Ν. Ανδρουλάκης: «Θέλουμε ένα δεκαετές σχέδιο αναγέννησης του εθνικού συστήματος υγείας»

Ν. Ανδρουλάκης: «Θέλουμε ένα δεκαετές σχέδιο αναγέννησης του εθνικού συστήματος υγείας»

«Θέλουμε τη συζήτηση για να δούμε πού μπορούμε να συγκλίνουμε με όλα τα κόμματα ώστε να υπάρχει ένα δεκαετές σχέδιο αναγέννησης του εθνικού συστήματος υγείας που για το ΠΑΣΟΚ είναι απόλυτη προτεραιότητα» δήλωσε από το Σπήλι Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Κατά τη δεύτερη μέρα περιοδείας του στο νησί, ο κ. Ανδρουλάκης βρέθηκε στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου, όπου συνομίλησε με τους υγειονομικούς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας στην ενδοχώρα. «Το κέντρο υγείας στο Σπήλι υπολειτουργεί και ένα μέρος των κτιριακών εγκαταστάσεων, έχουν κριθεί ακατάλληλες. Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι πάρα πολύ δύσκολη, παρόλη την πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνουν οι γιατροί νοσηλευτές». Για αυτή την κατάσταση, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχει απόλυτη ευθύνη η κυβέρνηση, «…και δεν γίνονται παρεμβάσεις για να αλλάξει η κατάσταση στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου. Για μας, η υγεία των πολιτών, είτε πλούσιοι είναι είτε φτωχών, είναι το πιο πολύτιμο αγαθό. Για αυτό έχουμε προτεραιότητα να αναγεννηθεί το εθνικό σύστημα υγείας που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ και είναι πρώτη μας προτεραιότητα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας να δημιουργηθεί ένα ισχυρό δίκτυο πρωτοβάθμιας υγείας, κέντρων υγείας, φροντίδας, σε όλη την Ελλάδα διότι αυτό δείχνει και η εμπειρία της πανδημίας». Ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρχει ένα δεκαετές σχέδιο για να γίνει αυτή η υποδομή οριζόντια σε όλη τη χώρα. «Βέβαια χρειάζεται και το μόνιμο προσωπικό γιατρών και νοσηλευτών, με άμεση ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, διότι σε άλλη περίπτωση χιλιάδες ιατροί που σπουδάζουν στη χώρα μας θα φύγουν για το εξωτερικό, όπως γίνεται και σήμερα. Για όλα αυτά η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα, υποβαθμίζει το εθνικό σύστημα υγείας και υπηρετεί ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται τις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, με αποτέλεσμα ο ελληνικός λαός να πληρώνει από την τσέπη του τα δεύτερα περισσότερα χρήματα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση για την υγεία».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την όλη κατάσταση απαράδεκτη επισημαίνοντας πως «τα επόμενα χρόνια, οι ανισότητες αντί να μειωθούν θα αυξάνονται συνεχώς». Σχετικά με τη συζήτηση που υπάρχει για την ανάγκη ενός Νέου Χάρτη για την Υγεία, είπε ότι «οι απόψεις μας είναι δημόσιες, έχουμε κάνει εκδηλώσεις για το εθνικό σύστημα υγείας σε όλη την Ελλάδα, έχουμε αναπτύξει ένα σχέδιο με ανθρώπους που γνωρίζουν τα ευρωπαϊκά και τα εθνικά δεδομένα. Η κυβέρνηση όμως κάνει μπαλώματα και με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα δεν αντιμετωπίζονται οι τεράστιες ανάγκες για τη δημόσια υγεία στη χώρα μας. Θέλω να φέρω στο μυαλό σας τις συνέβη με τα απογευματινά χειρουργεία. Εμείς το προτείναμε το 2001 αλλά με ένα εθνικό σύστημα υγείας που είχε προσωπικό και με ένα συμβολικό αντίτιμο. Αυτό έκανε τώρα η Νέα Δημοκρατία; Βάζει από το παράθυρο τους ιδιώτες και με ένα σημαντικό κόστος για ανθρώπους που οικονομικά επιλέγουν το εθνικό σύστημα υγείας, διότι βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση. Άρα αν είναι να φτιάξουμε ένα σχέδιο το οποίο θα κάνει εμπόρευμα τη δημόσια υγεία, για να θησαυρίζουν funds και ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα στην Ελλάδα, όχι δεν θα πάρουμε. Έχουμε το δικό μας σχέδιο. Θέλουμε να συζητήσουμε, αλλά να συγκλίνουμε σε κάποιους μετρήσιμους στόχους. Μετρήσιμοι στόχοι δεν είναι άλλοι από τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπορεί ο λαός μας να πληρώνει τόσο υψηλές ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Οι δεύτερες περισσότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι πρώτες στην ευρωζώνη, και να λέει η Νέα  Δημοκρατία και ο αρμόδιος υπουργός ότι έχουν βελτιώσει τα πράγματα».

Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε σχετικά με τις συγχωνεύσεις τονίζοντας ότι «ο νέος χάρτης υγείας πρέπει να γίνει με πραγματικά δεδομένα δημογραφικά, δεδομένα οικονομικά, δεδομένα γεωγραφικά, διότι η Ελλάδα έχει τη δύσκολη πρόκληση της νησιωτικότητας, πολλούς ορεινούς όγκους. Εμείς θέλουμε βάση των πραγματικών δεδομένων να γίνει αυτός ο χάρτης. Το βλέπετε αυτό να συμβαίνει; Έχει ανοίξει κάποιος δημόσιος διάλογος; Εδώ έχουμε φέρει τρεις φορές τροπολογία για να ενταχθούν οι υγειονομικοί στα βαρέα και ανθυγιεινά, όπως έλεγε η ίδια η κυβέρνηση κατά την περίοδο της πανδημίας, και την έχει καταψηφίσει και τις τρεις φορές. Δεν βλέπουμε λοιπόν με ποιον τρόπο αυτά που λέμε θα γίνουν αποδεκτά με τη σημερινή κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικοινώνησε με δημότες στο Σπήλι, δέχθηκε παραδοσιακό κέρασμα και αυτή την ώρα βρίσκεται στην Παλιά πόλη του Ρεθύμνου όπου, συνοδευόμενος από τοπικά στελέχη του κόμματος και υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματος του, περιδιαβαίνει τα παραδοσιακά στενά, επικοινωνεί με καταστηματάρχες και πολίτες στέλνοντας το μήνυμα για ισχυρή συμμετοχή στις ευρωεκλογές και στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ