Αφρικανική σκόνη: Πολύτιμη η βοήθεια των φαρμακοποιών της κοινότητας

Αφρικανική σκόνη: Πολύτιμη η βοήθεια των φαρμακοποιών της κοινότητας

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Μπορεί την κορύφωση του φαινομένου συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης να τη βίωσαν οπτικά οι πολίτες κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας (Τρίτη 23 Απριλίου) ωστόσο σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, το πρωί της Τετάρτης οι μετρήσεις ήταν εφτά φορές μεγαλύτερες από εκείνες της Τρίτης (100-120 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα) φτάνοντας στο επίπεδο των 700-800 μικρογραμμαρίων καθώς όπως εξήγησε  «έχει κατέβει χαμηλά σήμερα η σκόνη».

Οι φαρμακοποιοί βίωσαν το φαινόμενο και ως πολίτες αλλά και ως επαγγελματίες υγείας που έπρεπε να καθησυχάσουν τον κόσμο -σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα και από ανησυχίες «συνωμοσιολογικού» περιεχομένου- να τους δώσουν κάποια συμβουλή αλλά και το απαραίτητο φάρμακο στις περιπτώσεις εκείνες εμφάνισης συμπτωμάτων λόγω της όλης κατάστασης.

Με μία χαρακτηριστική φωτογραφία που ανάρτησε στη σελίδα της στο facebook από ένα Ναύπλιο βυθισμένο στην αφρικανική σκόνη που έχει κατακλύσει την ατμόσφαιρα κατά κύριο λόγο στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αργολίδας κ. Αριστέα Κατσουλάκου συνοδεύει ένα ερώτημα που σίγουρα έχουν στο μυαλό τους οι περισσότεροι πολίτες που ζουν αυτό το απόκοσμο σε πολλές περιπτώσεις τοπίο όπου απλά αλλάζει το πρώτο συνθετικό ανάλογα με την περιοχή που ζει ο καθένας.

Μία εικόνα λένε είναι χίλιες λέξεις. Ποια είναι όμως η εικόνα που βιώνουν οι φαρμακοποιοί μέσα στο φαρμακείο τους λόγω αυτής της κατάστασης;

«Καταρχήν μετά από καιρό» αναφέρει η κ. Κατσουλάκου μιλώντας στο DailyPharmaNews, «είδαμε κόσμο να κυκλοφορεί με μάσκες κι έξω στους δρόμους κι όχι μόνο σε κλειστούς χώρους».

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει, όπως λέει η κ. Κατσουλάκου, γιατί ο κόσμος φοβάται μήπως όλη αυτή η σκόνη κουβαλά μαζί της και διάφορα άλλα πράγματα, από απλά αλλεργιογόνα μέχρι… «Ο κόσμος φαντάζεται διάφορα… Έχουμε στη Μέση Ανατολή πολέμους, έχουμε πυραύλους… Ο καθένας βάζει στο μυαλό του διάφορα για το τι μπορεί να μεταφέρει όλη αυτή η σκόνη. Υπάρχει μία φοβία στους πολίτες. Δεν θα σταθούμε βέβαια στα σενάρια συνωμοσιολογίας αλλά το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι σίγουρα όλο αυτό μπορεί να προκαλεί δυσφορία, ειδικά σε πληθυσμό που εντάσσεται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, λόγω αναπνευστικού οι μεγαλύτεροι άνθρωποι ή τα παιδιά, γενικά άνθρωποι με άσθμα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα». Σίγουρα το πρόβλημα, συνεχίζει, είναι πιο έντονο στις περιοχές που έχουμε βεβαρημένη ατμόσφαιρα λόγω καυσαερίων όπως είναι τα μεγάλα αστικά κέντρα. «Εκεί είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα» λέει η κ. Κατσουλάκου, «γιατί εκεί καταλαβαίνετε η ατμοσφαιρική ρύπανση που μαζί με όλη αυτή τη σκόνη μπορεί να κατεβάζει βαρέα μέταλλα και οτιδήποτε άλλο».

Αυτό που έχει διαπιστώσει σε κάθε περίπτωση και από την επαφή της με πολίτες που μπαίνουν στο φαρμακείο για να ζητήσουν συμβουλές είναι ότι «ο κόσμος σίγουρα είναι προβληματισμένος. Κυκλοφορούν με μάσκες, έχουν πιο έντονα τα συμπτώματα των αλλεργιών, όπως δακρύρροιες, μία δυσκολία στην αναπνοή, κάποια αλλεργικά φτερνίσματα ή βήχα, καταρροή. Όλη αυτή η σκόνη έχει επιτείνει το πρόβλημα. «Από πλευρά μας» τονίζει η κ. Κατσουλάκου, «η συμβουλή που δίνουμε είναι πως όταν βρίσκεται σε τόσο αυξημένα επίπεδα η σκόνη, να μην κυκλοφορούν. Χθες το μεσημέρι (23 Απριλίου) το Ναύπλιο πραγματικά θύμιζε Κάιρο. Έχουμε και τους φοίνικες, είμαστε νότια… ήταν σαν να είμαστε σε παράκτιες περιοχές της Αφρικής. Ήταν πολύ έντονο το φαινόμενο το οποίο απ’ ό,τι λένε θα υποχωρήσει. Η ποσότητα της σκόνης πραγματικά ήταν τρομερή. Στα μπαλκόνια τη μάζευαν με το φαράσι. Δεν ήταν μόνο στον αέρα. Ήταν παντού! Επομένως όλο αυτό το ανέπνεε καθένας που περπατούσε έξω».

Από τις ερωτήσεις που κάνουν οι πολίτες στους φαρμακοποιούς σε αυτές τις συνθήκες, όταν μπαίνουν στο φαρμακείο, φαίνεται ότι ο κύριος προβληματισμός τους είναι κυρίως «εάν πρέπει να ανησυχούν μόνο για θέματα αλλεργιών ή εάν μπορεί να δημιουργηθεί και κάποιο άλλο θέμα που μπορεί να επηρεάσει την υγεία τους γενικότερα κι εάν αυτό το νέφος εκτός από αλλεργιογόνους παράγοντες μπορεί να μεταφέρει και κάτι άλλο, πράγμα που όπως καταλαβαίνετε εμείς δεν μπορούμε να το απαντήσουμε καθώς δεν μπορούμε να ξέρουμε τι πραγματικά κουβαλά αυτή η σκόνη», όπως λέει η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αργολίδας.

Σε ό,τι αφορά τι ζητούν από το φαρμακείο «συνήθως ζητούν αυτά τα σκευάσματα τα οποία ούτως ή άλλως λόγω άνοιξης έχουν μεγαλύτερη κίνηση, τα ελαφρά αντι- ισταμινικά ή κάποια κολλύρια για την αλλεργία, κάποια σπρέι για τη μύτη.

«Προσπαθούμε να είμαστε καθησυχαστικοί χωρίς όμως να ξεχνούμε ότι οι ομάδες υψηλού κινδύνου δεν θα πρέπει να εκτίθενται σ’ ένα τέτοιο φαινόμενο, ειδικά όταν αυτό είναι πολύ έντονο και πάντως εάν κυκλοφορούν να φορούν μάσκες, ειδικά οι άνθρωποι που είναι σε ομάδες υψηλού κινδύνου, και γυαλιά ηλίου» καταλήγει η κ. Κατσουλάκου.

Ο κ. Μιχάλης Πλακογιαννάκης, Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λασιθίου, μίας περιοχής στο νοτιότερο κομμάτι της χώρας, την Κρήτη ανέφερε ότι λόγω του φαινομένου αυτού της αφρικανικής σκόνης υπάρχει μία αυξημένη κίνηση στα φαρμακεία. «Ο κόσμος εμφανίζει αρκετές αλλεργίες. Είναι πάντα την Άνοιξη “φορτωμένες” οι αλλεργίες αλλά ακόμη περισσότερο τώρα λόγω σκόνης με ανθρώπους που έχουν δακρυσμένα μάτια, καταρροή, συνάχι το οποίο πολλές φορές δεν γνωρίζουν εάν είναι κρύωμα ή αλλεργία. Εμείς από την πλευρά μας καταλαβαίνουμε τα συμπτώματα ως επαγγελματίες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και βοηθάμε πάρα πολύ κόσμο με τις συμβουλές μας και τον σταματάμε κιόλας από το να απευθύνεται στα νοσοκομεία τα οποία είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω της υποστελέχωσής τους. Συνήθως οι άνθρωποι εμφανίζονται με καταρροή, ημικρανία, ερεθισμένα μάτια, ερεθισμένο λαιμό, ίσως κάποια εξανθήματα δερματολογικά».

Τα περισσότερα από τα προβλήματα αυτά, συνεχίζει ο κ. Πλακογιαννάκης «λύνονται με σκευάσματα που είναι κατάλληλα γι’ αυτές τις περιπτώσεις: αντι-ισταμινικά φάρμακα, κολλύρια κατά της αλλεργίας, ίσως κάποια σπρέι μύτης και λαιμού για να ηρεμήσει η κατάσταση στον οργανισμό, κάποια τοπική κρέμα εάν έχουμε εξανθήματα που περιέχει κορτιζόνη ώστε να ηρεμήσει το δέρμα».

Το «πως μπορώ να προφυλαχτώ» είναι η βασική ερώτηση που ακούει ο φαρμακοποιός αυτές τις μέρες που υπάρχει έξαρση του φαινομένου της αφρικανικής σκόνης, όπως λέει. «Έχει ξεκινήσει η τουριστική σεζόν, δεν είναι τόσο πολλή η ζέστη, τους λέμε να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις οι ηλικιωμένοι και τα μωρά. Τους λέμε επίσης ότι “δεν χρειάζεται να αερίζετε τόσο πολύ το σπίτι” καθώς είναι μικρό το διάστημα έξαρσης του φαινομένου, δεν παθαίνουμε κάτι».

Η αύξηση στις πωλήσεις των αντι-ισταμικών και των φαρμάκων αυτής της κατηγορίας για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων που έχουν να κάνουν με το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης έχει αυξηθεί, όπως υπολογίζει ο κ. Πλακογιαννάκης σ’ ένα ποσοστό της τάξης του 10% την τελευταία εβδομάδα. Εκτιμά ωστόσο ότι αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί περαιτέρω καθώς «το φαινόμενο το βιώνουμε έντονα τις δύο τελευταίες μέρες στην Κρήτη με αποτέλεσμα να βγουν τα συμπτώματα στον κόσμο που είναι να βγουν και προς το τέλος της εβδομάδας θα αρχίσει να μειώνεται».