Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την οδηγία στον Ευαγγελισμό για προτεραιότητα στους VIP του Conference Cup

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την οδηγία στον Ευαγγελισμό για προτεραιότητα στους VIP του Conference Cup

Έντονες αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί η πρόσφατη αποκάλυψη στα social media ενός εσωτερικού εγγράφου -που υπογράφει ο διοικητής του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, Αναστάσιος Γρηγορόπουλος- στο οποίο δίνεται οδηγία στο προσωπικό του νοσοκομείου να βρίσκεται σε επιφυλακή ενόψει του τελικού του Conference Cup, και να εξυπηρετήσει σε περίπτωση ανάγκης «κατά απόλυτη προτεραιότητα» τους «VIP» του «Μεγάλη Βρετάνια» και του «Grand Hyatt».

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Το έγγραφο δημοσίευσε, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Πάνος Παπανικολάου, κατηγορώντας τον υπουργό Υγείας, ενώ σε ανάρτηση προχώρησε η ΟΕΝΓΕ και στο Facebook.

Ανακοίνωση σε υψηλούς τόνους εξέδωσε και Ενωτική Πρωτοβουλία Ευαγγελισμού, λέγοντας πως «Σε “απόλυτη προτεραιότητα” είναι οι ανάγκες της πλειοψηφίας και όχι των αφεντικών και των VIP φίλων τους».
Τα ποστ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν συνεχή με τον κ. Παπανικολάου να τονίζει πως «Φυσικά οι Ιατροί (με κεφαλαίο Ι) του Ευαγγελισμού θα αντιμετωπίσουν κατά απόλυτη προτεραιότητα τον πολυτραυματία και όχι τον VIP με την γρατζουνιά».

Ακολούθησε η απάντηση του κ. Γεωργιάδη προς τον γγ της ΟΕΝΓΕ που τον κατηγορούσε για λαϊκισμό και εξηγούσε το περιεχόμενο του εγγράφου ως εξής: «Σε κάθε επίσημο γεγονός που συμβαίνει στην Χώρα μας, από την διοργάνωση ενός αθλητικού γεγονότος έως την υποδοχή ξένων ηγετών το Νοσοκομείο Αναφοράς που δηλώνεται από τις Ελληνικές Αρχές είναι ο Ευαγγελισμός. Πάντοτε δηλ οι επίσημοι προσκεκλημένοι της Χώρας, εάν απαιτηθεί, δηλώνεται ότι θα εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα σε αυτό το Νοσοκομείο. Μία τέτοια δέσμευση είναι υποχρεωτική για να διεξαχθεί ένα γεγονός τέτοιου βεληνεκούς όπως ο τελικός. Κατά συνέπεια όλες οι σχετικές αναρτήσεις και αντιδράσεις κυρίως από βουλευτές που στο παρελθόν έχουν συμμετάσχει σε Κυβέρνηση είναι λαϊκίστικες και υποκριτικές».

Ο πρώην υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έσπευσε να υπερασπιστεί τον κ. Γεωργιάδη, λέγοντας:  «Όσοι εγκαλούν το Νοσοκομείο Ευαγγελισμού και τον @AdonisGeorgiadi  για την περίθαλψη στο conference είναι προφανώς εναντίον της ανάληψης της διοργάνωσης από την Ελλάδα»

Απαντώντας στον Θ. Πλεύρη, ο γγ της ΟΕΝΓΕ είπε: «Κανείς δεν εγκαλεί "το νοσοκομείο του Ευαγγελισμού" ή την "ανάληψη του τελικού". Εγκαλείται ο διοικητής του νοσοκομείου για την προδήλως παράνομη εντολή "κατ' απόλυτη προτεραιότητα οι VIP" στο ΤΕΠ χωρίς ιατρικά κριτήρια διαλογής. Να κόψετε τα ψέματα επιτέλους και να επανορθώσετε».

 

ΠΟΕΔΗΝ: Απαράδεκτη η διατύπωση εσωτερικού εγγράφου στον Ευαγγελισμό για τη νοσηλεία των VIP

Την ανάκληση του «άστοχου» εσωτερικού εγγράφου του διοικητή του νοσοκομείου Ευαγγελισμός και την ορθή επαναδιατύπωσή του απαιτεί και η ΠΟΕΔΗΝ, με τον πρόεδρό της, Μ. Γιαννάκο να δηλώνει:

«Θεμελιώδης αρχή σύστασης του ΕΣΥ είναι η ισότιμη πρόσβαση των ασθενών. Όλοι οι ασθενείς έχουν τα ίδια δικαιώματα είτε είναι απλοί πολίτες είτε είναι VIP. Ειδικά, στα επείγοντα περιστατικά.

Οι ασθενείς με έκτακτα προβλήματα υγείας προσέρχονται στα επείγοντα εφημερευόντων νοσοκομείων, γίνεται διαλογή στην είσοδο των επειγόντων και ρυθμίζεται η σειρά προτεραιότητας, με βάση τη σοβαρότητα της κατάστασης και αναλόγως αντιμετωπίζονται.

Ανέκαθεν, διαχρονικά, όταν έρχονται ξένοι επίσημοι, αρχηγοί κρατών, αξιωματούχοι κ.α., το νοσοκομείο Ευαγγελισμός και άλλα νοσοκομεία, ανάλογα με το πρόγραμμα επίσκεψης, τίθενται σε επιφυλακή. Προηγούνται αντιπροσωπίες των αξιωματούχων πριν την επίσκεψη στη χώρα μας και τσεκάρουν τους χώρους των νοσοκομείων που ενδεχομένως χρειασθούν να τους  περιθάλψουν.

Τέτοια, λοιπόν, προετοιμασία έχει γίνει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν στον Ευαγγελισμό και σε άλλα νοσοκομεία.

Ποτέ, όμως, δεν εξεδόθη έγγραφο, όπως τώρα, που να λέει την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση των VIP. Με βάση αυτό, αφήνεται να εννοηθεί ότι οι ασθενείς στα επείγοντα περιστατικά δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα.

Γνωρίζει ο κόσμος ότι στη νοσηλεία ασθενών υπάρχουν διαχωρισμοί σε θέσεις στις κλινικές.

Πάντα ο Ευαγγελισμός είχε και φυσικά έχει χώρο νοσηλείας VIP. Στον 10ο όροφο, από τη σύσταση του Ευαγγελισμού υπάρχουν VIP δωμάτια. Γιατί τα δεχόμαστε και δεν δημιουργείται ζήτημα να κλείσουν; Όσοι νοσηλεύονται σε αυτά δεν έχουν προνομιακή μεταχείριση;

Φυσικά, θα πρέπει να γίνεται ξεχωριστή καταγραφή στα νοσοκομεία όσων προσέλθουν και νοσηλευθούν που είναι θεατές του εν λόγω ποδοσφαιρικού αγώνα, ώστε τα έξοδα αυτά να τα πληρώσει η ΟΥΕΦΑ και όχι ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ.

Άστοχο, λοιπόν, το έγγραφο, που πρέπει να αποσυρθεί και να υπάρξει νέο με τη σωστή διατύπωση.

Κανείς υγειονομικός δεν θα αφήσει ένα τροχαίο, για να ασχοληθεί με προτεραιότητα με την ίωση ή τη στενοχώρια κάποιου αξιωματούχου ή φιλάθλου που θα παρακολουθεί τον αγώνα…».