NEA

«Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» λέει για το Εθνικό Σύστημα Υγείας ο Β. Οικονόμου

«Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» λέει για το Εθνικό Σύστημα Υγείας ο Β. Οικονόμου

Στηλιτεύει ο κ. Οικονόμου τη σημερινή κατάντια της δημόσιας Υγείας, αλλά η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση που περιγράφει και που όλοι ζούμε δεν είναι, δυστυχώς, σημερινή...

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ο τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Επικρατείας, Βασίλης Οικονόμου, με αφορμή το χάος που επικράτησε στην προχτεσινή εφημερία στο νοσοκομείο «Αττικόν», έκανε λόγο για κατάρρευση του ΕΣΥ εξαιτίας του “ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και λοιπών ευκαιριακών συνοδοιπόρων”, για απαράδεκτες και τριτοκοσμικές καταστάσεις στις εφημερίες –και όχι μόνο– των νοσοκομείων, αλλά και για την πρόκληση από τη μία, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να διακηρύσσει τα πλεονάσματα των νοσοκομείων, να εξαγγέλλει μεταρρυθμίσεις και χιλιάδες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, και από την άλλη, ασθενείς και εργαζόμενοι στην υγεία να βιώνουν τραγικές καταστάσεις, καθημερινά.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Οικονόμου:

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει στα χέρια της κυβέρνησης “ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και λοιπών ευκαιριακών συνοδοιπόρων”.

Τα όσα απαράδεκτα και τριτοκοσμικά έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τη χθεσινή χαοτική εφημερία στο “Αττικόν”, αλλά και όσα είδαμε και ακούσαμε στο “Έλενα” πριν λίγες ημέρες είναι η κορυφή του παγόβουνου της αναλγησίας της δήθεν κοινωνικά ευαίσθητης κυβέρνησης. Είναι, όμως, και μια ακόμη οδυνηρή υπενθύμιση της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιπέσει η Υγεία στην πατρίδα μας.

Η κατάσταση που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες πολίτες στα ελληνικά νοσοκομεία και μαζί τους οι εργαζόμενοι σε αυτά, υπερβαίνει τις ανθρώπινες αντοχές.  Αποτελεί, λοιπόν, μεγάλη πρόκληση η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να διακηρύσσει παντού με περισσό θράσος την ύπαρξη πλεονασματικών νοσοκομείων, να εξαγγέλλει μεταρρυθμίσεις και χιλιάδες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, τη στιγμή που οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι στην υγεία βιώνουν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα.

Η εμμονική προσκόλληση της σημερινής κυβέρνησης στην εξουσία έχει ολέθρια αποτελέσματα στην υγεία και την ευημερία του ελληνικού λαού. Δεν αργεί, όμως, η ημέρα όπου -μέσω των εκλογών- οι Έλληνες πολίτες θα την τιμωρήσουν τόσο για την εξουσιομανία όσο και για την ανικανότητά της».

Τα όσα καταγγέλλει ο κ. Οικονόμου για την ανεπάρκεια του ΕΣΥ και τις δυσλειτουργίες του είναι πραγματικά και σωστά, και η θέση του επιβάλλει να τα καταγγέλλει.

Ωστόσο η έννοια και η χρήση του «ράντζου» στα νοσοκομεία της χώρας, δεν εφευρέθηκε τώρα, ούτε χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Αττικόν. Είναι πρόβλημα χρόνιο, τόσο για τους ασθενείς και τους φροντιστές τους, όσο και για το προσωπικό των νοσοκομείων. Δυστυχώς, ράντζα είχαμε και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και χωρίς μνημόνια και με μεγαλύτερο προϋπολογισμό για την υγεία. Δεν έλειψαν ούτε επί «παχέων αγελάδων», ούτε επί εποχής του μεγάλου «πάρτι» στην Υγεία. Κι αυτό είναι που προκαλεί «θλίψη» και αγανάκτηση πρώτα σ’ εμάς τους πολίτες. Θλίψη, η διαπίστωση πως σε όποια κατάσταση και να είναι η «αγελάδα», μέχρι σήμερα το ίδιο γάλα βγάζει…