NEA

Αυξήθηκαν οι ελλείψεις φαρμάκων στην Αγγλία τους τελευταίους μήνες

Αυξήθηκαν οι ελλείψεις φαρμάκων στην Αγγλία τους τελευταίους μήνες

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη 

 

Προειδοποιούν οι φαρμακοποιοί στην Αγγλία ότι αγωνίζονται να αποκτήσουν πολλά από τα κοινά γενόσημα, καθώς σχεδόν διπλασιάστηκε ο αριθμός των φαρμάκων στον κατάλογο με τις ελλείψεις στην προμήθεια, από τον Οκτώβριο του 2018. Άμεση συνέπεια των συνεχών αυτών ελλείψεων είναι οι φαρμακοποιοί να πληρώνουν υψηλότερες τιμές.

 Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου συμφώνησε να καταβάλει πριμοδότηση για 45 φάρμακα τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά ο αριθμός αυτός τώρα έχει φτάσει τα 80 φάρμακα, καθώς οι συνεχιζόμενες ελλείψεις οδηγούν σε αύξηση των τιμών.

 

 Ο αριθμός των φαρμάκων στο συγκεκριμένο κατάλογο τριπλασιάστηκε τα τελευταία τρία χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί η αύξηση που παρατηρήθηκε το Νοέμβριο του 2017, όταν στον κατάλογο καταγράφηκαν 91 φάρμακα.

 Την ευθύνη για το φαινόμενο αυτό φέρουν σίγουρα η αυξανόμενη ζήτηση, το κόστος των πρώτων υλών, οι νέες κανονιστικές απαιτήσεις, οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και οι φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν γενόσημα και δεν επιθυμούν να συνεχίσουν να πωλούν μη αποδοτικά προϊόντα αλλά κυρίως –όπως πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν– η αβεβαιότητα του Brexit που επιδεινώνει τα πράγματα