Γεωργιάδης: «Μόνο ένας ανόητος υπουργός θα έκλεινε ψυχιατρικά νοσοκομεία»

Γεωργιάδης: «Μόνο ένας ανόητος υπουργός θα έκλεινε ψυχιατρικά νοσοκομεία»

Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή η συζήτηση για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Αφορμή για τη συζήτηση αποτέλεσε η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ο βουλευτής του ΚΚΕ Μαν. Συντυχάκης σχετικά με την κατάσταση στις δομές Ψυχικής Υγείας στο Νομό Χανίων. Η συζήτηση επεκτάθηκε στο νομοσχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση για την Ψυχική Υγεία με τον βουλευτή του ΚΚΕ να επισημαίνει ότι η κυβέρνηση με τις προωθούμενες ρυθμίσεις διαλύει και κλείνει τις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.

«Για να μην πάρει χαμπάρι ο κόσμος, φέρνετε κατακαλόκαιρο το σχέδιο νόμου με τον παραπλανητικό τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης». Στόχος δικός σας, της Κυβέρνησης, είναι να υλοποιηθούν κατά γράμμα οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάλυση της δημόσιας ψυχικής υγείας και απεξάρτησης και χάρισμά της σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες και ιδιώτες» ανέφερε ο κ. Συντυχάκης με τον υπουργό Υγείας να παίρνει τον λόγο και να απαντά και αυτός σε υψηλούς τόνους.

«Θέλω να σας πω ότι καμία ψυχιατρική κλινική δεν κλείνει από αυτό το νομοσχέδιο. Πουθενά δεν υπάρχει αυτό που διαβάζω διαρκώς «κλείνουν τα ψυχιατρικά νοσοκομεία». Μόνο ένας ανόητος Υπουργός θα έκλεινε τα ψυχιατρικά νοσοκομεία. Να τα κλείσεις, να τα κάνεις τι; Ό,τι διαμαρτυρία κάνετε δεν έχει καμία σχέση με το νομοσχέδιο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης ο οποίος επιφυλάχθηκε να απαντήσει επί της ουσίας όταν εισαχθεί το Σχέδιο Νόμου στη Βουλή για επεξεργασία.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ωστόσο ότι το νομοσχέδιο έχει εκπονηθεί με την επιστασία του κ. Βαρτζόπουλου, του αρμόδιου υφυπουργού για θέματα ψυχικής υγείας ο οποίος όπως είπε είναι από τους πιο γνωστούς ψυχιάτρους στην Ελλάδα. «Είναι και λίγο οξύμωρο έναν άνθρωπο που μια ζωή ασχολείται με αυτά τα θέματα, να τον κατηγορείτε ότι θέλει να κάνει ζημιά και ότι εσείς ξέρετε καλύτερα» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Γεωργιάδη, ο κ. Συντυχάκης επέμεινε ότι η κυβέρνηση κλείνει σε πρώτη φάση τα τρία εναπομείναντα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας, και ότι στο κάδρο είναι και η κατάργηση των εβδομήντα πέντε πολύτιμων κέντρων πρόληψης. «Είστε έτοιμοι να δώσετε τις μονάδες ψυχικής υγείας, στο πιάτο στους ιδιώτες» ανέφερε.

 

Η απάντηση στους 18 Ιατρικούς Συλλόγους

Στο σημείο εκείνο ο υπουργός Υγείας επέλεξε να απαντήσει και στους 18 Ιατρικούς Συλλόγους οι οποίοι σχολιάζοντας τις πληροφορίες για υποχρεωτικές εφημερίες των ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι  «δεν θα ανεχτούν πολιτικές απολυταρχισμού» .

«Σήμερα δεκαοκτώ ιατρικοί σύλλογοι, εκπροσωπώντας τους ιδιώτες γιατρούς, έχουν βγάλει δριμεία ανακοίνωση εναντίον μου ότι θέλω να τους στερήσω την ελευθερία τους για να ενισχύσω το ΕΣΥ. Πρέπει να διαλέξετε τι από τα δύο κάνω, γιατί δεν μπορεί να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα» σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι αν ήθελε να καταστρέψει το ΕΣΥ, προφανώς δεν θα έλεγε στους ιδιώτες γιατρούς να πάνε με το ζόρι μέσα στο νοσοκομείο.

«Εάν ήθελα να καταστραφεί το ΕΣΥ δεν θα έκαναν τίποτα με τους ιδιώτες γιατρούς... Θα μπορούσα απλά να κάνω την πάπια» πρόσθεσε επίσης ο υπουργός Υγείας ο οποίος παραδέχτηκε επίσης τα μεγάλα προβλήματα με την υποστελέχωση των ψυχικών δομών. Ειδικά για τα Χανιά, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι έχουν προκηρυχθεί όλες οι θέσεις για ψυχιάτρους και παιδοψυχιάτρους οι οποίες όμως έχουν αποβεί άγονες παρά το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί τα κίνητρα και οι απολαβές τους και έχει δημιουργηθεί ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο.

 

Να ξεκαθαρίσει η Νέα Αριστερά τη στάση της

«Εγώ δεν μπορώ να γεννήσω γιατρούς ούτε μπορώ να φτιάξω γιατρούς από την αρχή. Στο τέλος της ημέρας, γιατροί πρέπει να πάνε, δεν μπορεί να πάει ο υπουργός» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος διασταύρωσε τα ξίφη του και με τη βουλευτή της Νέας Αριστεράς Μερόπη Τζούφη.

«Χρειάζονται οικονομικά και επιστημονικά κίνητρα, κυρίως διπλασιασμός των αποδοχών και άλλες δυνατότητες» για να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση των νοσοκομείων και όχι με κινήσεις εντυπωσιασμού σαν αυτήν για την επίταξη των ιδιωτών γιατρών» του επεσήμανε η βουλευτής.

«Η Νέα Αριστερά λέει ότι από το να ξεβολέψουμε κάποιους ιδιώτες γιατρούς καλύτερα να μείνει το νοσοκομείο χωρίς παθολόγους και να μην βγαίνει η εφημερία; Θέλω πολύ να καταλάβω πώς η Νέα Αριστερά θα υπερασπίζεται ταυτόχρονα και το ΕΣΥ και τους ιδιώτες γιατρούς» αντέτεινε ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτηρίζοντας φληναφήματα τα περί διπλασιασμού των μισθών στο ΕΣΥ.

«Για να μπορέσει κάποιος να είναι αποτελεσματικός σε ένα νοσοκομείο, πρέπει να το ξέρει το νοσοκομείο. Για να μάθεις πώς συνεργάζεσαι, πώς λειτουργείς, πού βρίσκεις τον ακτινολόγο, πού βρίσκεις τον απεικονιστή, χρειάζεσαι τουλάχιστον τρεις μήνες μέσα στο νοσοκομείο» ανταπάντησε η Μερόπη Τζούφη προκαλώντας την «έκρηξη» του υπουργού Υγείας.

«Στην Κω από τους εννέα γιατρούς που παραιτήθηκαν οι τέσσερις ήταν γιατροί του νοσοκομείου. Έφυγαν για να κάνουν ιδιωτικό ιατρείο και ήταν πολλά χρόνια στο νοσοκομείο... Είναι ντροπή να διατυπώνονται τέτοιοι ισχυρισμοί» είπε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα ντρεπόταν να λέει ότι είναι αριστερός και ταυτόχρονα να δίνει μάχη να μη χάσει ένας ιδιώτης γιατρός το ιατρείο του δύο φορές τον μήνα.