Καρκίνος του παχέος εντέρου

Καρκίνος του παχέος εντέρου

Δράση πρόληψης για τον καρκίνο του παχέως εντέρου

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ο Π.Φ.Σ. προτρέπει τη συμμετοχή των φαρμακοποιών στη Δράση Πρόληψης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου.

Με την υπενθύμιση ότι «η συμμετοχή στη Δράση αυτή αποτελεί άλλο ένα στοιχείο που μελλοντικά θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διεκδίκηση και ανάληψη παρόμοιων σχεδιασμών από την πλευρά της Πολιτείας προς όφελος της Δημόσιας Υγείας και την ενίσχυση του ρόλου των φαρμακείων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος παροτρύνει ουσιαστικά τους φαρμακοποιούς να μπουν και συμπληρώσουν τα απαιτούμενα  δικαιολογητικά που αφορούν τη συμμετοχή των φαρμακείων τους στη Δράση Πρόληψης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία αισιοδοξία για μαζική συμμετοχή λόγω και του μεγάλου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε από περισσότερους από 3.500 φαρμακοποιούς οι οποίοι παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό webinar με θέμα: «η Συμμετοχή των φαρμακείων στη διαδικασία προληπτικού ελέγχου του καρκίνου του παχέος εντέρου» το οποίο πραγματοποιήσαν την Τετάρτη 24 Ιουλίου ο ΠΦΣ και το Ινστιτούτο Δια βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών.    

Η ΗΔΙΚΑ έχει θέσει ως καταληκτική ημερομηνία για την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης συμμετοχής στη δράση την Κυριακή 4 Αυγούστου, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως εάν ένα φαρμακείο αποφασίσει και μετέπειτα να συμμετέχει δεν θα μπορεί να το κάνει.

Όπως προαναφέρθηκε, αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να υπάρξει μία εκτίμηση του ποσοστού συμμετοχής των φαρμακοποιών. Η λέξη που θα ακούσει κανείς κάνοντας μία τέτοια ερώτηση είναι το «μαζική» όπως άλλωστε έχει συμβεί και με όλες τις δράσεις που οι φαρμακοποιοί κλήθηκαν να προσφέρουν υπηρεσίες στους πολίτες. Από τους αντιγριπικούς  εμβολιασμούς, τα self και τα rapid test, την εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό κτλ.

Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η μαζική συμμετοχή ανοίγει δρόμους για τη διεκδίκηση και άλλων παρόμοιων υπηρεσιών  γιατί αναδεικνύει τη δυναμική που έχουν τα φαρμακεία ως ένα δίκτυο υπεύθυνης παροχής υπηρεσιών από επιστήμονες καταρτισμένους να τις παρέχουν.

Σε ό,τι αφορά την υποβολή της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα  οι ενδιαφερόμενοι φαρμακοποιοί αποστέλλουν την αίτηση συμμετοχής μόνο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποκλειστικά στη διεύθυνση prolipsis@idika.gr 

Στη παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση αποστέλλεται η αίτηση μαζί με το παράρτημα Ι από την πρόσκληση της ΗΔΙΚΑ με όλα τα στοιχεία του φαρμακείου.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τις οδηγίες αποστολής τόσο για τα φαρμακεία-ατομικές επιχειρήσεις όσο και για τα φαρμακεία με εταιρική νομική μορφή.