Καρποφόρα συνάντηση φαρμακοποιών - Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών

Καρποφόρα συνάντηση φαρμακοποιών - Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών

 Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Στην επίλυση δύο θεμάτων που απασχολούν τους φαρμακοποιούς φαίνεται πως κατέληξε η συνάντηση που είχε τη Δευτέρα 29 Απριλίου η διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) με τη διοίκηση του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ).

Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΤΕΑΥΦΕ σε πολύ θετικό κλίμα στα κεντρικά γραφεία του Ταμείου ο Πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς ζήτησε να ρυθμιστεί το θέμα της επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών (λόγω διάσπασης των κλάδων σύνταξης και πρόνοιας από το 10/2008) τα οποία εκκρεμούν ή θα κατατεθούν, και να διεκπεραιωθεί το ζήτημα το ταχύτερο δυνατόν. Επιπλέον ζήτησε να δημιουργήσει το Ταμείο τραπεζικούς λογαριασμούς και σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα έτσι ώστε οι φαρμακοποιοί να μπορούν να καταθέτουν σε οποιαδήποτε τράπεζα με RF κωδικό γεγονός που αφενός θα τους διευκολύνει στις πληρωμές αλλά και θα βάλει στοπ στο να πληρώνουν προμήθειες στις τράπεζες στις συναλλαγές τους με το Ταμείο.

Το πρώτο πρόβλημα δημιουργήθηκε το 2008 ύστερα από τη διάσπαση των κλάδων σύνταξης και πρόνοιας, επειδή πολλοί φαρμακοποιοί αλλά κυρίως αυτοί που ήταν υπεύθυνοι για την πληρωμή των εργοδοτικών εισφορών -συνήθως οι λογιστές- για λογαριασμό φαρμακοποιών, λόγω του ότι Τ.Α.Υ.Φ.Ε (Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών) και Τ.Ε.Α.Υ.Φ.Ε. (Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών) συγχέονται εύκολα, ήταν εύκολο να υποπέσουν σε λάθος στην καταβολή των χρημάτων των εισφορών αντί του ενός Ταμείου στο άλλο. Έτσι φαινόταν πρόβλημα στην καταβολή εισφορών εκεί που ουσιαστικά δεν υπήρχε και μάλιστα χρεώνονταν προσαυξήσεις λόγω του ότι φαινόταν ότι ο φαρμακοποιός είχε καθυστερήσει την καταβολή και την ίδια στιγμή έπρεπε να αιτηθεί την επιστροφή των χρημάτων από εκεί που τα είχε καταβάλει για να μπορέσει να κλείσει τις πληρωμές που φαινόταν να χρωστά, κάτι που απαιτούσε γραφειοκρατικές διαδικασίες και χρόνο από πλευράς φαρμακοποιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του DailyPharmaNews από πλευράς Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ζητήθηκε από τη διοίκηση του ΤΕΑΥΦΕ να ανιχνεύσει στο μητρώο της τα φαρμακεία που προέβησαν σε τέτοιες λανθασμένες κινήσεις έτσι ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία εκκαθάρισης. 

Πρόκειται για αιτήματα που επανειλημμένα είχαν τεθεί από πλευράς ΠΦΣ και είναι σημαντικό ότι τώρα οδηγούνται προς διευθέτηση.

 

Από την πλευρά της διοίκησης του ΤΕΑΥΦΕ η συνάντηση χαρακτηρίστηκε ιστορικής σημασίας.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:  

Για πρώτη φορά στην ιστορία του το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών, υποδέχτηκε στα κεντρικά του γραφεία τη διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Σκοπός της συνάντησης που εξελίχθηκε σε άκρως θετικό κλίμα, ήταν να τεθούν επί τάπητος τα προβλήματα και οι ανησυχίες των ασφαλισμένων καθώς και των εργοδοτών, να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για το πως θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν οι όποιες δυσκαμψίες και βεβαίως να τεθούν οι βάσεις για στενότερη συνεργασία με απώτερο στόχο την ευρωστία και τη βιωσιμότητα του Επαγγελματικού Ταμείου ανταποκρινόμενο στις προσδοκίες των ασφαλισμένων του.

Από την πλευρά του ΤΕΑΥΦΕ, ο πρόεδρος κ. Ελευθέριος Ντούμας ζήτησε την αρωγή του ΠΦΣ, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη του για τις υποχρεώσεις που έχουν έναντι του Ταμείου, ως εργοδότες. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Απόστολος Βαλτάς, ζήτησε από το Ταμείο, αιτήματα που έχουν κατατεθεί από φαρμακοποιούς, όπως επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών (λόγω διάσπασης των κλάδων σύνταξης και πρόνοιας από το 10/2008) τα οποία εκκρεμούν ή θα κατατεθούν, να διεκπεραιωθούν το ταχύτερο δυνατόν. Επιπλέον, ο ίδιος, αιτήθηκε να δημιουργήσει το Ταμείο τραπεζικούς λογαριασμούς και σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα για την καλύτερη εξυπηρέτηση ασφαλισμένων, συνταξιούχων και εργοδοτών.

Ο πρόεδρος του Τ.Ε.Α.Υ.Φ.Ε, κ. Ε. Ντούμας κατανοώντας το πρόβλημα, ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΠΦΣ ότι μέσα στο πλαίσιο της ψηφιακής αναβάθμισης του Ταμείου έχει δρομολογηθεί η ολοκλήρωση των διαδικασιών δημιουργίας κωδικού πληρωμής RF των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών σε όλες τις συστημικές τράπεζες, έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται τα μέλη του.

Από την πλευρά του Τ.Ε.Α.Υ.Φ.Ε παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος κ. Ντούμας Ελευθέριος, ο Αντιπρόεδρος κ. Τσίνας Κωνσταντίνος (παρακολούθηση εξ αποστάσεως), καθώς και τα Μέλη του Δ.Σ. κα. Κοσμοπούλου Φαίη, κ. Καραχισαρίδης Βασίλειος, κ. Ανδριανόπουλος Δημήτριος, κ. Τσιαπής Δημήτριος, κ. Δρακόπουλος Παναγιώτης, κ. Μπενάρδος Χρήστος. Απουσίαζε το μέλος κ. Φιλόπουλος Νίκος.

Στη συνάντηση συμμετείχε και η Διευθύντρια του Τ.Ε.Α.Υ.Φ.Ε κα. Ζάγκα Αναστασία, καθώς και η Νομική Σύμβουλος της Διοίκησης του Ταμείου κα. Τσίπρα Μαρία – Μαγδαληνή.

Από την πλευρά του ΠΦΣ συμμετείχαν o Πρόεδρος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου .Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση των Δ.Σ. τόσο του Τ.Ε.Α.Υ.Φ.Ε όσο και του Π.Φ.Σ, για συνεχή επικοινωνία και συνεργασία το προσεχές διάστημα.