ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Γ. Δαγρές: «Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που εξαγγέλλει ο νέος πρόεδρος του ΕΟΦ δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση των ελλείψεων»

Γ. Δαγρές: «Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που εξαγγέλλει ο νέος πρόεδρος του ΕΟΦ δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση των ελλείψεων»

Ανεξέλεγκτος ο τρόπος εφοδιασμού των φαρμακαποθηκών από τις φαρμακοβιομηχανίες

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Με το «καλημέρα» ο νέος πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Ιωάννης Μαλέμης δείχνει έτοιμος να αφήσει το «στίγμα» του, ανεξαρτήτως του χρόνου που τελικά θα παραμείνει στη θέση αυτή καθώς ουσιαστικά αναλαμβάνει τα ηνία λίγους μήνες πριν τις εκλογές, είτε αυτές πραγματοποιηθούν Μάϊο είτε το πολύ Οκτώβριο, και προφανώς κάτω από την δαμόκλεια σπάθη της πιθανότητας απομάκρυνσης από τη θέση του αυτή φαίνεται πως δεν θέλει να αφήσει μέρα να πάει χαμένη.

Έτσι αμέσως μετά την έγκριση του διορισμού του στη θέση του προέδρου του ΕΟΦ από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο κ. Μαλέμης έδωσε μία εικόνα για τις προτεραιότητες του μέσα στις οποίες, όπως φαίνεται είναι και η προώθηση λύσης για ένα χρόνιο ζήτημα που απασχολεί τους φαρμακοποιούς και βέβαια τους ασθενείς και έχει να κάνει με τις ελλείψεις φαρμάκων.

Ο τρόπος που σκοπεύει να αντιμετωπίσει το θέμα είναι μέσα από τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας ώστε να εντοπίζεται online που υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων και ποιων φαρμάκων και έτσι να καταστεί πιο αποτελεσματική η διακίνησή τους.

Το θέμα των ελλείψεων απασχολεί έντονα την επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες  και ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο το DailyPharmaNews επικοινώνησε με το μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Ειδικό Γραμματέα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Γιάννη Δαγρέ ζητώντας του να καταθέσει τη γνώμη του για το θέμα της πρόθεσης του προέδρου του ΕΟΦ κ. Μαλέμη να προχωρήσει στη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας με σκοπό τον έλεγχο των ελλείψεων.

Ο κ. Δαγρές βλέπει θετικά αυτή την πρωτοβουλία και πιστεύει πως θα προχωρήσει καθώς, όπως είπε «η υλικοτεχνική υποδομή σήμερα υπάρχει ώστε να γίνεται επαρκής έλεγχος της διακίνησης των φαρμάκων και να εξασφαλίζεται η όσο το δυνατόν πρόσβαση του ασθενούς σε αυτά».

Παρόλα αυτά σημειώνει ότι αυτό δεν φτάνει. «Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ενώ ο ΕΟΦ δείχνει την τελευταία περίοδο, τα τελευταία δύο χρόνια, ικανοποιητικό ζήλο στο να καταφέρει να εξασφαλίζει επαρκή τροφοδοσία του πληθυσμού με φάρμακα, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για μία χώρα εν μέσω κρίσης, παράπλευρη παρενέργεια της οποίας ήταν και οι σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων από το 2011 – 2012 μέχρι σήμερα, σχεδόν αδιάλειπτα, το θέμα φαίνεται πως για να λυθεί χρειάζεται να γίνουν και άλλα πράγματα. Πέρα από το θέμα των παράλληλων εξαγωγών στην οποία στοχεύει ο ΕΟΦ υπάρχει και μία ακόμη παράμετρος, ίσως πιο σημαντική την οποία θα πρέπει να δει ο ΕΟΦ και η οποία ήδη προκαλεί σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα. Αυτή η παράμετρος αφορά την τροφοδοσία των φαρμακαποθηκών και των φαρμακείων της αγοράς συνολικά από τις φαρμακευτικές εταιρείες, διότι υπάρχει η υποψία ότι παρόλο που εισάγονται στην Ελλάδα οι επαρκείς ποσότητες σε φάρμακα από τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, αυτές οι ποσότητες δεν διαμοιράζονται με ακριβοδίκαιο τρόπο στις αναμεταξύ των περιοχών της Ελλάδας και των φαρμακαποθηκών. Αυτή η διαδικασία δεν ελέγχεται από κανέναν και πιθανώς να είναι αιτία που προκαλεί ελλείψεις φαρμάκων ακόμη και πολύ σοβαρότερη από τις όποιες παράλληλες εξαγωγές».

Η άποψη του κ. Δαγρέ είναι ότι παρόλο που υπάρχουν απαγορεύσεις εξαγωγών από τον ΕΟΦ αρκετά συχνά αυτό δεν αντανακλάται στην αγορά με μεγαλύτερη επάρκεια φαρμάκων. Χαρακτηριστική του μεγέθους του προβλήματος που έχει να κάνει με τον ανεξέλεγκτο τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες διακινούν τα φάρμακά τους στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με τον κ. Δαγρέ είναι η θέση του ότι «ακόμη κι εάν σταματούσαν τελείως, απαγορεύονταν οι παράλληλες εξαγωγές, υπάρχει το ενδεχόμενο να μη δούμε παρά ελάχιστη βελτίωση στο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων».