Στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ η υποψηφιότητα Εξαδάκτυλου με τη ΝΔ - «Άναψαν φωτιές» οι διευκρινίσεις του ΠΙΣ

Στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ η υποψηφιότητα Εξαδάκτυλου με τη ΝΔ - «Άναψαν φωτιές» οι διευκρινίσεις του ΠΙΣ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την υποψηφιότητα του Αθ. Εξαδάκτυλου  και των θέσεων που εξέφρασε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κατά τη συζήτηση του πρόσφατου νομοσχεδίου στη Βουλή.

Σχολιάζοντας την αναλυτική - διευκρινιστική ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΠΙΣ για τη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και τις θέσεις που ανέπτυξε ο πρόεδρος του, το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «πλήρη αποκαθήλωση του κυβερνητικού αφηγήματος για τα απογευματινά χειρουργεία» και για πρωτοφανή ασυνεννοησία στους κόλπους της κυβερνητικής πλειοψηφίας η οποία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από τους πολίτες.  

Συγκεκριμένα, στο σχόλιό της η Χαριλάου Τρικούπη ανέφερε: «Λίγες μέρες μετά τη «μεταρρύθμιση» του υπουργού Υγείας, Α. Γεωργιάδη, για τα απογευματινά χειρουργεία, ήρθε η αποκαθήλωση από τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθ. Εξαδάκτυλο, ο οποίος δηλώνει την πλήρη αντίθεσή του με αυτό που ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στις 15 Απριλίου - την ημέρα δηλαδή ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του κ. Εξαδάκτυλου με το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας: «Μείζον ζήτημα αποτελεί αυτό που θα μπορούσαν να προσφέρουν οι γιατροί του ΕΣΥ στον εργάσιμο τακτικό χρόνο τους, όταν εξαιτίας της ελλιπούς στελέχωσης το 40% των χειρουργικών αιθουσών παραμένουν κλειστές».

Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν πρωτίστως τραγικό. Οι πολίτες δεν μπορούν να περιμένουν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να συνεννοηθούν μεταξύ τους, ούτε ανέχονται τη συνεχή υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Οι διευκρινίσεις που «άναψαν» φωτιές
Στην επίμαχη ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΠΙΣ έκανε λόγο για σοβαρές στρεβλώσεις των θέσεων του Συλλόγου στην συζήτηση που έγινε στη Βουλή παρά την
εμπεριστατωμένη τοποθέτηση του προέδρου του κ. Αθ. Εξαδάκτυλου, αλλά και του γραπτού υπομνήματος που ο ΠΙΣ κατέθεσε στην πολιτική ηγεσία.

«Ο ΠΙΣ τάσσεται υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, στους οποίους η πολιτεία οφείλει να αυξήσει σημαντικά τους
μισθούς προκειμένου να στελεχωθούν οι δημόσιες δομές υγείας με επαρκή αριθμό προσλήψεων, ώστε να εκλείψουν φαινόμενα υπερεργασίας και να καλυφθούν με ποιοτικές υπηρεσίες υγείας οι πολίτες» αναφέρει η ανακοίνωση και ξεκαθαρίζει ότι «τυχόν χορήγηση δυνατότητας σε ιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο,  θα αποδιαρθρώσει τα Νοσοκομεία και ΚΥ του ΕΣΥ και ταυτόχρονα θα προκαλέσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τους γιατρούς που δραστηριοποιούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες».

Ο Σύλλογος αναφέρει μάλιστα ότι είναι παντελώς αβάσιμη και προσχηματική η επίκληση του ΠΙΣ ως εισηγούμενου την τροπολογία της τελευταίας στιγμής που απέσυρε ο υπουργός Υγείας. «Υποθέτουμε ότι το έπραξε προκειμένου να μην κατονομάσει και εκθέσει στην ιατρική κοινότητα εκείνους που όντως την εισηγήθηκαν» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Όσον αφορά στο ζήτημα των απογευματινών χειρουργείων που απασχόλησε μεγάλο μέρος της συζήτησης στη Βουλή, ο ΠΙΣ σημειώνει πως αποτελεί έλασσον ζήτημα η απασχόληση των γιατρών ΕΣΥ στον ελεύθερο χρόνο τους, ενώ μείζον ζήτημα αποτελεί αυτό που θα μπορούσαν να προσφέρουν στον εργάσιμο τακτικό χρόνο τους, όταν εξαιτίας της ελλιπούς στελέχωσης το 40% των χειρουργικών αιθουσών παραμένουν κλειστές.


Συμπερασματικά ο ΠΙΣ, μετά τη συζήτηση του πρόσφατου νομοσχεδίου στη Βουλή, «διαπιστώνει έλλειψη στόχευσης στα μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν
τους πολίτες και αδυναμία ιεράρχησης των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας».

Εξαδάκτυλος: Οι ευρωπαικές πολιτικές υγείας να μην υπαγορεύονται από τους γραφειοκράτες

Ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε σπουδαία τιμή, μεγάλη ευθύνη και πρόκληση τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Μπορούμε να εγγυηθούμε την υπεύθυνη και σοβαρή εκπροσώπηση της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο. Είμαστε αυτοί που μπορούμε να διαφυλάξουμε την ευρωπαϊκή ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά της Ευρώπης είπε επίσης ο κ. Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές υγείας που θα αποφασίζονται στο μέλλον καλό είναι να γράφονται από τους υπηρέτες της υγείας, υπέρ των πολιτών  και όχι από την ανώνυμη γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

«Θέλουμε ένα ευρωκοινοβούλιο εργασίας και όχι αριστερής διαμαρτυρίας. Μόνο η κεντροδεξιά μπορεί να σταθεί αποτελεσματικό ανάχωμα στην ανεύθυνη ακροδεξιά» πρόσθεσε επίσης ο κ. Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε πως οι γεωπολιτικές συνθήκες χρειάζονται περίσκεψη και αποφάσεις ουσίας.