ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Δ. Ευγενίδης: Λύστε πρώτα το πρόβλημα των ελλείψεων και μετά ζητήστε να έχουμε ελάχιστο απόθεμα γενοσήμων

Δ. Ευγενίδης: Λύστε πρώτα το πρόβλημα των ελλείψεων και μετά ζητήστε να έχουμε ελάχιστο απόθεμα γενοσήμων

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

«Δώστε πρώτα λύση στο πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων και μετά απαιτείστε από τα φαρμακεία να διατηρούν ελάχιστο απόθεμα γενοσήμων». Τη δήλωση αυτή κάνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσιος Ευγενίδης, με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας με τη λίστα των δραστικών ουσιών βάσει της οποίας κάθε ιδιωτικό φαρμακείο υποχρεούται να διαθέτει ως απόθεμα τουλάχιστον μία συσκευασία γενόσημου φαρμάκου ανά θεραπευτική κατηγορία.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, το υπουργείο οφείλει πρώτα να βάλει φρένο στο χρόνιο πρόβλημα των σοβαρών ελλείψεων φαρμάκων και να διασφαλίσει την ύπαρξή τους ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και στη συνέχεια να βγάζει αποφάσεις με τις οποίες υποχρεώνει τα φαρμακεία να διατηρούν στοκ γενοσήμων.

«Προτεραιότητα όλων μας πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση των ασθενών. Τα τελευταία χρόνια επισημαίνουμε διαρκώς τις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων που καταγράφονται καθημερινά στα φαρμακεία μας για τις οποίες η πολιτεία δεν δίνει λύση. Όπως το υπουργείο Υγείας μάς υποχρεώνει να διατηρούμε στοκ γενοσήμων, έτσι κι εμείς ζητούμε από το υπουργείο να μας εξασφαλίσει ότι θα έχουμε όποιο φάρμακο χρειαζόμαστε, τη στιγμή που το χρειαζόμαστε, για να το χορηγήσουμε στους ασθενείς μας», τονίζει ο κ. Ευγενίδης .

Πάντως για το σοβαρό αυτό ζήτημα το οποίο προέκυψε μετά την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σε δημοσίευση της λίστας δραστικών ουσιών που πρέπει τα φαρμακεία να διαθέτουν σε γενόσημα φάρμακα, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής με ανάρτηση του στο facebook από την πρώτη στιγμή έθεσε θέμα αδράνειας του ανώτατου οργάνου των φαρμακοποιών, του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Συγκεκριμένα ο κ. Λουράντος, αφού παραθέτει τη λίστα δραστικών ουσιών (δείτε εδώ την ανάρτηση και τις δραστικές) που κάθε ιδιωτικό φαρμακείο υποχρεούται να διαθέτει ως απόθεμα μια τουλάχιστον συσκευασία γενοση?μου φαρμάκου ανά θεραπευτική κατηγορία καταλήγει να σημειώσει ότι «η βλακεία έχει ... χτυπήσει κόκκινο!!! Η επιστήμη έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά ... Δεν χρειάζεται καν να σχολιάσω την απόφαση του Υπουργείου Υγείας ή την αδράνεια του ΠΦΣ....!!!»