Για 2η ημέρα η αφρικανική σκόνη στην ατμόσφαιρα - Τι συστήνουν οι Πνευμονολόγοι

Για 2η ημέρα η αφρικανική σκόνη στην ατμόσφαιρα - Τι συστήνουν οι Πνευμονολόγοι

Συστάσεις για την προστασία από την αφρικανική σκόνη ιδιαίτερα, για τις ευάλωτες ομάδες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, δημοσίευσε η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας, καλώντας στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της  αυξημένης συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα που πλήττει χτες και σημέρα τη χώρα.

Ο λόγος για τον οποίο δεν χαλαρώνουμε την προφύλαξη και πρέπει να προστατευτούμε -κατά το δυνατόν- από την αφρικανική σκόνη είναι επειδή περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα.

 

Αφρικανική Σκόνη: Τι προσέχουμε – Τι αποφεύγουμε – Πότε απευθυνόμαστε σε γιατρό

Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους.

Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικού πόνου, επίμονου  φτερνίσματος, δακρύρροιας και βράγχος φωνής τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή.

Ισχυρή σύσταση για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας.