Απολογισμός ΙΦΕΤ 2023: Αύξηση κατά 50% των πωλήσεων

Απολογισμός ΙΦΕΤ 2023: Αύξηση κατά 50% των πωλήσεων

H απολογιστική εκδήλωση του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), διεξήχθη την Τρίτη 16 Ιουλίου, με θεματικές ενότητες α) την αύξηση των διαγνώσεων των σπάνιων νόσων και τη συνεπακόλουθη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και β) την αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων (RRF & ΕΣΠΑ) για την ενίσχυση της καινοτομίας και τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΙΦΕΤ, Ελευθερία Τοκατλίδη, παρουσίασε την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης του Οργανισμού και τις σημαντικές εξοικονομήσεις που επετεύχθησαν κατά το Α’ 6μηνο του 2024. Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν τα στοιχεία που δείχνουν πως το 2023, οι πωλήσεις του ΙΦΕΤ αυξήθηκαν περίπου κατά 50% έναντι του 2022, στοιχείο που αποκτά ιδιαίτερη σημασία, εάν ληφθεί υπόψη πως πρόκειται για εισαγωγές φαρμάκων υψηλού κόστους για σοβαρές παθήσεις, τα οποία εισάγονται στη χώρα μας, μετά από έκτακτες και επείγουσες παραγγελίες, σε υψηλότερη τιμή από ό,τι αν κυκλοφορούσαν κανονικά.

 

 

Τα στοιχεία που παρουσίασε η κα Τοκατλίδη δείχνουν επίσης, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, σημαντική μείωση του κόστους των εισαγωγών, χάρη στις ενέργειες της νέας διοίκησης του ΙΦΕΤ.

Πιο συγκεκριμένα, αξίζει να επισημάνουμε τα εξής:

  • Α΄ εξάμηνο του 2024: Μείωση κόστους σε 407 κωδικούς φαρμάκων, ενδεικτική της αποτελεσματικότητας των προσπαθειών για οικονομική βιωσιμότητα και παροχή πιο προσιτών φαρμακευτικών επιλογών στους ασθενείς.
  • Μείωση στη μέση τιμή αγοράς κατά 24% το 2024 σε σύγκριση με το 2023 και εξοικονόμηση που υπολογίζεται σε 31,9 εκ.ευρώ.
  • Α΄ εξάμηνο του 2024: Εισαγωγή 82 νέων φαρμάκων, με κόστος 7,7 εκ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 5,58% των συνολικών πωλήσεων του ΙΦΕΤ. Αντίστοιχα, το 2023 είχαν εισαχθεί 118 νέα φάρμακα, τα οποία συνεισέφεραν πωλήσεις 48.5 εκ. ευρώ (18% των συνολικών πωλήσεων της χρονιάς).
  • Α΄ εξάμηνο του 2024: Οι πωλήσεις ορφανών φαρμάκων (για σπάνιες και συχνά σοβαρές παθήσεις, χωρίς εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές) ανήλθαν σε 47.1εκ. ευρώ , αποτελώντας το 34% των συνολικών πωλήσεων της περιόδου.
  • Έτος 2023: Οι συνολικές πωλήσεις των ορφανών φαρμάκων ανήλθαν σε 92.8 εκ.ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 35% του συνόλου των ετήσιων πωλήσεων.

 

Τοποθέτηση έκανε και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ανέδειξε τις προσπάθειες του ΙΦΕΤ για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω του καναλιού, υπογραμμίζοντας ότι η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών, στην Ελλάδα, σε υπάρχουσες και νέες, καινοτόμες θεραπείες, αποτελεί προτεραιότητα.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Οργανισμού, Νάντια Παπακώστα, αναφέρθηκε στις εντατικές προσπάθειες για την ψηφιοποίηση του ΙΦΕΤ, δίνοντας έμφαση στις τρεις νέες πλατφόρμες που σύντομα θα τεθούν σε λειτουργία και θα περιορίσουν τον χρόνο αναμονής των ασθενών και θα επιτρέψουν στον Οργανισμό να εξασφαλίζει την προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων/δραστικών, στις πλέον συμφέρουσες τιμές, ενώ συνολικά θα ενισχύσει τη διαφάνεια σε όλη τη διαδικασία, από την εντολή έρευνας αγοράς, έως και την προμήθεια των φαρμάκων.

Κατά τη διάρκεια των δύο ενοτήτων, ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, η Πρόεδρος του PiF, Λαμπρίνα  Μπαρμπετάκη, ο Πρόεδρος του ΕΟΦ, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, ο Αν. Καθηγητής Φαρμακολογίας  Γ. Παναγιωτακόπουλος, ο Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Νίκος Μανιαδάκης, ο Ειδικός Σύμβουλος Φαρμακευτικής Πολιτικής του υπουργείου Υγείας, Μπάμπης Καραθάνος, και ο  Επιστημονικός Δ/ντης της ΠΕΦ, Μάρκος Ολλανδέζος, έθεσαν κι αντάλλαξαν ενδιαφέρουσες απόψεις για τη συζήτηση γύρω από τη φαρμακευτική δαπάνη του ΙΦΕΤ και το ρόλο του, ως επιχειρησιακού βραχίονα του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ.

Επιπλέον, υπογραμμίστηκε η ανάγκη εξεύρεσης «ισορροπίας» μεταξύ της ακάλυπτης ιατρικής ανάγκης, της πρόσβασης στην καινοτομία, και της ταυτόχρονης διασφάλισης της βιωσιμότητας του συστήματος υγείας, μέσω της υιοθέτησης νέων πολιτικών.

Στην αναπτυξιακή προοπτική για την ισχυροποίηση της δημόσιας υγείας αναφέρθηκε κατά  την τοποθέτησή του, ο αν. υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης,  ο οποίος υπογράμμισε τη σπουδαία ευκαιρία αξιοποίησης των νέων εργαλείων χρηματοδότησης, κάνοντας ενδεικτική αναφορά στην απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για στην ενίσχυση των δομών της Δημόσιας Υγείας στη χώρα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρουσίαση της Δ/ντριας του Ερευνητικού Εργαστηρίου του ΙΦΕΤ, Παναγιώτας Κακάτσου, που ανέδειξε, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια και τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τον Οργανισμό.