Εθνική Επιτροπή Επιλογής για την έναρξη Ειδικότητας - Ποιοι ορίστηκαν μέλη της και οι αντιδράσεις

Εθνική Επιτροπή Επιλογής για την έναρξη Ειδικότητας - Ποιοι ορίστηκαν μέλη της και οι αντιδράσεις

Σε νέα εστία τριβών μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων των νοσοκομειακών γιατρών και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας μετατράπηκε από την Τετάρτη η εγκύκλιος που εισάγει εξετάσεις μέσω του ΚΕΣΥ για την ειδικότητα των νέων γιατρών.

Η εγκύκλιος υπεγράφη από τον Άδωνι Γεωργιάδη στις 5 Μαΐου μετά από εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας το οποίο έχει την ουσιαστική ευθύνη για τη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής στον τομέα υγείας και την υποβολή των σχετικών προτάσεων στον Υπουργό Υγείας. Πληροφορίες του DailyPharmaNews αναφέρουν ότι η εισήγηση του ΚΕΣΥ για τη συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής Επιλογής για την έναρξη ειδικότητας έχει διαβιβαστεί στο υπουργείο υγείας από τις αρχές Μαρτίου με σχετικό υπηρεσιακό σημείωμα της Διεύθυνσης Επιστημονικής Τεκμηρίωσης του ΚΕΣΥ.

 

Μέλη της Εθνικής Επιτροπής Επιλογής για την έναρξη Ειδικότητας, στο ΚΕΣΥ ορίστηκαν οι:

  1. Αθανασιάδης Απόστολος, Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας - Εμβρυομητρικής Ιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.).
  2. Αρκαδόπουλος Νικόλαος, Καθηγητής Χειρουργικής, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), Δ ? Χειρουργική Κλινική Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ».
  1. Βασιλόπουλος Δημήτριος, Καθηγητής Παθολογίας - Ρευματολογίας, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α., Β’ Παθολογική Κλινική, Γ.Ν.Α. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ».
  2. Ηλιόπουλος Αλέξιος, Ειδικός Ρευματολόγος, Διευθυντής Ρευματολογικού Τμήματος, Νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ.
  3. Κανακά Χριστίνα, Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α., Α ? Παιδιατρική Κλινική, Γενικού Νοσοκομείου
    Παίδων Αθηνών «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ».
  4. Καραντανάς Απόστολος, Καθηγητής Ακτινολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
  5. Πανταζόπουλος Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής- Πνευμονολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
  6. Κοτανίδου Αναστασία, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α., Διευθύντρια Α ? Κλινικής Εντατικής Θεραπείας, Γ.Ν.Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ- ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ».
  7. Μέγας Παναγιώτης, Καθηγητής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής, Π.Γ.Ν. Πατρών.
  8. Μπούμπας Δημήτριος, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Καθηγητής Παθολογίας-Ρευματολογίας, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α., Διευθυντής Δ' Παθολογικής Κλινικής, Υπεύθυνος Μονάδας Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ».
  9. Τζανέλα Μαρινέλλα, Ενδοκρινολόγος, Διευθύντρια Κλινικής Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού, Γ.Ν.Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ».
  10. Τσατσώνη Αθηνά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
  11. Λάγιου Παγώνα, Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
  12. Στρατηγός Αλέξανδρος, Καθηγητής Δερματολογίας –Αφροδισιολογίας, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α., Διευθυντής Α ? Κλινικής Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων, Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Αθηνών «ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ».

Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής ορίζεται ο κ. Δημ Μπούμπας και γραμματέας της Εθνικής Επιτροπής ορίζεται η Πατραμάνη Νικολέτα, με αναπληρώτρια την Ντάκου Ανδρονίκη, οι οποίες αμφότερες υπηρετούν στη Διεύθυνση Επιστημονικής Τεκμηρίωσης, Διοικητικής και Γραμματειακής Υποστήριξης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας

 

Ανά τέσσερις μήνες οι εξετάσεις

Όπως αναφέρεται στην Υπουργική Απόφαση η Επιτροπή Επιλογής θα οργανώνει τη διεξαγωγή και βαθμολόγηση του Διαγωνισμού Επιλογής, ανά τέσσερις μήνες (Ιανουάριο, Απρίλιο, Ιούλιο, Οκτώβριο), στον οποίο θα συμμετέχουν οι υποψήφιοι για έναρξη Ειδικότητας ή Εξειδίκευσης.

Η επιλογή για την τοποθέτηση των υποψηφίων, η οποία θα γίνεται σύμφωνα με τα κάτωθι κριτήρια:

  1. Βαθμό Πτυχίου Ιατρικής ή Οδοντιατρικής (σε ποσοστό 50%)
  2. Βαθμολογία του Διαγωνισμού Επιλογής (σε ποσοστό 50%)
  3. Σειρά προτίμησης κάθε υποψηφίου

 

Κάθε υποψήφιος για ειδικότητα μπορεί να δηλώνει τρεις ειδικότητες και δύο εκπαιδευτικά Κέντρα σε κάθε μια από τις δηλωθείσες ειδικότητες.
Ο υποψήφιος για εξειδίκευση μπορεί να δηλώνει μια εξειδίκευση και δύο εκπαιδευτικά Κέντρα.

Με την παραπάνω διαδικασία θα επιλέγονται υποψήφιοι στο 20% των θέσεων κάθε Εκπαιδευτικού Κέντρου για τις ειδικότητες ή εξειδικεύσεις που έχουν αναμονή για διορισμό μεγαλύτερη του ενός (1) έτους.

 

Οι αντιδράσεις της ΕΙΝΑΠ

Η υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης έγινε γνωστή (δέκα ημέρες αργότερα) και μετά από σχετική καταγγελία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) η οποία επεσήμανε ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση καταργείται η ισχύουσα σειρά αναμονής για έναρξη ειδικότητας και παραδίδεται η «επιλογή» των νέων ειδικευόμενων στις ορέξεις συγκεκριμένων πανεπιστημιακών αρχικαθηγητών.

Λίγη ώρα αργότερα οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) ζητούσαν με ανακοίνωση που εξέδωσαν την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου που όπως ανέφεραν αλλάξει τα πάντα στην ειδικότητα των νέων γιατρών.

Ειδικότερα η ΕΙΝΑΠ στην ανακοίνωσή της - που φέρει την υπογραφή της Ματίνας Παγώνη - εκφράζει την απόλυτη διαφωνία της με την αιφνιδιαστική εγκύκλιο που εκδόθηκε από τον υπουργό και υφυπουργό Υγείας

Η ΕΙΝΑΠ τόνισε μάλιστα ότι δεν είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες που γίνεται απόπειρα να τεθούν φραγμοί στην έναρξη ειδικότητας, και υπογράμμισε με έμφαση ότι γίνεται ολοφάνερη η πρόθεση επιλογής των «ημετέρων».

«Οι ευθύνες του προέδρου του ΚΕΣΥ αλλά και όλων αυτών που επιχειρούν να διαχειριστούν εργολαβικά το μέλλον των νέων γιατρών είναι τεράστιες» σημείωναν οι νοσοκομειακοί γιατροί και προειδοποίησαν ότι δεν θα δεχτούν καμία παρέμβαση στον τρόπο με τον οποίο οι πτυχιούχοι Ιατρικής αρχίζουν ειδικότητα.

«Οι γιατροί του ΕΣΥ είμαστε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για την εκπαίδευση των νέων γιατρών, δεδομένου ότι η μεγάλη τους πλειοψηφία εκπαιδεύεται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ με την δική μας ευθύνη και εποπτεία.

Συγκεκριμένα, το 75% εκπαιδεύονται σε τμήματα του ΕΣΥ έναντι 25% σε πανεπιστημιακές κλινικές. Οι πανεπιστημιακοί ιατροί είναι υπεύθυνοι για την προπτυχιακή εκπαίδευση των φοιτητών ιατρικής, η οποία οφείλει να είναι ομότιμα υψηλού επιπέδου.

Απαιτούμε να προσληφθούν άμεσα ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι γιατροί χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση πέραν του πτυχίου Ιατρικής και να καλυφθούν όλες οι πολλές κενές θέσεις που υπάρχουν» ανέφερε επίσης η ΕΙΝΑΠ διατυπώνοντας το αίτημα για άμεση απόσυρση της εγκυκλίου.

 

Πολάκης... μαινόμενος

Σε πολύ υψηλούς τόνους ήταν και η αντίδραση του Παύλου Πολάκη ο οποίος εκτίμησε ότι με τις κυβερνητικές ρυθμίσεις δεν θα μείνει ούτε ένας νέος γιατρός στη χώρα. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνέδεσε την απόφαση με την επικείμενη ίδρυση ιδιωτικής Ιατρικής Σχολής και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ οδηγεί σε πλήρη διάλυση του ΕΣΥ.

Αναλυτικά στην ανάρτησή του ανέφερε:

«Είστε τρισάθλιοι!!!

Από που και ως που πέντε καθηγητές θα αποφασίζουν ποιοι πτυχιούχοι της Ιατρικής θα αρχίζουν κατά προτεραιότητα ποια ειδικότητα και σε ποια κλινική σε όλη τη χώρα;;;;

Από που και ως που η ίδια επιτροπή θα αποφασίζει ποιοι ειδικευμένοι γιατροί θα αρχίζουν ποια εξειδίκευση (ΜΕΘ, Λοιμώξεις κ.λπ.) πάλι σε όλη τη χώρα;;;;

Από το 1992 κρατάει αυτή η κολόνια της προσπάθειας της Δεξιάς και καθηγητών της Ιατρικής σχολής να ελέγξουν και να βάλουν φραγμούς στην έναρξη ειδικότητας!!

Ο λόγος στους φοιτητές της Ιατρικής και τους ειδικευόμενους για να ΑΠΟΤΡΈΨΟΥΝ άλλη μια φορά αυτό το αισχρό σχέδιο με την εγκύκλιο Αδωνη-Θεμιστοκλέους που προφανώς συνδέεται και με τα σχέδια για την ιδιωτική Ιατρική του CVC FUND!!

ΥΓ. Με αυτά που κάνετε ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΝΕΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ.

Όλοι που μπήκαν με την αξία τους και πανελλαδικές εξετάσεις θα φεύγουν για ειδικότητα στο εξωτερικό και εδώ θα σας μείνουν οι μαϊμού άριστοι, οι ψεύτικες μεταγραφές, οι απόφοιτοι της ιδιωτικής Ιατρικής, οι απόφοιτοι της Κύπρου κ.λπ.

ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΌ ΑΝ ΔΕΝ ΦΥΓΕΤΕ ΣΎΝΤΟΜΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΊ ΤΟ ΣΎΜΠΑΝ ΣΤΟ ΕΣΥ!!!»