Σε ανάπτυξη οι Ενεργειακές Κοινότητες Φαρμακοποιών - Στους 15 ανέρχονται πλέον οι συνεταιρισμοί που συμμετέχουν

Σε ανάπτυξη οι Ενεργειακές Κοινότητες Φαρμακοποιών - Στους 15 ανέρχονται πλέον οι συνεταιρισμοί που συμμετέχουν

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Με μεγάλη επιτυχία φαίνεται πως προχωρά η πρωτοβουλία που πήρε στις αρχές του 2022 η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος να ενημερώσει τους συνεταιρισμούς μέλη της και μέσω αυτών σε όλους τους συνεταιρισμένους -και μη- φαρμακοποιούς της χώρας για τη δυνατότητα να προχωρήσουν στο σχηματισμό ενεργειακών κοινοτήτων με σκοπό να καλύψουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ενεργειακές τους ανάγκες σε μία περίοδο μάλιστα που είχαν ήδη αρχίσει να γίνονται ορατές οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης που βρισκόταν και εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη. Ανάγκες που είχαν κι έχουν να κάνουν-τόσο με τους ίδιους του συνεταιρισμούς όσο και με τα φαρμακεία αλλά και τις οικίες των συνεταιρισμένων φαρμακοποιών-μελών τους σε μία προσπάθεια που εκτός από οικονομικό όφελος έχει και σημαντικό όφελος για το περιβάλλον μέσα από τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος σε αυτό.

Η πρωτοβουλία αυτή, όπως συμβαίνει κατά κανόνα στην αρχή κάθε νέας προσπάθειας, προχώρησε με μικρά και δειλά βήματα.

Η ΟΣΦΕ σε συνεργασία με την Electra Energy Cooperative τον Απρίλιο του 2022 προχώρησε στην πραγματοποίηση διαδικτυακού σεμιναρίου με θέμα τις «Ενεργειακές Κοινότητες ΣΥ.ΦΑ. & Φαρμακοποιών» για το πως μπορούν οι Συνεταιρισμοί Φαρμακοποιών μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των κοινών οικονομικών αναγκών των μελών τους και στη συνέχεια προχώρησε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Εταιρία  Electra που παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής σε ζητήματα ενεργειακών κοινοτήτων.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο αυτό, όποιος συνεταιρισμός – μέλος της ΟΣΦΕ το επιθυμούσε μπορούσε να απευθυνθεί στην Electra προκειμένου να τη συμβουλευτεί για τη διαμόρφωση μίας ενεργειακής κοινότητας.

Η σκυτάλη πέρασε στους συνεταιρισμούς που θα έπρεπε να πάρουν τις όποιες πρωτοβουλίες και να κινήσουν τις διαδικασίες προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες μίας ενεργειακής κοινότητας.

Ο ΣΥΦΑΝΟΠΕ (Συνεταιρισμός φαρμακοποιών Πελοποννήσου), ο ΠΕΙΦΑΣΥΝ (Πειραϊκός Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών) και ο ΣΕΦΑΡ (Συνεταιριστική Επιχείρηση Φαρμακοποιών Δυτικής Ελλάδας) ήταν αυτοί που μπήκαν πρώτοι σε αυτό το χορό ανάπτυξης όπου, όπως φαίνεται πλέον έχει αγκαλιαστεί από 15 συνεταιρισμούς φαρμακοποιών, την πλειοψηφία δηλαδή των συνεταιρισμών φαρμακοποιών της χώρας.  

 

Το 2023 σημαντική χρονιά ανάπτυξης    

Σε σχετική ανακοίνωσή τους ως Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών και κάνοντας έναν απολογισμό πεπραγμένων για το 2023 αναφέρουν:

«Μέσα στο 2023 επιτύχαμε αμέσως μετά την ίδρυσή τους (Μάρτιος 23), την πρώτη σύγκληση ΓΣ και εκλογή διοικήσεων μέσω τηλεδιασκέψεων και ψηφιακής τεχνολογίας (Μάιος 23) και την έγκριση από την ΔΕΔΔΗΕ των πρώτων αδειών για δύο ενεργειακά πάρκα συνολικής ισχύος 1,5ΜWp (Ιούνιος 23).

Στη συνέχεια εγκρίθηκε η αδειοδότηση για άλλα τρία (3) ενεργειακά πάρκα, ισχύος 1MWp έκαστο, έχοντας έτσι 5 στα 5 όσον αφορά τις αιτήσεις που καταθέσαμε και τις εγκρίσεις που επιτύχαμε, δείγμα της σοβαρής και επισταμένης προεργασίας!

Ανεβάζοντας τη συνολική ισχύ μας σε 4,5 MWp, θα μπορέσουμε να καλύψουμε πλήρως την κατανάλωση και σε άλλες συνεταιριστικές φαρμακαποθήκες. Μέχρι σήμερα πλέον των αρχικών Συνεταιρισμών προστέθηκαν στο δυναμικό μας κι άλλες συνεταιριστικές αποθήκες, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των συνεταιριστικών φαρμακαποθηκών οι οποίες συμμετέχουν στο εγχείρημα συνολικά σε 15: Όμιλος ΣΥΦΑΝΟΠΕ (Καλαμάτα, Αμαλιάδα, Σπάρτη, Τρίπολη), Όμιλος ΠΕΙΦΑΣΥΝ (Πειραιάς, Κορινθία, Αργολίδα, Σάμος), Όμιλος ΣΕΦΑΡ (Αγρίνιο, Άρτα), Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ (Αθήνα, Λαμία, Κέρκυρα), καθώς και οι ΣΥΦΑ Αιγίου και ΣΥΦΑΚΕΦ Κεφαλλονιάς!

Επίσης θα καλύψουμε ενεργειακά την ΟΣΦΕ, το I.S.Co.Phar. και τη Logiscoop-Pansyfa A.E.E., ενώ ως μια κίνηση κοινωνικής προσφοράς αναλαμβάνουμε αφιλοκερδώς να καλύψουμε  ενεργειακά το σωματείο Ένωση Ασθενών Ελλάδας.

Παράλληλα θα μπορέσουμε να καλύψουμε ενεργειακές ανάγκες και για νέα μέλη. Για το σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί το project «Εστία»  για τις ανάγκες του οποίου θα διατεθούν πόροι των 3 νέων ενεργειακών πάρκων. Αφορά α) νέα αλλά και παλαιά μέλη, φαρμακοποιούς και μη, εντός της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Ν. Ηλείας, Ν. Αχαΐας, Ν. Αιτωλοακαρνανίας) τα οποία καλούμε να ανταποκριθούν άμεσα με εγγραφές μέχρι τις 30/4, αλλά και β) νέα μέλη φαρμακοποιούς (αποκλειστικά) από την υπόλοιπη επικράτεια, για εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό, αυτή τη φορά μόνο των οικιών τους (όχι επιχειρήσεις), με εγγραφές όταν ανακοινωθούν.
Οι αιτήσεις θα κατατίθενται στην ιστοσελίδα μας energy4us.gr αποκλειστικά για το project ΕΣΤΙΑ και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Στα 2 προηγούμενα project «Απόλλων» και «Ηώς» έχουν συμπληρωθεί οι θέσεις και περάσαμε ήδη στο κατασκευαστικό στάδιο.

Η ενεργητικότητα των συνεταιρισμών μας όμως δεν σταματά εδώ. Εκπληρώνοντας την 6η Συνεταιριστική Αρχή για συνεργασία, θα συμμετάσχουμε στην ίδρυση της πρώτης Δέσμης Ενεργειακών Κοινοτήτων ολόκληρης της Ελλάδας και μάλιστα τιμητικά θα συμμετέχουμε στην προσωρινή διοικούσα επιτροπή δια του αντιπροσώπου μας και Προέδρου των κοινοτήτων μας,  κ. Αργύρη Σπυρίδη».

Περισσότερες πληροφορίες εδώ σχετικά με την πρωτοβουλία των φαρμακοποιών για τις ενεργειακές κοινότητες.