ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Έρευνα: Οι όγκοι με μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανοσοθεραπείες

Έρευνα: Οι όγκοι με μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανοσοθεραπείες

Οι όγκοι με μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων DNA είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανοσοθεραπείες από τις περιπτώσεις καρκίνων με λιγότερες μεταλλάξεις, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Genetics.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Ήδη προηγούμενες έρευνες είχαν διαπιστώσει τη συγκεκριμένη σύνδεση, ωστόσο, η πρόσφατη μελέτη ήταν η πρώτη που βρήκε βελτιωμένα ποσοστά επιβίωσης σε ένα ευρύ φάσμα καρκίνων και, επίσης, σε πληθυσμό που είχε λάβει διάφορες προηγούμενες θεραπείες.

Τα δεδομένα έδειξαν επίσης ότι ο αριθμός των μεταλλάξεων που δείχνουν την πιθανότητα απόκρισης στην ανοσοθεραπεία ποικίλλει από τον ένα είδος καρκίνου στο άλλο.

Μια υπόθεση των ερευνητών αναφέρει την πιθανότητα ότι όσο πιο πολύ διαφέρει γενετικά ο όγκος από φυσιολογικό ιστό, τόσο πιο πιθανό είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα θα τον αναγνωρίσει και στη συνέχεια θα τον εξαλείψει.

Τα ευρήματα μπορεί να είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τους κλινικούς ιατρούς που αναζητούν μια μέθοδο μέσω της οποίας οι ασθενείς μπορούν να επιλεγούν με πιθανότητες καλύτερης ανταπόκρισης στις ανοσοθεραπείες. Μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην αποφυγή περιττών θεραπειών για τους ασθενείς που δε φαίνεται πιθανό να ανταποκριθούν σε αυτές.