Στο Αττικόν ο Μητσοτάκης: Μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση ο ριζικός εκσυγχρονισμός των βασικών υποδομών του ΕΣΥ

Στο Αττικόν ο Μητσοτάκης: Μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση ο ριζικός εκσυγχρονισμός των βασικών υποδομών του ΕΣΥ

Ο ριζικός εκσυγχρονισμός των βασικών υποδομών του εθνικού Συστήματος Υγείας στα επόμενα δύο χρόνια με επίκεντρο την αύξηση των ΜΕΘ, είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα το μεσημέρι κατά την επίσκεψη του το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν».

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Μονή Δαφνίου, η οποία να σημειωθεί περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και θεωρείται το σπουδαιότερο μνημείο της μέσης βυζαντινής περιόδου στην Αττική.

Ο κ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στο "Αττικό" μεταξύ άλλων ενημερώθηκε για τα δύο μεγάλα έργα που υλοποιούνται στο νοσοκομείο με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο της ευρύτερης αναβάθμισης δημόσιων δομών υγείας στη χώρα μας.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της επίσκεψης τόνισε:

«Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της δεύτερης τετραετίας της Νέας Δημοκρατίας είναι ο ριζικός εκσυγχρονισμός βασικών υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Και πράγματι, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης γίνονται σήμερα πολύ σημαντικές παρεμβάσεις σε όλη την επικράτεια, από τα μεγάλα μας νοσοκομεία μέχρι τα μικρά κέντρα υγείας, με έργα τα οποία έχουν ήδη αρχίσει και παραδίδονται και θα έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια".

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι στο "Αττικό" Νοσοκομείο, "ένα νοσοκομείο πανεπιστημιακό, "ναυαρχίδα" για ολόκληρο το λεκανοπέδιο, γίνεται μια πολύ σημαντική παρέμβαση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Διότι καταλαβαίνω απόλυτα την -θα έλεγα- οργή, συχνά, των πολιτών από τον τρόπο με τον οποίο έβλεπαν τις υποδομές, ειδικά στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, που δεν νομίζω ότι ήταν αντίστοιχες ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας του 21ου αιώνα".

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι γίνεται μια σημαντική παρέμβαση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, διπλασιάζοντας ουσιαστικά την επιφάνεια και ταυτόχρονα δημιουργώντας και πολύ σύγχρονες υποδομές "για να μπορούμε να περιθάλψουμε οποιοδήποτε περιστατικό με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα, όσο σοβαρό και αν είναι αυτό".

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημερινή ημέρα την 9η Μαΐου, που είναι η ημέρα της Ευρώπης, σημείωσε την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τα έργα στο "Αττικό Νοσοκομείο" και υπογράμμισε ότι στις επικείμενες ευρωεκλογές "είναι καλό να θυμόμαστε το ευρωπαϊκό αποτύπωμα της συμμετοχής της πατρίδας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, το οποίο το βλέπουμε έμπρακτα και εδώ, στο "Αττικό" Νοσοκομείο".

Προσέθεσε ότι "το Ταμείο Ανάκαμψης, 36 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι ένα μόνο, σημαντικό, από τα πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία αξιοποιεί η χώρα μας για παρεμβάσεις σε ένα μεγάλο εύρος αντικειμένων. Και νομίζω ότι είναι πάντα καλό να αναλογιζόμαστε πόσο ωφελημένοι είμαστε από τη συμμετοχή της πατρίδας μας στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και γιατί αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ευρώπη μας αφορούν".

Και ο πρωθυπουργός κατέληξε:

"Μας αφορούν όλες και όλους και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που η συμμετοχή στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου έχει τόσο ξεχωριστή σημασία. Συγχαρητήρια και πάλι στο ΤΑΙΠΕΔ, στο Υπουργείο, στο Νοσοκομείο γι' αυτή την άριστη συνεργασία. Και πιστεύω πράγματι ότι σε δύο χρόνια από τώρα, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι παρεμβάσεις που δρομολογούνται, οι πολίτες θα μπορούν πραγματικά να πειστούν ότι δουλεύουμε εντατικά για να δημιουργήσουμε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που να τους αξίζει και που να μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε ιατρική τους ανάγκη, όσο σοβαρή και αν είναι αυτή».

 

Τα έργα που ολοκληρώθηκαν

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη το πρώτο έργο, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στο Αττικό Νοσοκομείο, αφορά στην πλήρη ανακαίνιση της Ψυχιατρικής-Παιδοψυχιατρικής κλινικής, στην ανακαίνιση όλων των κοινόχρηστων λουτρών και σε σημαντικές παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις όπου στεγάζονται τα εξωτερικά ιατρεία και τρεις ακόμα κλινικές, η Πνευμονολογική, η Καρδιοχειρουργική και η Αγγειοχειρουργική.

Με το δεύτερο έργο προωθείται η πολυεπίπεδη αναβάθμιση του τμήματος επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου, με βάση τα νέα πρότυπα του Υπουργείου Υγείας. Πέραν του οικοδομικού και ηλεκτρομηχανολογικού εκσυγχρονισμού του τμήματος, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται η πλήρης ανακατασκευή και αναδιαρρύθμιση όλων των αιθουσών, έχει σχεδιαστεί και η επέκτασή του ΤΕΠ κατά περίπου 465 τετραγωνικά μέτρα. Στόχος είναι η εξέλιξη του ΤΕΠ σε κέντρο τραύματος επιπέδου 4, που θα μπορεί να αναλάβει ακόμα και τα πιο σοβαρά περιστατικά. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την προσωρινή μετεγκατάσταση του ΤΕΠ σε άλλο χώρο, τις μελέτες που έχουν γίνει, για την εκτέλεση των πρόδρομων εργασιών και για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, που προβλέπει την περάτωση όλων των εργασιών στα τέλη του έτους.

Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν και ενημέρωσαν για την πορεία των έργων οι Υφυπουργοί Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος και Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης και ο Διοικητής του ΠΓΝ «Αττικόν», Σπύρος Αποστολόπουλος.