Τραυματισμός νοσηλεύτριας στη Λάρισα εντός του ασθενοφόρου σε ώρα διακομιδής

Τραυματισμός νοσηλεύτριας στη Λάρισα εντός του ασθενοφόρου σε ώρα διακομιδής

Μία μόλις ημέρα μετά το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) να αποσυρθούν οι διατάξεις προσλήψεων στα Νοσοκομεία με μπλοκάκι καθώς και η συμμετοχή σπουδαστών διασωστών στις διακομιδές, έρχεται ένα αρνητικό αλλά σχετικό περιστατικό να δικαιώσει την Ομοσπονδία που συνεχώς προειδοποιεί για την επικινδυνότητα των διακομιδών εκτάκτων περιστατικών από προσωπικό που είτε δεν είναι έμπειρο και εξειδικευμένο είτε δεν είναι καν σχετικό, όπως οι ένστολοι, στους οποίους το υπουργείο συχνά αναθέτει ανάλογες αποστολές.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Το περιστατικό του τραυματισμού της νοσηλεύτριας

Τη Δευτέρα  27/5/2024, κλήθηκε ο τομέας του ΕΚΑΒ των Φαρσάλων να διακομίσει νεφροπαθή ασθενή στη Λάρισα, από το χωριό Μικρό Ευυδρίο Λάρισας.

«Ο τομέας του ΕΚΑΒ Φαρσάλων -που εγκαινιάσθηκε το 2019- είναι υποστελεχωμένος από διασώστες. Πώς λύνονται τα κενά; Με το πάσης φύσεως προσωπικό του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων, και εν προκειμένω με νοσηλεύτρια, που πήρε εντολή να κάνει τη διασώστρια και μαζί με έναν διασώστη να διακομίσουν τον ασθενή», εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος και συνεχίζει: «Έφθασαν σπίτι του ασθενή αλλά στάθηκε αδύνατον η νοσηλεύτρια να σηκώσει το φορείο με τον ασθενή. Κάλεσαν την Πυροσβεστική να βοηθήσει... Πράγματι, ήρθε η Πυροσβεστική και κατάφεραν να  μεταφέρουν τον ασθενή στο Ασθενοφόρο. Μαζί, συνοδεία και γιατρός.

Στο δρόμο προς τη Λάρισα και ενώ η νοσηλεύτρια προσέφερε πρώτες βοήθειες εν κινήσει στον ασθενή, σε μία στροφή, έπεσε και χτύπησε στην πόρτα του ασθενοφόρου. Αν δεν τη συγκρατούσε η γιατρός, θα βρίσκονταν στον δρόμο. Το ασθενοφόρο είναι παλαιό.

Τραυματίσθηκε η νοσηλεύτρια και διακομίσθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Ευτυχώς, έφερε ελαφρά τραύματα και της χορηγήθηκε αναρρωτική άδεια».

Οι διαμαρτυρίες των υγειονομικών

«Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στην επικίνδυνη και παράνομη απόφαση του υπουργείου Υγείας να στελεχώνονται τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, καθώς επίσης των Κέντρων Υγείας στις περιοχές που δεν υπάρχουν τομείς του ΕΚΑΒ με ένστολους και το πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας», επισημαίνει για μία ακόμα φορά, ο κ. Γιαννάκος. «Εντελώς άσχετοι με διακομιδές, χωρίς εκπαίδευση και εξειδίκευση. Φυσικά, εκτεθειμένοι σε ποινικές διώξεις από συγγενείς. Τα νησιά μας για ακόμη ένα καλοκαίρι  είναι  με ένα ασθενοφόρο στη βάρδια. Ελάχιστες φορές υπάρχει δεύτερο. Άρα, αναμένονται πολλές διακομιδές σε καρότσες φορτηγών…

Επιτέλους, πότε θα σταματήσει αυτό το επικίνδυνο μέτρο να γίνονται διακομιδές  από στρατιωτικούς με δύο ημέρες εκπαίδευση, από διοικητικούς υπαλλήλους, καθαρίστριες, νοσηλεύτριες κ.λ.π. των Κέντρων Υγείας;

Δικαιολογημένα, χθες στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων το Σωματείο οργάνωσε δυναμική κινητοποίηση. Να προσληφθούν διασώστες, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, να δοθούν κίνητρα, όπως για όλο το υγειονομικό προσωπικό», σχολιάζει το κ. Γιαννάκος.