να γίνουν από τις εταιρείες, εάν κλείσουν, έγκαιρα παραγγελίες κλεισίματος και να προνοήσουν να έχουν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα αποστολές προς τις φαρμακαποθήκες προκειμένου να μην αδειάσουν τα ράφια των φαρμακείων μέσα στον Αύγουστο. Λειτουργούμε ως Πανελλήνιος προληπτικά αλλά και επειδή θέλουμε να αλλάξουμε μία πρακτική  η οποία έχει περίπου εμπεδωθεί και αφορά τις καλοκαιρινές άδειες στις φαρμακευτικές εταιρείες».