Διάγνωση και θεραπεία της Καρδιακής Ανεπάρκειας

Διάγνωση και θεραπεία της Καρδιακής Ανεπάρκειας

Η διάγνωση και θεραπεία της Καρδιακής Ανεπάρκειας περιλαμβάνει διαδοχικά βήματα που ξεκινούν από την υποψία ύπαρξης της νόσου, την αρχική διερεύνηση και αντιμετώπιση, την παραπομπή σε καρδιολόγο για την οριστική διάγνωση, την πλήρη διερεύνηση της αιτιολογίας, την επιλογή της βέλτιστης θεραπευτικής στρατηγικής.

 

Οι αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση Καρδιακής Ανεπάρκειας είναι πολλές, με κυριότερες τη στεφανιαία νόσο, τις βαλβιδοπάθειες, τις αρρυθμίες, την υπέρταση, τον σακχαρώδη διαβήτη και τις μυοκαρδιοπάθειες (κληρονομικές ή από επίκτητους παράγοντες όπως τοξικές ουσίες, αλκοόλ, χημειοθεραπεία).

Η διάγνωση της Καρδιακής Ανεπάρκειας τίθεται αρχικά από το ιστορικό και την κλινική εξέταση του ασθενή, ενώ σημαντική βοήθεια μπορεί να δώσει ο εργαστηριακός έλεγχος που περιλαμβάνει τη μέτρηση των επιπέδων των νατριουρητικών πεπτιδίων (μία ιδιαίτερα χρήσιμη εξέταση για τη διάγνωση και παρακολούθηση των ασθενών με Καρδιακή Ανεπάρκεια), την ακτινογραφία θώρακα, το ηλεκτροκαρδιογράφημα και το υπερηχοκαρδιογράφημα

Η αντιμετώπιση της Καρδιακής Ανεπάρκειας βασίζεται στην επιλογή της κατάλληλης φαρμακευτικής ή/και επεμβατικής αγωγής σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση τυχόν άλλων παθήσεων που μπορεί να συνυπάρχουν και να επηρεάζουν την εξέλιξη της νόσου (υπέρταση, διαβήτης, νεφρική ανεπάρκεια, αναιμία, παθήσεις θυρεοειδούς κτλ) και την αλλαγή του τρόπου ζωής των ασθενών.

Οι στόχοι της θεραπείας είναι η βελτίωση της κλινικής κατάστασης, της λειτουργικής ικανότητας και της ποιότητας ζωής των ασθενών, καθώς επίσης και η μείωση των νοσηλειών και της θνητότητας.

Με αφορμή την Καμπάνια της ΕΚΕ για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Καθηγητής Καρδιολογίας, Γιώργος Κοχιαδάκης, αναφέρει:

«Για την πρόληψη της ΚΑ είναι σημαντικός ο τρόπος ζωής των ασθενών, με την υιοθέτηση μίας ισορροπημένης διατροφής, τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, την τακτική άσκηση, τη διακοπή του καπνίσματος και τον περιορισμό της πρόσληψης αλκοόλ ανάμεσα σε άλλα.
Στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, έχουν αναπτυχθεί αρκετά ιατρεία Καρδιακής Ανεπάρκειας σε Γενικά Νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια.
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει στους πολίτες-ασθενείς να απευθύνονται στα συγκεκριμένα ιατρεία για οποιαδήποτε πληροφορία ή διενέργεια ιατρικών εξετάσεων, προκειμένου να έχουν την καλύτερη πρόληψη, αντιμετώπιση και θεραπεία της Καρδιακής Ανεπάρκειας».