ColorAdd για τους ανθρώπους με αχρωματοψία

ColorAdd για τους ανθρώπους με αχρωματοψία

Σημαίες, πινακίδες και σημάνσεις στις δεκατρείς παραλίες των Δήμων Κατερίνης και Δίου – Ολύμπου που βραβεύτηκαν με γαλάζιες σημαίες φέρουν πλέον το κωδικό αλφάβητο ColorAdd για τους ανθρώπους με αχρωματοψία. Καθώς οι άνθρωποι αυτοί που δεν αντιλαμβάνονται τα χρώματα δυσκολεύονται να καταλάβουν αν η σημαία που ανάρτησε ο ναυαγοσώστης είναι πράσινη, ώστε να κολυμπήσουν με ασφάλεια, κίτρινη ώστε να γνωρίζουν ότι θα συναντήσουν επικίνδυνα νερά ή κόκκινη οπότε δεν θα πρέπει καν να μπουν στο νερό, το ColorAdd μπορεί να τους βοηθήσει ιδιαίτερα να έχουν την απαραίτητη πληροφόρηση.

Το κωδικό αλφάβητο αναπτύχθηκε στην Πορτογαλία για όλον τον πληθυσμό παγκοσμίως που πάσχει από αχρωματοψία και μπορεί να «μεταφράσει» τα χρώματα σε σχήματα, δίνοντας στον θεατή τη σχετική πληροφορία. Για παράδειγμα, το σήμα ενός τριγώνου που στρέφεται προς τα πάνω εκφράζει το κόκκινο χρώμα, το σήμα ενός τριγώνου που στρέφεται προς τα κάτω εκφράζει το μπλε και μια πλάγια γραμμή το κίτρινο. Από τους συνδυασμούς αυτών των τριών βασικών χρωμάτων προκύπτουν όλα τα υπόλοιπα, συνεπώς τα παραπάνω σχήματα, αν συνδυαστούν ανά δύο θα μπορούν να περιγράψουν τα άλλα χρώματα.

Στην περίπτωση της Πιερίας, τη σχετική πρωτοβουλία ανέλαβαν η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, ο Πιερικός Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (Π.Ο.Τ.Α.Π.) και το  Τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), ενώ εκτός από την τοποθέτηση της απαραίτητης σήμανσης, εκπαιδεύτηκαν οι διαχειριστές φορείς κάθε παραλίας, οι ναυαγοσώστες, φοιτητές και συνεργάτες του Τμήματος ώστε να δίνουν βαρύτητα στη δημοσιότητα και επικοινωνία των δράσεων.

Σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, τόνισε ότι δεν μπορεί να παραχθεί υψηλού επιπέδου τουρισμός, χωρίς τις προσφερόμενες υπηρεσίες σε όλους, αλλά και ξεχωριστά στα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την όραση και όχι μόνο. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Π.Ο.Τ.ΑΠ., Γιώργος Καραλής, ανέφερε ότι πλέον η Πιερία αποτελεί προορισμό για όλους καθώς διαθέτει τις σύγχρονες υποδομές και διευκολύνσεις για τους κατοίκους και τους επισκέπτες ενώ το εγχείρημα χαιρέτισαν οι δήμαρχοι Κατερίνης, Ιωάννης Ντούμος, και Δίου – Ολύμπου, Ευάγγελος Γερολιόλιος. Τη σημασία της κοινωνικής αυτής δράσης για την προώθηση του συμπεριληπτικού τουρισμού υπογράμμισε ο πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του ΔΙ.ΠΑ.Ε., Δημήτρης Αηδόνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ