Έκθεση ΕΟΔΥ: Τέσσερις θάνατοι από covid-19 - Ένας θάνατος από γρίπη

Έκθεση ΕΟΔΥ: Τέσσερις θάνατοι από covid-19 - Ένας θάνατος από γρίπη

Συνεχίζεται η μείωση όλων των δεικτών SARS-CoV2, ενώ η θετικότητα της γρίπης παρά την μείωση παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC), σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 18-24 Μαρτίου.

 

Ειδικότερα:

Γριπώδης συνδρομή - ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού - SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Ιός SARS-CoV2 - λοίμωξη COVID-19

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο αριθμός των εισαγωγών (n=104) παρουσίασε μείωση 46% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=194) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 (n=691).

 Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (n=1) παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=4) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 (n=17). Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 13.

Καταγράφηκαν 4 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 92,5 έτη (εύρος 86-96 έτη). Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=14) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 (n=66).

 Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 παραμένει η JN.1.

 Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε μείωση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 7 από τις 8 περιοχές που ελέγχθηκαν.

 

Ιός της γρίπης

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC) και παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η θετικότητα των δειγμάτων SARI παρουσίασε μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

 Καταγράφηκε ένα νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ και ένας νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Συνολικά από την αρχή επιτήρησης της γρίπης έχουν νοσηλευθεί 134 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 66 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Έχουν τυποποιηθεί 724 στελέχη γρίπης (προερχόμενα από δείγματα Sentinel κοινότητας, από δείγματα επιτήρησης SARI και από νοσοκομειακά δείγματα εκτός δικτύων επιτήρησης), εκ των οποίων τα 539 (75%) ήταν τύπου Α και 182 (25%) τύπου Β.

Συνολικά, έχουν υποτυποποιηθεί στα δύο Κέντρα Αναφοράς Γρίπης 520 στελέχη τύπου Α. Τα 481 (92,5%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1)pdm09 και τα 39 (7,5%) στον υπότυπο Α(Η3).

 

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV

H θετικότητα RSV παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στην κοινότητα (δίκτυο Sentinel ΠΦΥ), και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).