NEA

Καμπανάκι Μπαργιώτα για το ευαίσθητο θέμα των ΜΕΘ

Καμπανάκι Μπαργιώτα για το ευαίσθητο θέμα των ΜΕΘ

Το κρίσιμο και επείγον θέμα των ΜΕΘ επισημαίνει με σημερινή του ανακοίνωση ο βουλευτής Λάρισας, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, τονίζοντας τη σοβαρή έλλειψή τους που θα έχει τραγικές συνέπειες εάν αυξηθούν τα περιστατικά γρίπης, σημειώνοντας ταυτόχρονα την άνιση μεταχείριση για τους ασθενείς που διασωληνώνονται σε απλούς θαλάμους και δεν καταφέρνουν να παλέψουν για τη ζωή τους επί ίσοις όροις με εκείνους που βρίσκονται μέσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ο βουλευτής Λάρισας υπενθυμίζει την τραγική κατάληξη των δύο ασθενών από το νοσοκομείο Ζακύνθου, που περίμεναν επί ημέρες να ελευθερωθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο και καταλήγει δίνοντας τους αριθμούς που καθρεφτίζουν την ανεπάρκεια των ΜΕΘ, καθώς, αν και πανελλαδικά προβλέπονται στους Οργανισμούς των νοσοκομείων 701 οργανικές κλίνες ΜΕΘ, ο τελικός αριθμός αυτών που διαθέτουν και προσωπικό και μπορούν να λειτουργήσουν είναι μόλις 555 κλίνες.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του κ. Μπαργιώτα

«Αν στη χθεσινή λίστα του ΕΚΑΒ βρίσκονταν 48 ασθενείς που αναμένουν για κρεβάτι ΜΕΘ, κανείς δε θέλει να σκεφθεί πόσοι θα βρεθούν σε αυτή τη λίστα, όταν ξεκινήσει πιο δυνατά και η κυκλοφορία της εποχικής γρίπης!»: Αυτό λένε οι επαγγελματίες υγείας τόσο στα νοσοκομεία όσο και στο ΕΚΑΒ που διαχειρίζεται την περίφημη λίστα, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το δυσοίωνο ενδεχόμενο και κυρίως οι επιπτώσεις του. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τα νοσοκομεία της Αττικής είναι αποκαλυπτικά: Ευαγγελισμός: 6 διασωληνωμένοι, Ερυθρός Σταυρός: 5, Σωτηρία: 5, Αττικόν: 2, Γενικό Κρατικό Νίκαιας: 2.

Η εικόνα των ασθενών που διασωληνώνονται και -ελλείψει διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ- παραμένουν σε κοινούς θαλάμους, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται για τους ίδιους τους διασωληνωμένους αλλά και τους άλλους ασθενείς, δεν είναι εικόνα που αρμόζει σε δημόσιο σύστημα υγείας ευρωπαϊκής χώρας. Το βέβαιο είναι πως οι ασθενείς που διασωληνώνονται σε απλούς θαλάμους, δεν καταφέρνουν να παλέψουν για τη ζωή τους επί ίσοις όροις με εκείνους που βρίσκονται μέσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, παρότι αυτό επιβάλλει η κατάσταση της υγείας τους. 

Οι δύο ασθενείς από το νοσοκομείο Ζακύνθου, που είχαν μοιραία κατάληξη, περιμένοντας επί ημέρες διασωληνωμένοι έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο να ελευθερωθεί κρεβάτι σε μία ΜΕΘ, αποτέλεσαν μία τραγική απόδειξη για το πώς εξελίσσεται αυτή η αναμονή και πιθανόν ένας κακός οιωνός για το πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Οι χρόνιες δυσλειτουργίες του συστήματος υγείας και ιδίως στο ευαίσθητο πεδίο των ΜΕΘ, με αποκλίσεις ανάμεσα στις οργανικές κλίνες ΜΕΘ, αυτές που έχουν αναπτυχθεί και αυτές που λειτουργούν, δίνουν μια εξήγηση για την κατάσταση που επικρατεί.

Πανελλαδικά προβλέπονται στους Οργανισμούς των νοσοκομείων 701 οργανικές κλίνες ΜΕΘ. Ωστόσο, από αυτές διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να λειτουργούν οι 615, ενώ ο τελικός αριθμός αυτών που διαθέτουν και προσωπικό μειώνεται ακόμη περισσότερο, σε 555. Στην Αττική, που συγκεντρώνει σημαντικό όγκο περιστατικών και από την περιφέρεια, λειτουργούν 231 κλίνες και άλλες 24 είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), στην Αττική εχθές περίμεναν 38 ασθενείς να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ».