Ακυρώθηκε απογευματινό χειρουργείο για καρκινοπαθή στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων

Ακυρώθηκε απογευματινό χειρουργείο για καρκινοπαθή στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων

Στην αιχμή της αντιπαράθεσης μεταξύ υπουργείου Υγείας και συνδικαλιστών εξακολουθούν να βρίσκονται τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία με τους τελευταίους να ανακοινώνουν την Τρίτη, ότι απέτρεψαν ακόμα ένα χειρουργείο σε καρκινοπαθή στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΣΥ ΠΓΝΙ, για την Παρασκευή (26/4) είχε προγραμματιστεί απογευματινό επί πληρωμή χειρουργείο στο ΠΓΝΙ, καρκίνου παγκρέατος. Το γεγονός αυτό καταγγέλθηκε από τους συνδικαλιστές οι οποίοι κάλεσαν τον διοικητή του νοσοκομείου, και τον διευθυντή χειρουργικής του νοσοκομείου να μην το επιτρέψουν και να μεταφέρουν το χειρουργείο χωρίς πληρωμή σε πρωινό ωράριο, ως έκτακτο.

Ακολούθησε και η παράσταση διαμαρτυρίας του προέδρου της ΕΙΝΗ, Μπάμπη Παππά στον διοικητή του ΠΓΝΙ κ. Δερδεμεζή ο οποίος -όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση - τους ενημέρωσε ότι το χειρουργείο θα μπει σαν έκτακτο στο πρωινό ωράριο.

«Είμαστε σε επιφυλακή, για όλα!!!. Αυτός είναι ο δρόμος. Δε θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί... Τα απογευματινά χειρουργεία δεν  θεσμοθετήθηκαν για να μειωθούν οι λίστες. Θεσμοθετήθηκαν για να γίνουν τα νοσοκομεία επιχειρήσεις με τιμοκατάλογο κοστολόγησης της ζωής και του ανθρώπινου πόνου» αναφέρει επίσης ανακοίνωση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Ηπείρου - Λευκάδας.

Η νέα καταγγελία των συνδικαλιστών για τα απογευματινά χειρουργεία, έρχεται λίγες ημέρες μετά την αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης για τα απογευματινά, επί πληρωμή, χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, που κατέθεσε η ΟΕΝΓΕ και 30 Ενώσεις – μέλη της, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στην αίτηση ακύρωσης των απογευματινών χειρουργείων, οι νοσοκομειακοί γιατροί αναφέρουν ότι «το κράτος έχει την ευθύνη για την παροχή υπηρεσιών υγείας στο σύνολο των πολιτών και ότι οι υπηρεσίες υγείας θα πρέπει να παρέχονται ισότιμα σε κάθε πολίτη, μέσα από το ενιαίο και αποκεντρωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Από τις διατάξεις της υπουργικής απόφασης που ρυθμίζει τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, προκύπτει μεταξύ άλλων η μεταχείριση των ασθενών ανάλογα με το εισόδημά τους - καθώς οι έχοντες να πληρώσουν λαμβάνουν εγκαίρως τις αναγκαίες για την υγεία τους ιατρικές υπηρεσίες - όπως επίσης και η νόθευση, αν όχι ακύρωση, του σκοπού των ασφαλιστικών εισφορών, που αναγκαστικά παρακρατούνται από τις αποδοχές των εργαζομένων.

Παρά τις καταγγελίες των συνδικαλιστών, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εμφανίζεται ικανοποιημένη από την λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων. Όπως αναφέρει, στον πρώτο μήνα λειτουργίας και παρά τη προβλήματα με τις ελλείψεις προσωπικού, πραγματοποιήθηκαν περίπου 300 απογευματινά χειρουργεία και τον δεύτερο μήνα αναμένεται να φτάσουν τα 1.000.

Δείτε ΕΔΩ την ανακοίνωση - καταγγελία της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Ηπείρου - Λευκάδας