«Τελευταία έκκληση» Μητσοτάκη στους ιδιώτες γιατρούς για να λυθεί συναινετικά το θέμα με τις εφημερίες

«Τελευταία έκκληση» Μητσοτάκη στους ιδιώτες γιατρούς για να λυθεί συναινετικά το θέμα με τις εφημερίες

Έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να αναλογιστούν την κοινωνική ευθύνη που έχουν και να βάλουν πλάτη για τις εφημερίες στα νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης απηύθυνε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ κινήθηκε ακριβώς στην ίδια γραμμή με τον υπουργό Υγείας λέγοντας μάλιστα ότι αυτή είναι η τελευταία έκκληση που κάνει προσωπικά ο ίδιος πριν η κυβέρνηση αναγκαστεί να λάβει πιο ακραία μέτρα.

«Το ζήτημα αυτό πρέπει να λυθεί συναινετικά. Αν δεν λυθεί όμως είμαι υποχρεωμένος να στηρίξω το υπουργείο Υγείας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος σε ότι αφορά την ουσία του προβλήματος (σ.σ. αν είναι ελκυστικό το ΕΣΥ για τους γιατρούς) επέμεινε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει βελτιώσει, στο μέτρο του εφικτού, τις απολαβές των γιατρών.

«Κάναμε μια πρώτη οριζόντια αύξηση, πριν αυξηθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, 10% το 2023. Πρώτη αύξηση. Αυξήσαμε 20% τις εφημερίες και δώσαμε τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο για να αυξήσουν το εισόδημά τους» είπε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις αναβαθμίσεις των υποδομών των ΤΕΠ που είναι σε πλήρη εξέλιξη σε πολλά νοσοκομεία της χώρας λέγοντας ότι αυτή η προσπάθεια είναι σημαντική κυρίως για τους γιατρούς που βρίσκονται καθημερινά στην 1η γραμμή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων Μητσοτάκη για την Υγεία  

Δημοσιογράφος: Προσπαθείτε να λύσετε το θέμα των κενών στα περιφερειακά νοσοκομεία, αλλά βλέπω ότι δημιουργείται μία συνθήκη «βεντέτας» τώρα μεταξύ της κυβέρνησης, του Υπουργείου Υγείας και των ιδιωτών γιατρών. Με επιτάξεις θα το λύσετε αυτό το ζήτημα; Με κόντρα;  

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να δούμε καταρχάς ποιο είναι το πρόβλημα, ποια είναι η προτεινόμενη λύση και γιατί το ζήτημα μπορεί βραχυπρόθεσμα - το τονίζω, γιατί είναι ένα μέτρο το οποίο αντιμετωπίζει μία έκτακτη κατάσταση- να λυθεί χωρίς πιο ακραία μέτρα.

Έχουμε πράγματι πρόβλημα σε ορισμένα νοσοκομεία, σε κάποιες ειδικότητες, πρωτίστως παθολογίας, για να καλύψουμε τι; Πρωτίστως εφημερίες. Σε αυτές τις πόλεις όπου υπάρχουν αυτά τα νοσοκομεία ή σε αυτά τα νησιά έχουμε πάρα πολλούς ιδιώτες γιατρούς και με δύο εφημερίες τον μήνα το ζήτημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί.

Πιστεύω ότι πριν αναγκαστούμε να πάμε σε μέτρα τα οποία είναι πιο σκληρά, ζητώ πραγματικά από τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους και από όλους να αναλογιστούν εδώ όχι την ατομική ευθύνη αλλά την κοινωνική ευθύνη.

Όταν μπορεί να υπάρχουν 10 ιδιώτες γιατροί κάπου και ζητάμε δύο εφημερίες τον μήνα, τις οποίες τις πληρώνουμε, δεν τις ζητάμε δωρεάν, για να μπορέσει ένα περιφερειακό νοσοκομείο να ανταποκριθεί, δεν ζητάμε κάτι φοβερό. Και νομίζω ότι…

Δημοσιογράφος: Έχει λογική αυτό που λέτε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και γι’ αυτό πριν φτάσουμε στο σημείο να αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε πιο, θα έλεγα, σκληρά μέτρα, εγώ κάνω μια έκκληση. Είμαστε διατεθειμένοι -και το Υπουργείο- να συζητήσουμε και με όλους τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους εκεί που έχουμε το πρόβλημα.

Δημοσιογράφος: Μήπως πρώτα κουνήσατε το δάχτυλο όμως και μετά μπήκατε στη συζήτηση; Αυτό τουλάχιστον λένε οι γιατροί.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προσοχή -γιατί θα στηρίξω το Υπουργείο Υγείας σε αυτή την επιλογή- δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η συζήτηση. Τώρα όμως που θα έλεγα φτάνει και στο δικό μου το επίπεδο, κάνω μια τελευταία έκκληση -το τονίζω το «τελευταία έκκληση»- διότι το ζήτημα αυτό πρέπει να λυθεί συναινετικά, ωραία, με μια συνεννόηση των τοπικών ιατρικών συλλόγων.

Δημοσιογράφος: Αλλιώς; Επίταξη;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αλλιώς έχουμε εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα. Ναι, δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Νομίζω ότι αυτό το καταλαβαίνουν όλοι. Τονίζω και πάλι για τι μιλάμε: δύο, άντε τρεις εφημερίες τον μήνα, τις οποίες πληρώνουμε αδρά για να μπορέσει η τοπική κοινωνία να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα το οποίο τελικά τους αφορά όλους. Διότι προφανώς είναι καλό για μια πόλη, για μια τοπική κοινωνία, για ένα νησί να έχει ένα νοσοκομείο το οποίο καλύπτει τις βασικές ανάγκες.

Δημοσιογράφος: Μακάρι να επιλυθεί αυτό το θέμα, γιατί πράγματι δημιουργούνται και άλλου είδους συνθήκες ανισορροπίας μέσα στην κοινωνία μας όταν εγώ έχω τη δυνατότητα πρόσβασης, ο τάδε στη Θεσσαλονίκη την έχει και ο δείνα στην Κω δεν την έχει, προφανώς. Βέβαια, εδώ υπάρχει ένα συνολικό θέμα αναβάθμισης του ΕΣΥ, γιατί και οι γιατροί δεν είναι τρελοί που δεν πάνε. Υπάρχουν συνθήκες οι οποίες ας πούμε ότι δεν είναι γοητευτικές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πάμε να δούμε τον πυρήνα του προβλήματος. Έχουμε δύο ειδών ζητήματα. Έχουμε κάποιες ειδικότητες στις οποίες δεν έχουμε αρκετούς γιατρούς και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να απασχολήσει και τις ιατρικές σχολές. Θα χρειαστούμε στο μέλλον περισσότερους γενικούς γιατρούς, περισσότερους παθολόγους, περισσότερους αναισθησιολόγους και μάλιστα θα είναι καλά πληρωμένες ειδικότητες. Αυτό είναι και μια παρότρυνση προς τα νέα παιδιά τα οποία σκέφτονται αυτή τη στιγμή τι ειδικότητα να ακολουθήσουν, και αυτό αφορά συγκεκριμένες περιοχές.

Και έχουμε ένα γενικότερο πρόβλημα απολαβών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο δυσκολεύεται να είναι ανταγωνιστικό προς τον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι κάτι το οποίο συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, συμβαίνει σε πολλά μέρη του κόσμου.

Όμως, εμείς έχουμε βελτιώσει, στο μέτρο του εφικτού, τις απολαβές των γιατρών. Κάναμε μια πρώτη οριζόντια αύξηση, πριν αυξηθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, 10% το 2023. Πρώτη αύξηση. Αυξήσαμε 20% τις εφημερίες.

Με ρωτάτε για δημοσιονομικό χώρο και υπάρχει ένα ερώτημα εδώ. Ξέρετε, η δική μας δουλειά είναι δύσκολη στον βαθμό που το όποιο ευρώ εξοικονομούμε πρέπει να σκεφτούμε: αυτό να το διοχετεύσουμε σε μια μείωση φόρου, να αυξήσουμε ενδεχομένως κάποιο μισθό; Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα. Το καταλαβαίνουν, νομίζω, οι πολίτες που μας ακούν αυτό. Άρα, η περαιτέρω αύξηση των απολαβών των γιατρών είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Αναφερθήκατε και σε κάτι ακόμα όμως, το οποίο νομίζω ότι είναι σημαντικό: πώς μπορούμε να στηρίξουμε συνολικά το εισόδημα των γιατρών. Η δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να επιτελούν και ιδιωτικό έργο είναι μια σημαντικότατη μεταρρύθμιση. Και πρέπει να σας πω ότι αρχίζουν να υπάρχουν γιατροί οι οποίοι πηγαίνουν στο ΕΣΥ γι’ αυτόν τον λόγο. Γιατί θέλουν να γυρίσουν, ενδεχομένως να πάρουν σύνταξη από το ΕΣΥ, αλλά να κρατήσουν, αφού έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους στο ΕΣΥ, τη δυνατότητα να κάνουν ιδιωτικό έργο.

Είναι ένα συμπληρωματικό εισόδημα για τον γιατρό. Είναι πολύ σημαντική μεταρρύθμιση και θα έλεγα ότι είναι και ο κανόνας στα εθνικά συστήματα υγείας.

Και κάτι τελευταίο, το οποίο είναι σημαντικό: συνθήκες εργασίας. Είχα βρεθεί στην εφημερία του «Λαϊκού» και είδα τα τμήματα επειγόντων περιστατικών πριν την αναβάθμισή τους, γιατί θα υπάρξει αναβάθμιση, όπως ήδη γίνεται σε πολλά νοσοκομεία.

Οι συνθήκες για τους ασθενείς δεν είναι καλές. Προσπαθούν οι άνθρωποι, οι γιατροί, στις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Για τους γιατρούς που είναι εκεί είναι ακόμα χειρότερες όμως, γιατί αυτοί είναι συνέχεια μέσα εκεί.

Δημοσιογράφος: Για κανέναν. Και δυστυχώς υπάρχουν εικόνες που δεν μας τιμούν στα ελληνικά νοσοκομεία. Μακάρι να βρούμε γιατρούς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για σκεφτείτε όμως πόσο σημαντική είναι η αναβάθμιση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών, όχι μόνο για τους ασθενείς αλλά και για τους γιατρούς οι οποίοι εργάζονται εκεί.