Κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ με πορεία στο υπουργείο Υγείας

Κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ με πορεία στο υπουργείο Υγείας

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έχουν εξαγγείλει πανελλαδική κινητοποίηση αύριο 16 Μάϊου, ζητώντας «δωρεάν δημόσια υγεία με ισότιμη πρόσβαση, επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση». Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ» αποφάσισε 24ωρη απεργία  στην περιφέρεια και στην Αττική στάση εργασίας 8:00-15:00, με συγκέντρωση στην Πλατεία Μαβίλη στις 8:30 και πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση του Συστήματος Υγείας είναι οι βασικές αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Κάθε μήνα, προσθέτει, συνταξιοδοτούνται 300 υπάλληλοι από το ΕΣΥ, χωρίς να αναπληρώνονται, ενώ  6.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση, «απολύονται σταδιακά και εγκαθίστανται εργολάβοι που στοιχίζουν τα διπλά χρήματα στο Δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα».

Σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες υγείας, αυτές είναι στο 5,5% του ΑΕΠ, όταν στην Ευρώπη είναι 2 μονάδες πάνω. «Παρότι έχουμε το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα στην Ευρώπη με ιδιωτικές δαπάνες υγείας 40%, οι πολίτες καλούνται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, να αγοράζουν τις υπηρεσίες υγείας που θα έπρεπε να προσφέρονται ισότιμα, έγκαιρα και δωρεάν», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Επίσης, τα νοσοκομεία οφείλουν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,3 δις ευρώ που είναι «θηλιά στο λαιμό» στην λειτουργία τους.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ οι πολιτικές που ακολουθούνται ακυρώνουν τις θεμελιώδεις αρχές σύστασης του ΕΣΥ για ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση. «Τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, απέτυχαν αφού γίνονται ελάχιστες, έως καθόλου χειρουργικές επεμβάσεις εκ των οποίων οι περισσότερες εκτός λίστας», ενώ «το Ταμείο Ανάκαμψης που υποτίθεται θα κάλυπτε το κόστος των πρώτων 50.000 χειρουργείων δεν ενεργοποιήθηκε».

Η ΠΟΕΔΗΝ προτείνει  την πρόσληψη προσωπικού προκειμένου να λειτουργήσει το 40% των κλειστών χειρουργικών αιθουσών, να υπάρξει ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων με ανάλογη στελέχωση. Επίσης, αναφέρει ότι «χτύπημα στο Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα του ΕΣΥ είναι η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, καθώς και η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να εργάζονται στο ΕΣΥ".

Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί:

"Αύξηση των μισθών και ωρομισθίου. Όχι στα μπόνους που διχάζουν

Επαναχορήγηση 13ου και 14ου μισθού

Χορήγηση του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας σε όλους τους κλάδους

Μονιμοποίηση των συμβασιούχων

Να φύγουν οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία

Να χρηματοδοτηθεί το σύστημα Υγείας

Να προσληφθεί το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό".