Προσθαφαιρέσεις φαρμάκων στη νέα λίστα του ΕΟΦ που αφορά την απαγόρευση εξαγωγών

Προσθαφαιρέσεις φαρμάκων στη νέα λίστα του ΕΟΦ που αφορά την απαγόρευση εξαγωγών

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Στα ίδια περίπου επίπεδα διατηρείται ο αριθμός των φαρμάκων για τα οποία, σύμφωνα με τη νέα λίστα που δημοσίευσε την Πέμπτη 16 Μάϊου ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, ισχύει το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησής τους.

Στην ουσία από τη λίστα βγαίνουν 17 φαρμακευτικά σκευάσματα ενώ εισάγονται 21 νέα. Σε αυτά περιλαμβάνονται 21 από τα 50 συνολικά σκευάσματα που με συστηματικό τρόπο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζητούσε τόσο από την αρμόδια Επιτροπή παρακολούθησης των ελλείψεων του Υπουργείου Υγείας όσο και από τον πρόεδρο του ΕΟΦ με συνεχείς επιστολές, να μπουν στη εν λόγω νέα λίστα.

Συγκεκριμένα ο ΕΟΦ αποφάσισε:

α) Την άρση της υπ’ αριθμ. αρ. πρωτ. ΕΟΦ: 40461/4-4-2024, απόφασης απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων (σ.σ. δηλαδή της ανάλογης απόφασης απαγόρευση που είχε εκδώσει πριν ένα μήνα) και

β) Την Προσωρινή Απαγόρευση των Παράλληλων Εξαγωγών και της Ενδοκοινοτικής Διακίνησης για τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στον ΠΙΝΑΚΑ 1 μετά από αξιολόγηση των στοιχείων επάρκειας των εν λόγω φαρμάκων στην αγορά, σύμφωνα με την παραπάνω εισήγηση της Υπηρεσίας για διάστημα τριών (3) μηνών.

Στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ τονίζει ότι «Κατά τη διάρκεια ισχύος της παρούσας απαγορεύεται η αποθεματοποίηση των φαρμάκων του (σ.σ. που περιλαμβάνονται στον σχετικό) Πίνακα 1 ».

Αφού υπενθυμίζει ότι η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύσει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα μετά από έγκριση του Ε.Ο.Φ. για έκτακτη εισαγωγή ή με απόφαση κατ’ εξαίρεση κυκλοφορίας με ξενόγλωσση επισήμανση, τονίζει επίσης ότι «Σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην Ελλάδα κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη νόμιμη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη.

Η παρούσα απόφαση τίθεται σε ισχύ από σήμερα 16/5, έχει προσωρινό χαρακτήρα και ισχύει για 3 μήνες (έως τις 16 Αυγούστου).

 

Συγκρατημένη ικανοποίηση και διαρκής επαγρύπνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες του DailyPharmaNews στους φαρμακοποιούς υπάρχει μία σχετική ικανοποίηση καθώς θεωρούν ότι κάποια φάρμακα δεν έπρεπε να βγουν από τη λίστα απαγόρευσης εξαγωγών.

Το βέβαιο είναι ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν συστηματικά την κυκλοφορία των σκευασμάτων αυτών προκειμένου να διαπιστώσουν έγκαιρα τα όποια τυχόν προβλήματα στη διακίνησή τους και στον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς, λόγω ενδεχόμενης εξαγωγής τους.

Για τους φαρμακοποιούς είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει έγκαιρα η πλήρης λειτουργία της εφαρμογής παρακολούθησης των ελλείψεων, έτσι ώστε να ενσωματωθούν όλες οι Φαρμακαποθήκες για να αντλούνται στοιχεία και όλες οι πράξεις διακίνησης και εξαγωγών σε πραγματικό χρόνο, προκειμένου το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ να έχουν ποιοτική και πλήρη εικόνα της κατάστασης στην αγορά φαρμάκου.