Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων ατόμων με αναπηρία από τα διόδια

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων ατόμων με αναπηρία από τα διόδια

Με επιστολή της στο υπουργείο Μεταφορών (επισυνάπτεται), η ΕΣΑμεΑ διαμαρτύρεται εντόνως για τον μη καθορισμό, έως σήμερα, των διαδικασιών εφαρμογής της ενιαίας κάρτας  για την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων των ατόμων με αναπηρία από τους σταθμούς διοδίων όλων των αυτοκινητόδρομων της χώρας.

 

Τι ισχύει με το ενιαίο e-pass

Ειδικότερα, με τον ν. 4782/2021, καθιερώθηκε ενιαίο e-pass σε όλους τους οδικούς άξονες, για την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων των ατόμων με αναπηρία από τους σταθμούς διοδίων όλων των αυτοκινητόδρομων της χώρας με ενιαίο τρόπο και με το άρθρο 17 του ν.4903/2022, που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2022, εξειδικεύτηκε η εν λόγω ρύθμιση, ώστε το όχημα να έχει απαλλαγή ακόμη και αν ο δικαιούχος δεν επιβαίνει σε αυτό, σε περίπτωση που η μετακίνηση γίνεται προς εξυπηρέτηση αυτού. 

 

Δεν υλοποιείται η διαδικασία έκδοσης κάρτας ατόμων με αναπηρία

Από τον Μάρτιο του 2022, που ψηφίστηκε η εν λόγω ρύθμιση, πραγματοποιήθηκαν αρκετές συναντήσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών και εκπροσώπους της Ε.Σ.Α.μεΑ. και την Αυτοτελή Υπηρεσία Οδικών Τελών και Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Οδικού Δικτύου, σχετικά με τη διαδικασία έκδοσης κάρτας ατόμων με αναπηρία για διέλευση από τα διόδια και συζητήθηκε το περιεχόμενο της Υπουργικής Απόφασης, αλλά δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθεί η διαδικασία της έκδοσης της κάρτας. 

«Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει δυόμιση χρόνια από την ψήφιση του τελευταίου νόμου, βρισκόμαστε στο απόλυτο μηδέν», δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, Ι. Βαρδακαστάνης και προειδοποιεί πως «η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και ότι εάν δεν λυθεί το ζήτημα μέσα στο καλοκαίρι, το φθινόπωρο θα προβεί σε κινητοποιήσεις στο υπουργείο!».