ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Χρήστος Δαραμήλας: «Ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους για τις ελλείψεις οι αρμόδιοι του ΕΟΦ»

Χρήστος Δαραμήλας: «Ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους για τις ελλείψεις οι αρμόδιοι του ΕΟΦ»

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ουδέν νεώτερο προς το παρόν στο μέτωπο που έχει ανοίξει μεταξύ των φαρμακοποιών της Λέσβου και της εταιρείας MSD γύρω από το ζήτημα της επάρκειας του εφοδιασμού των φαρμακείων του νησιού με συγκεκριμένα σκευάσματα της εταιρείας για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη (δείτε εδώ).

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε η MSD την Τρίτη 22 Ιανουαρίου με θέμα τη διαχείριση των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ΣΔτ2) στην Ελλάδα, όπου παρουσιάστηκαν τρεις νέες μελέτες με δεδομένα από την ελληνική κλινική πράξη η αξιοποίηση των οποίων θα μπορούσε να συμβάλλει ουσιωδώς στην καλύτερη αντιμετώπιση των συγκεκριμένων ασθενών με καλύτερη ρύθμισή τους το DailyPharmaNews έθεσε το θέμα προς τον κ. Λάζαρο Πουγγία, Ιατρικό Διευθυντής της MSD Ελλάδας.

Ο κ. Πουγγίας απάντησε ότι «ως γιατρός της εταιρείας αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι ποσότητες που δίνει η εταιρεία στην ελληνική αγορά είναι περισσότερες από αυτές τις οποίες είχαμε δώσει και πέρσι. Θεωρητικά και πρακτικά οι ποσότητες θα πρέπει να επαρκούν», ανέφερε παραπέμποντας στην επίσημη απάντηση της εταιρείας στην αρχική ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου.

Επίσης ο κ. Πουγγίας σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση της εταιρείας στα στοιχεία που έδωσε την Τρίτη 22 Ιανουαρίου ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Λέσβου απάντησε «ότι πάντα υπάρχουν επίσημες απαντήσεις από την εταιρεία αλλά, όπως ξέρετε σε ένα οργανωμένο περιβάλλον πολυεθνικής υπάρχουν οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για να απαντάνε σε επιμέρους ζητήματα».

Το DailyPharmaNews επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) κ. Χρήστο Δαραμήλα ζητώντας του να τοποθετηθεί στο θέμα που έχει προκύψει.

Ο κ. Δαραμήλας ο οποίος δεν είχε υπόψιν του την κίνηση αυτή των φαρμακοποιών της Λέσβου να προχωρήσουν στην καταγγελία εταιρείας για τον περιορισμένο εφοδιασμό του νησιού με συγκεκριμένα φάρμακά της ανέφερε ότι από τις καταγγελίες που φτάνουν στην Ομοσπονδία φαίνεται ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται τόσο στο κομμάτι της απευθείας προμήθειας φαρμάκων από τις φαρμακευτικές εταιρείες ανά την Ελλάδα αλλά κυρίως στη λήξη των προϊόντων από τις φαρμακαποθήκες.

«Έχουμε γενικότερο πρόβλημα με το θέμα της λήξης των συνταγών και με το πώς τα φαρμακεία μπορούν να προμηθευτούν  φάρμακα διαβήτη, είτε αυτό είναι ινσουλίνη είτε είναι ενέσιμα φάρμακα είτε είναι δισκία. Έχουμε διαπιστώσει ότι γενικά υπάρχει πρόβλημα σε σχέση με τις ποσότητες αλλά πιο ειδικά έχουμε εντοπίσει προβλήματα στη Θεσσαλονίκη, στην Κατερίνη, στα νησιά, στην Καλαμάτα, στην Πάτρα κ.α. Έχουμε κάνει σχετική επιστολή και έχουμε ζητήσει εκ νέου συνάντηση με τον κ. Ηλία Γιαννόγλου, β’ αντιπρόεδρο του ΕΟΦ για τις 29 Ιανουαρίου, την ερχόμενη Τρίτη προκειμένου να συζητήσουμε από κοντά και να δούμε τι συμβαίνει με όλο αυτό το πρόβλημα της έλλειψης των φαρμάκων για τον διαβήτη σε όλη τη χώρα, κάτι το οποίο δεν είναι καινούργιο».

Για τον κ. Δαραμήλα είναι σημαντικό να αναλάβει τις ευθύνες του για το ζήτημα αυτό ο ΕΟΦ. «Είναι ευθύνη του ΕΟΦ. Από τη στιγμή που δέχεται καταγγελίες για έλλειψη φαρμάκων θα πρέπει να κάνει έλεγχο. Οι φαρμακαποθήκες έχουν συγκεκριμένα αιτήματα προς τις φαρμακευτικές εταιρείες για να λάβουν ποσότητες. Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν συγκεκριμένες αποστολές που κάνουν. Φαίνονται αυτά από τα δελτία αποστολής. Άρα, ποιος πρέπει να κάνει τον έλεγχο για να δει τι συμβαίνει;». Το θέμα είναι ότι «ο ένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλο και για τον έλεγχο αρμόδιος δεν είμαι ούτε εγώ ούτε ο κ. Βαλτάς ούτε κανένας αλλά ο ΕΟΦ. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους και ας κάνουν αυτά που πρέπει, επιτέλους!». 

 Χρόνια έχουμε διαμαρτυρίες και από τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και εμείς διαμαρτυρόμαστε κάθε τόσο γι’ αυτό το ζήτημα.

Από τα όσα ανέφερε τέλος ο κ. Δαραμήλας προέκυψε και η τεράστια σημασία που έχει η λειτουργία τοπικών Συλλόγων ασθενών. «Είναι δύσκολο να έχεις μία ολοκληρωμένη εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει εάν δεν υπάρχει τοπικός Σύλλογος. Και στη Μυτιλήνη δυστυχώς δεν υπάρχει τοπικά εκπρόσωπος για να μπορέσει να μας δώσει μία συνολική εικόνα στο χώρο των διαβητικών. Υπάρχουν μεμονωμένες μαρτυρίες αλλά δεν μπορούμε να έχουμε εύκολα μία συνολική εικόνα».