Καζάνι που βράζει το Λασίθι για τα προβλήματα στα νοσοκομεία - Στο κενό οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις

Καζάνι που βράζει το Λασίθι για τα προβλήματα στα νοσοκομεία - Στο κενό οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις

Καζάνι που βράζει θυμίζει το Λασίθι στην Κρήτη εξαιτίας της τραγικής κατάστασης που βρίσκονται τα τέσσερα νοσοκομεία της περιοχής (Νεάπολη, Άγιος Νικόλαος, Ιεράπετρα και Σητεία).

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στο Σεληνάρι μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην οποία όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης συμμετείχαν περίπου 2.000 άτομα από κάθε γωνιά του Λασιθίου και τα οποία εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την υποστελέχωση και τα μεγάλα κενά των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που καθιστούν επικίνδυνες τις συνθήκες τόσο για τους ασθενείς όσο και για το προσωπικό.

Το παρών στο Παλλασιθιώτικο Συλλαλητήριο έδωσαν τα σωματεία εργαζομένων των τεσσάρων νοσοκομείων της περιοχής, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και της εκκλησίας, φοιτητικοί σύλλογοι και φυσικά πλήθος κόσμου.

Η αγανάκτηση στην τοπική κοινωνία εντάθηκε μετά την τελευταία προκήρυξη της 7ης ΥΠΕ για 18 θέσεις μονίμων ιατρών για τα νοσοκομεία του Λασιθίου η οποία όμως είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν μόλις 7 αιτήσεις (!) γεγονός το οποίο αποδίδεται στην απουσία ουσιαστικών οικονομικών κινήτρων, τις κακές εργασιακές συνθήκες κ.ο.κ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μέσα Νοεμβρίου ο τότε υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που είχε επισκεφθεί το Λασίθι είχε υποσχεθεί ότι τα νοσοκομεία της περιοχής θα ενισχυθούν άμεσα παρουσιάζοντας και το πλάνο των προσλήψεων με fast track διαδικασίες. Ωστόσο μετά την μειωμένη προσέλευση ενδιαφερομένων είναι άγνωστο αν ο διάδοχός του Άδωνις Γεωργιάδης θα παρέμβει εκ νέου και με ποιον τρόπο για να καλυφθούν οι κενές θέσεις. Όπως είναι γνωστό, ο νυν υπουργός Υγείας έχει απορρίψει πολλάκις το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυξήσεις στους μισθούς του ιατρικού προσωπικού ως κίνητρο για την ένταξή τους στο ΕΣΥ και η κατάσταση στο Λασίθι αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο τους προσεχείς μήνες λόγω του μεγάλου αριθμού τουριστών που προσελκύει η περιοχή.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης που έχει καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή για την υγειονομική κάλυψη στην Κρήτη, αναφέρει ότι σε όλα τα νοσοκομεία του Λασιθίου εκτός από τις κενές θέσεις των ιατρών συνεχίζονται οι ελλείψεις σε διοικητικό, νοσηλευτικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό. Ζητήματα ελλείψεων αντιμετωπίζει και το ΕΚΑΒ ενώ στην ύπαιθρο της Π.Ε. Λασιθίου, τα Περιφερειακά Ιατρεία υπολειτουργούν λόγω των αποσπάσεων των γιατρών για την κάλυψη αναγκών των νοσοκομείων.
 
Μείζον πρόβλημα είναι επίσης και η απουσία μονάδας αιμοκάθαρσης στην Ιεράπετρα η οποία έχει ως αποτέλεσμα δεκάδες νεφροπαθείς να διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα 3 φορές την εβδομάδα, προκειμένου να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση είτε στον Άγιο Νικόλαο είτε στο Ηράκλειο με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.