Τι περιλαμβάνει ο Νόμος του Υπ. Υγείας για τα φαρμακεία

Τι περιλαμβάνει ο Νόμος του Υπ. Υγείας για τα φαρμακεία

Φαρμακοποιοί: Ο εμβολιασμός από τα φαρμακεία κατάκτηση για όλη την αλυσίδα της ΠΦΥ

Πώς βλέπει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος  την κατάκτηση ενός διαχρονικού στόχου και σε ποιο σημείο συνιστά την προσοχή των φαρμακοποιών

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Σε δύο άρθρα του νέου Νόμου που έφερε προς ψήφιση το Υπουργείο Υγείας και τελικά ψηφίστηκε στη Βουλή την Παρασκευή 12 Απριλίου μετά από διαβούλευση, το Άρθρο 47 και το Άρθρο 50 επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των φαρμακοποιών της κοινότητας με το πρώτο από αυτά να έρχεται να ολοκληρώσει μία διαχρονική επιθυμία και πολυετή συστηματική προσπάθεια τα τελευταία έτη προκειμένου να μπορούν νόμιμα πλέον να διενεργούν το σύνολο των εμβολίων που προβλέπει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων.

Παράλληλα το συγκεκριμένο Άρθρο αναγνωρίζει τη δυνατότητα διενέργειας και από τους φαρμακοποιούς του εμβολίου κατά του κορονοϊού SARS CoV 2.

Το Άρθρο 47 που αφορά τη «Διενέργεια εμβολίων του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών και του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών κατά του κορονοϊού COVID-19 από τους φαρμακοποιούς» αναφέρει τα εξής:

  1. Επιτρέπεται στα ιδιωτικά φαρμακεία, στο πλαίσιο της λειτουργίας τους ως Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο αδειούχος φαρμακοποιός που έχει πιστοποιηθεί σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 160 του ν. 4600/2019 (Α΄ 43) και την υπό στοιχεία Γ5α/ Γ.Π.οικ.49734/2.7.2019 απόφαση του Υπουργού Υγείας, περί του καθορισμού όρων, προϋποθέσεων και διαδικασίας πιστοποίησης φαρμακοποιών για τη διενέργεια στα φαρμακεία εποχιακού εμβολιασμού και χορήγησης αντιτετανικού ορού στους πολίτες (Β΄ 2811), να προβαίνει στη διενέργεια του συνόλου των εμβολίων σε ενηλίκους που αναφέρονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων, καθώς και στη διενέργεια του εμβολίου κατά του κορονοϊού SARS CoV 2, το οποίο συνταγογραφείται από ιατρούς, εξαιρουμένων των ανοσοκατασταλμένων ασθενών για τα εμβόλια ζώντων εξασθενημένων ιών και των εγκύων για όλα τα εμβόλια πλην του εμβολίου της γρίπης.
  2. Για κάθε διενεργούμενο στο φαρμακείο εμβολιασμό κατά του κορονοϊού SARS CoV 2, ανεξαρτήτως τύπου εμβολίου, καθορίζεται αποζημίωση του αδειούχου φαρμακοποιού ποσού πέντε (5) ευρώ, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ. Η αποζημίωση καταβάλλεται από το φυσικό πρόσωπο που εμβολιάζεται.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κάνει λόγο για μία διεκδίκηση του κλάδου που έγινε πράξη, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως «μία κατάκτηση όχι μόνο για το επάγγελμα αλλά για ολόκληρη την αλυσίδα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προς όφελος των πολιτών». Τονίζει δε ότι «η νομιμοποίηση της διενέργειας του συνόλου των εμβολιασμών για πολίτες άνω των 18 ετών, καθιστά τα Φαρμακεία μας Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων».

Κάνοντας δε μία αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν κι προσπαθώντας προφανώς να αναδείξει το γεγονός ότι τίποτα δεν είναι εύκολο και δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη αλλά θέλει αγώνα, συστηματική προετοιμασία και πειστικά επιχειρήματα που προκύπτουν μέσα από δεδομένα, ο ΠΦΣ θυμίζει «την προ 5ετιας, νομιμοποίηση της διενέργειας του αντιγριπικού εμβολιασμού και χορήγησης του αντιτετανικού ορού από τα φαρμακεία μας και αυτό που πετύχαμε προ διετίας, δηλαδή τη διενέργεια του αντιγριπικού εμβολιασμού χωρίς ιατρική συνταγή» που σίγουρα ήταν ένας σημαντικός σταθμός σε αυτήν την πορεία μέχρι να έρθει η ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου.

Η θέση του ανώτατου οργάνου εκπροσώπησης των φαρμακοποιών είναι ότι «η επίτευξη των στόχων αυτών έγινε με συλλογική και συστηματική δουλειά, ούτως ώστε η πολιτεία να νομιμοποιήσει όσα με προσήλωση επί σειρά ετών διενεργούμε με συνέπεια από τα φαρμακεία μας.

Επίσης λόγω αυτής της πολυετούς προσπάθειας των φαρμακοποιών στον αντιγριπικό εμβολιασμό και των εκατομμυρίων διενεργειών στο γενικό πληθυσμό, έγινε κατανοητό από την Πολιτεία ότι τα φαρμακεία μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού κατά την Covid-19, δίνοντας τη δυνατότητα της διενέργειας εμβολιασμού Covid-19 από τα φαρμακεία μας με την ψήφιση του παραπάνω νόμου. Είμαστε σίγουροι ότι τα φαρμακεία μας θα ανταποκριθούν για ακόμη μια φορά σε αυτό το οποίο μας εμπιστεύτηκε η πολιτεία».

Ο ΠΦΣ στέκεται ιδιαίτερα στο θέμα της αποζημίωσης για τη διενέργεια του εμβολιασμού κατά της COVID επισημαίνοντας την ανάγκη οι φαρμακοποιοί να μην επαναλάβουν τα λάθη που έκαναν σε προηγούμενη ανάλογη περίπτωση.

«Με τον νόμο αυτό ορίζεται σταθερή και αδιαπραγμάτευτη τιμή αποζημίωσης για την διενέργεια του εμβολιασμού Covid-19, 5 ευρώ πλέον ΦΠΑ, νομιμοποιώντας έτσι για πρώτη φορά την αποζημίωση των φαρμακείων μας, για την εμβολιαστική πράξη που διενεργούμε!!!

«Η σταθερή και αδιαπραγμάτευτη τιμή των 5 Ευρώ+φπα, δεν επιτρέπει πλέον την εμφάνιση φαινομένων ευτελισμού της αποτίμησης της διαδικασίας της διενέργειας του εμβολιασμού, όπως παρουσιάστηκαν με την διενέργεια των rapid tests».

Αυτήν την ωριμότητα στη διαχείριση μίας νέας δυνατότητας για τον κλάδο προφανώς ο ΠΦΣ τη θεωρεί καθοριστική για να έχει την προοπτική της διεκδίκησης κι άλλων τέτοιων επιτυχιών στο μέλλον, αφού γνωρίζει ότι κάθε τέτοιο βήμα απαιτεί επίλυση μία σειρά ζητημάτων που πρέπει να επιλυθούν για να γίνει με ασφάλεια για τη δημόσια υγεία.

Αφού λοιπόν υπενθυμίζει ότι οι διενέργειες των εμβολιασμών που προβλέπονται από τον νέο Νόμο αφορούν αδειούχους φαρμακοποιούς που έχουν πιστοποιηθεί για τη διενέργεια εποχιακού εμβολιασμού και τη χορήγηση αντιγριπικού εμβολιασμού στους πολίτες, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 160 του νόμου 4600/2019 και της σχετικής Υπουργικής απόφασης, τονίζει ότι «η καθολική συμμετοχή των φαρμακοποιών, η πιστή τήρηση της διαδικασίας, η προσήλωση στην επιστημονικότητα, η διαδικασία εκπαίδευσης και πιστοποίησης που ακολουθήσαμε, η εμπιστοσύνη των πολιτών στο φαρμακοποιό, η συμμετοχή μας σε καμπάνιες ενημέρωσης, αποτέλεσαν τα εργαλεία για τις διεκδικήσεις μας αλλά και τις προϋποθέσεις για αντίστοιχες νομοθετήσεις στο μέλλον, που θα περιλαμβάνουν και την αποζημίωση όλων των διενεργειών εμβολιασμού».

Ήδη, συνεχίζει ο ΠΦΣ, 19 νομοθετικές ρυθμίσεις θεσπίστηκαν μέχρι σήμερα με την επιμονή του, επιλύοντας σοβαρότατα θεσμικά θέματα του κλάδου, όπως η αποκλειστική διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ από το φυσικό κατάστημα, η εξαίρεση από την επιβολή του clawback στα αναλώσιμα σακχαρώδη διαβήτη και στα γάλατα ειδικής διατροφής, η συμπερίληψη των φαρμακείων στους φορείς διενέργειας των rapid test, οι συνενώσεις φαρμακείων με δημιουργία εταιρείας ειδικού τύπου, ο νέος νόμος «Φαρμακευτικοί Σύλλογοι-ΠΦΣ-Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών», ο εφοδιασμός πλοίων και αεροπλάνων αποκλειστικά από τα φαρμακεία, το ηλεκτρονικό βιβλίο ναρκωτικών, η χορήγηση αντιβιοτικών με ηλεκτρονική συνταγή κ.λ.π.

Και ο ΠΦΣ φιλοδοξεί αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί και να φέρει την επίλυση κι άλλων θεσμικών προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο. «Με  το νέο Υπουργό Υγείας κ. Γεωργιάδη, ξεκινήσαμε διάλογο και εργαζόμαστε ώστε να διεκδικούμε μεθοδικά και συστηματικά, τον επαναπατρισμό των ΦΥΚ στα φαρμακεία μας, τον επαναπροσδιορισμό του bonus στη διάθεση γενοσήμων, την αποζημίωση για τη διανυκτέρευση, την κατάργηση του rebate, την κατάργηση της παρακράτησης 0,8% στη χορήγηση off-patent, την εκλογίκευση του ωραρίου, τη διεκδίκηση του ρόλου μας στις υπηρεσίες για το φαρμακείο και άλλων θεσμικών μας αιτημάτων».

 

Το Άρθρο 50   

Άμεσου ενδιαφέροντος για τους φαρμακοποιούς ωστόσο είναι και το Άρθρο 50 που αφορά την «Παράταση ισχύος ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας»

Σύμφωνα με αυτό παρατείνονται ως την 30η Ιουνίου 2024:

  • Η ισχύς των μηναίων και επαναλαμβανόμενων συνταγών φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ. Όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε σχετική ανακοίνωσή του η λήξη των συνταγών ΕΟΠΥΥ των οποίων παρήλθε η ισχύς τους είτε πρόκειται να εκδοθούν από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αναμένεται να παραταθεί έως την 30η.06.2024 με τις συνήθεις διαδικασίες που ακολουθεί η ΗΔΙΚΑ, δίνοντας προτεραιότητα στις νεοεκδοθείσες συνταγές και κατόπιν αυτών που είχαν συνταγογραφηθεί κατά το προηγούμενο διάστημα.
  • Η δυνατότητα της επανέκδοσης συνταγών για χρόνια νοσήματα μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησηςμετά από αίτημα του ασθενούς προς τον ιατρό, χωρίς την υποχρέωση εκτύπωσης της συνταγής και της επισύναψης τυχόν συνοδευτικών εγγράφων, με την καταχώρηση στο φύλο εκτέλεσης από το φαρμακοποιό της ένδειξης «Επανασυνταγογραφούμενη σταθερή φαρμακευτική αγωγή, για χρόνιες παθήσεις» και του ΑΔΤ του ατόμου που τα παραλαμβάνει.
  • Η δυνατότητα επανέκδοσης μηνιαίων ή επαναλαμβανόμενων γνωματεύσεων χρονιών πασχόντων, μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα του e-ΔΑΠΥ μετά από αίτημα του ασθενούς προς τον ιατρό, χωρίς την υποχρέωση εκτύπωσης της γνωμάτευσης σε έντυπη μορφή ή θεώρησής της από ελεγκτή ιατρό. Στο φύλλο εκτέλεσης σημειώνεται ο ΑΔΤ του παραλήπτη, ως στοιχείο ταυτοποίησης. Οι γνωματεύσεις εκτελούνται μέχρι την ημερομηνία λήξης, όπως αυτή ορίζεται επί της εκδοθείσας ηλεκτρονικής γνωμάτευσης.
  • Η διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 (rapid test ή PCR) από τους επιτρεπόμενους φορείς διενέργειας δοκιμασιών ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV2 (rapid test), στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι φαρμακοποιοί.