ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ελλείψεις σε αντιγριπικά εμβόλια στα φαρμακεία της Μαγνησίας

Ελλείψεις σε αντιγριπικά εμβόλια στα φαρμακεία της Μαγνησίας

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ελλείψεις, ελλείψεις, ελλείψεις…

Δεν έχουν τελειωμό οι ελλείψεις στα ελληνικά φαρμακεία. Πρόβλημα γνωστό, χρόνιο αλλά που όπως φαίνεται δεν βρίσκει γιατρειά.

Καθημερινά σκάει και κάπου ως είδηση αλλά το ζήτημα είναι ότι πλέον δεν αποτελεί ουσιωδώς κάτι νέο αλλά μία συνήθης κατάσταση.

Η είδηση πλέον θα είναι το να μην υπάρχουν ελλείψεις.

Λίγες μέρες μετά τις καταγγελίες του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (διαβάστε εδώ) και την επομένη της γνωστοποίησης της είδησης ότι ο πρόεδρος του Φ.Σ. Λέσβου κ. Απόστολος Βαλτάς κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά  κατά φαρμακευτικής επειδή, όπως υποστηρίζει αρνείται να προμηθεύσει τα φαρμακεία του νομού με τις επαρκείς ποσότητες συγκεκριμένων σκευασμάτων της, που προορίζονται για τη θεραπεία του Σακχαρώδη διαβήτη (Διαβάστε εδώ), μία άλλη περίπτωση ελλείψεων βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Αφορά τα φαρμακεία της Μαγνησίας, όπου, όπως αναφέρεται στον τοπικό τύπο, υπάρχει έλλειψη εδώ και ένα μήνα αντιγριπικών εμβολίων, σε μία περίοδο μάλιστα που, όπως αναφέρεται το ενδιαφέρον των πολιτών για εμβολιασμό ήταν πολύ πιο αυξημένο σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα απουσιάζουν και τα αντιγριπικά εμβόλια για τα παιδιά.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης τόνισε πως «από τα μέσα Δεκεμβρίου παρατηρείται μια σταδιακή μείωση των αντιγριπικών εμβολίων από τα ράφια των φαρμακείων σε σημείο που σήμερα να λέμε ότι δεν υπάρχουν. Βέβαια, επειδή έχουμε ακόμη τουλάχιστον δύο μήνες για τη χειμερινή περίοδο και με τις ιώσεις και τη γρίπη να διαρκούν ακόμη και μέχρι τον Απρίλιο-Μάιο εκτιμούμε ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρχει νέα προμήθεια με παρτίδες από αντιγριπικά εμβόλια από τις αρμόδιες εταιρείες».

Όπως επισημαίνεται η έλλειψη αντιγριπικών εμβολίων σε μια περίοδο που η γρίπη έχει κάνει ήδη την εμφάνισή της, δυσκολεύει πολύ την προσπάθεια όσων πολιτών θέλουν να κάνουν τώρα το αντιγριπικό εμβόλιο ή από ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι θέλουν να κάνουν και τη δεύτερη δόση, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει την πρώτη δόση του αντιγριπικού εμβολίου τον περασμένο Οκτώβριο.
Φαίνεται πως δεν φτάνει η ενημέρωση του πληθυσμού. Χρειάζεται καλύτερη οργάνωση ώστε οι πολίτες που ευαισθητοποιούνται να μην φτάνουν στο σημείο να το μετανιώσουν, ταλαιπωρούμενοι, ψάχνοντας από φαρμακείο σε φαρμακείο να εξυπηρετηθούν. Και δυστυχώς αυτό συμβαίνει σύμφωνα με τον κ. Ματσιόλη, αφού μεταξύ των λόγων της αύξησης του ενδιαφέροντος των πολιτών να εμβολιαστούν (δωρεάν χορήγηση του εμβολίου,  μεγαλύτερη κάλυψη που πρόσφερε το φετεινό εμβόλιο) ήταν σαφώς  πως λειτούργησε και η προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών από τους τοπικούς συλλόγους ιατρών και φαρμακοποιών.

Οι ελλείψεις ωστόσο έρχονται να υπονομεύσουν αυτές τις προσπάθειες και υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες γι’ αυτό.