CDC: Προτρέπει τους εμβολιασμούς κατά της ιλαράς εν μέσω αυξανόμενων κρουσμάτων

CDC: Προτρέπει τους εμβολιασμούς κατά της ιλαράς εν μέσω αυξανόμενων κρουσμάτων

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) εξέδωσαν τη Δευτέρα (18/03/24) μια υγειονομική οδηγία, σύμφωνα με την οποία προτρέπουν τους πολίτες (ιδιαίτερα τα παιδιά) αλλά και τους διεθνείς ταξιδιώτες, να εμβολιαστούν κατά της ιλαράς λόγω της φετινής αύξησης των κρουσμάτων.

 

Το CDC είχε καταγράψει 58 περιπτώσεις της νόσου, έως τις 14 Μαρτίου του 2024.

Τα περισσότερα κρούσματα που αναφέρθηκαν φέτος ήταν σε παιδιά ηλικίας 12 μηνών και άνω που δεν είχαν λάβει το εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR), ανέφερε το CDC και ζήτησε από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά θα εμβολιάζονται κατά της νόσου. 

Ο οργανισμός ανέφερε ότι ο κίνδυνος ευρείας εξάπλωσης ήταν χαμηλός, επί του παρόντος, δεδομένων των υψηλών επιπέδων ανοσίας στον πληθυσμό κατά της ιλαράς στις περισσότερες κοινότητες των ΗΠΑ, αλλά πρόσθεσε ότι ορισμένοι θύλακες μπορεί να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα κρουσμάτων. 

Ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος προέτρεψε, επίσης χτες, Δευτέρα, τους ενήλικους Αμερικανούς πολίτες να εμβολιαστούν κατά της ιλαράς.

«Υπενθυμίζουμε στους γιατρούς να μιλούν με τους ασθενείς τους για τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με τον μη εμβολιασμό και να κάνουν μια ισχυρή σύσταση για εμβολιασμούς, εκτός εάν αυτό είναι ιατρικά ακατάλληλο», επεσήμανε ο Jesse M. Ehrenfeld, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου των ΗΠΑ. 

Η ιλαρά είναι ένας από τους πιο μεταδοτικούς ανθρώπινους ιούς, ο οποίος, όμως, μπορεί να προληφθεί σχεδόν πλήρως μέσω του εμβολιασμού.
Απαιτείται κάλυψη εμβολίου 95% για την αποφυγή εστιών μεταξύ πληθυσμών. 

Ωστόσο, σύμφωνα με το CDC, η κάλυψη έναντι του ιού της ιλαράς μέσω του εμβολιασμού μεταξύ των παιδιών στα νηπιαγωγεία των ΗΠΑ έχει μειωθεί στο 93,1% το σχολικό έτος 2022-2023 από 95,2% το 2019-2020.

Αυτό έχει αφήσει περίπου 250.000 νηπιαγωγούς ευάλωτους στη νόσο κάθε χρόνο τα τελευταία τρία χρόνια, πρόσθεσε το CDC. 

Οι μειώσεις στα ποσοστά εμβολιασμού κατά της ιλαράς παγκοσμίως έχουν επίσης αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης εστιών ιλαράς σε όλα τα κράτη.
Το πρακτορείο Reuters τονίζει σχετικά με το ζήτημα αυτό ότι συνεχίζουν να μεταφέρονται κρούσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες από ταξιδιώτες που έχουν μολυνθεί σε άλλες χώρες.