ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

ΣΥΦΑ Λέσβου: Με συγκεκριμένα στοιχεία πετάει το γάντι στην MSD για το θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων της

ΣΥΦΑ Λέσβου: Με συγκεκριμένα στοιχεία πετάει το γάντι στην MSD για το θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων της

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Το γάντι ρίχνει στην εταιρεία MSD o Σύνδεσμος Φαρμακοποιών Λέσβου λίγη ώρα πριν η εταιρεία πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Τρίτης 22 Ιανουαρίου συνέντευξη Τύπου με θέμα «Η διαχείριση ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 στην Ελλάδα».

Με δελτίο Τύπου ο Σύνδεσμος Φαρμακοποιών Λέσβου απαντά στην εταιρεία στα όσα είχε ισχυριστεί σχετικά με τις ποσότητες των φαρμακευτικών σκευασμάτων της JANUMET 50+1000, JANUVIA 100 και JANUVIA 50 που του είχε χορηγήσει και οι οποίες σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά που κατάθεσε πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου κ. Απόστολος Βαλτάς και τις υπεύθυνες δηλώσεις τις οποίες υπέγραψε σχεδόν το σύνολο των φαρμακοποιών του νομού, η εταιρεία εδώ και μήνες αρνείται να προμηθεύσει τα φαρμακεία του νομού με τις επαρκείς ποσότητες των εν λόγω σκευασμάτων δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα που μεγαλώνει λόγω και του μεγάλου αριθμού προσφύγων στο νησί (δες εδώ).

Στο δελτίο Τύπου ο ΣΥΦΑΛ αναγράφονται οι ποσότητες των προϊόντων που ζητήθηκαν από τα φαρμακεία του νησιού καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018 και οι ποσότητες που τελικά που έφτασαν στο νησί με τις διαφορές να είναι πράγματι πολύ μεγάλες.

Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο ΣΥΦΑ Λέσβου αναφέρει τα εξής:

 

Με αφορμή το Δελτίο Τύπου της εταιρείας «Merck Sharp & Dohme Ανώνυμη Φαρμακευτική και Βιομηχανική Εμπορική Εταιρεία» σχετικά με τις ποσότητες που έχει χορηγήσει για τα φαρμακευτικά σκευάσματα JANUMET 50+1000, JANUVIA 100 και JANUVIA 50 στο Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Λέσβου (ΣΥΦΑΛ), σας κοινοποιούμε τις ετήσιες αναλυτικές καταστάσεις με τις ποσότητες που ζητήθηκαν και τις ποσότητες που απέστειλε η εταιρεία στο ΣΥΦΑ Λέσβου, ώστε να εξυπηρετηθούν τα 90 φαρμακεία του νησιού για τις ανάγκες 95.000 κατοίκων του νησιού, χωρίς να υπολογίζοντες οι πρόσφυγες που διαμένουν τα τελευταία χρόνια στο νησί.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα, εάν οι ποσότητες αυτές, επαρκούν για τις ανάγκες των φαρμακείων της Λέσβου, όταν από τα φαρμακεία ζητούνται οι πολλαπλάσιες, εφόσον οι ανάγκες για τα φαρμακευτικά σκευάσματα αυτά είναι πολύ μεγαλύτερες.

Καθημερινά δεχόμαστε αιτήματα δεκάδων φαρμακοποιών, που ζητούν απεγνωσμένα τα παραπάνω φαρμακευτικά σκευάσματα, ώστε να μπορέσουν να εκτελέσουν τις συνταγές των ασθενών που προσέρχονται στα φαρμακεία τους. Συνταγές που τελικά παραμένουν ανεκτέλεστες, καθώς δεν υπάρχουν οι επαρκείς ποσότητες για να εξυπηρετηθούν.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι, οι ασθενείς αυτοί, που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, να αναγκάζονται να διακόπτουν την θεραπευτική τους αγωγή με τα φαρμακευτικά σκευάσματα της εταιρείας, με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.

Οι 90 υπεύθυνες δηλώσεις των φαρμακοποιών του νησιού που δηλώνουν ότι, «αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς των φαρμακείων τους με τα παραπάνω φάρμακα», αποδεικνύουν περίτρανα τα ανωτέρω.