Η Συλλογική Σύμβαση ΠΦΣ-ΗΔΙΚΑ ανοικτή και για άλλες δράσεις δημόσιας υγείας με φαρμακοποιούς

Η Συλλογική Σύμβαση ΠΦΣ-ΗΔΙΚΑ ανοικτή και για άλλες δράσεις δημόσιας υγείας με φαρμακοποιούς

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Το φως της δημοσιότητας είδε η Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος την προηγούμενη Παρασκευή 12 Ιουλίου με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.) για τη δράση πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου στην ιστοσελίδα του (www.pfs.gr).

H σύμβαση που συνάπτεται προς όφελος των δικαιούχων της δράσης για τη Δημόσια Υγεία «Προληπτικές Διαγνωστικές Εξετάσεις για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου» που εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης» ισχύει αυτοδικαίως για όλα τα νομίμως λειτουργούντα φαρμακεία, τα οποία θα δηλώσουν τη συμμετοχή τους στη δράση πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου στη σχετική εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ, συμπληρώνοντας τα στοιχεία τα οποία θα ζητηθούν καθώς και τον αριθμό ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού τους στον οποίο θα καταβάλλονται οι αποζημιώσεις των φαρμακείων στο πλαίσιο της δράσης.

Βασική υποχρέωση των φαρμακοποιών που διατηρούν σε νόμιμη λειτουργία φαρμακείο και έχουν προβεί στη σχετική δήλωση συμμετοχής στη δράση, μέσω της ειδικής για τη δράση πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ, είναι σύμφωνα με τη σύμβαση, να χορηγούν τα αυτοδιαγνωστικά test στους δικαιούχους, ενημερώνοντάς τους και εφαρμόζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις της σύμβασης.

Ειδικότερα ο φαρμακοποιός έχει υποχρέωση να ταυτοποιεί τον δικαιούχο της δράσης στην εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ, να χορηγεί στους δικαιούχους της δράσης το ειδικό αυτοδιαγνωστικό test το οποίο θα επιλέξει από την εγκεκριμένη λίστα που εμφανίζεται στην εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ, να συλλέγει και να καταχωρεί τα αποτελέσματα των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στην ειδική εφαρμογή, να εκτυπώνει στην περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι θετικό (μπορεί επίσης να είναι αρνητικό ή άκυρο) τον Κωδικό Ιατρικής επίσκεψης ο οποίος εκδίδεται αυτόματα από το σύστημα και να τον παραδίδει στο δικαιούχο ενημερώνοντάς τον για τη διενέργεια κλινικής αξιολόγησης από ιατρό γαστρεντερολόγο/ενδοσκόπο, σε συνεργαζόμενο με τη δράση πάροχο υπηρεσιών υγείας και τέλος, να προμηθεύεται και να χορηγεί το καθαρτικό για την προετοιμασία της διαγνωστικής κολονοσκόπησης στους δικαιούχους, με την εκτέλεση της ειδικής συνταγής που προκύπτει αυτόματα από το σύστημα μετά την καταχώρηση θετικού αποτελέσματος από τον ιατρό κατά την ολοκλήρωση της κλινικής αξιολόγησης.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές και τη διαδικασία αποζημίωσης των φαρμακείων η σύμβαση προβλέπει ότι για τη διάθεση του αυτοδιαγνωστικού self-test kit, το οποίο θα πρέπει να διαθέτει κωδικό προϊόντος ΕΟΦ (σ.σ. Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων) και να είναι τεχνολογίας iFOB ή FIT, ορίζεται ποσό αποζημίωσης που ανέρχεται σε οκτώ ευρώ πλέον ΦΠΑ 6% ανά χορήγηση ενώ για τη συλλογή και καταχώρηση των αποτελεσμάτων των self-test kit ορίζεται ποσό αποζημίωσης που ανέρχεται σε τρία ευρώ πλέον ΦΠΑ ανά δικαιούχο.

Ακόμη για την προμήθεια και τη διάθεση καθαρτικού σκευάσματος για την προετοιμασία του δικαιούχου πριν από τη διενέργεια της διαγνωστικής κολονοσκόπησης, ορίζεται ποσό αποζημίωσης που ανέρχεται κατ’ ανώτατο όριο σε δεκατρία ευρώ και πενήντα λεπτά πλέον ΦΠΑ ανά δικαιούχο και μέχρι την αξία της λιανικής τιμής του σκευάσματος.

Σημειώνεται δε ότι τα συνεργαζόμενα στη δράση φαρμακεία δεν δικαιούνται να λάβουν με οιοδήποτε τρόπο επιπλέον αμοιβή από τους δικαιούχους.

Από την πλευρά της η ΗΔΙΚΑ μεταξύ των υποχρεώσεων της «αναλαμβάνει τον έλεγχο, την εκκαθάριση και την πληρωμή της προκαλούμενης δαπάνης στο πλαίσιο της παρούσας δράσης». Ως εκτελούσα την επεξεργασία για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας, διενεργεί διοικητικό έλεγχο και αποζημιώνει τα συνεργαζόμενα στη δράση φαρμακεία. Η καταβολή της προβλεπόμενης αποζημίωσης στο πλαίσιο της δράσης διενεργείται από την ΗΔΙΚΑ περιοδικά, βάσει των δικαιολογητικών που αποστέλλουν τα συνεργαζόμενα φαρμακεία. 

Πολύ σημαντικό είναι το τελευταίο κομμάτι με το οποίο κλείνει το κείμενο της σύμβασης στο οποίο σημειώνονται τα εξής:

Η παρούσα σύμβαση δύναται να επεκτείνεται ώστε να καταλαμβάνει και να εφαρμόζεται και σε άλλες συναφείς Δράσεις Δημόσιας Υγείας που συμμετέχουν ο Π.Φ.Σ. και τα φαρμακεία, με τους αυτούς όρους, συμφωνίες και προϋποθέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι οι φαρμακοποιοί δείχνουν ήδη μεγάλο ενδιαφέρον για τη εν λόγω δράση με τον Α’ Αντιπρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και πρόεδρο του Ινστιτούτου δια βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών κ. Σεραφείμ Ζήκα να κάνει λόγο για «πολύ μεγάλη επιτυχία»  του διαδικτυακού ενημερωτικού και εκπαιδευτικού webinar με θέμα: « η Συμμετοχή των φαρμακείων στη διαδικασία προληπτικού ελέγχου του καρκίνου του παχέος εντέρου» το οποίο πραγματοποιήσαν την Τετάρτη 24 Ιουλίου ΠΦΣ και ΙΔΕΕΑΦ.

Το webinar παρακολούθησαν 3600 φαρμακοποιοί. Για όσους αντιμετώπισαν δυσκολίες και δε μπόρεσαν να το παρακολουθήσουν, θα τους δοθεί η δυνατότητα , αφού πολύ σύντομα θα αναρτηθεί στην πύλη του ΙΔΕΕΑΦ.