NEA

Ξεπέρασαν τα 300 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο Άργος Ορεστικό

Ξεπέρασαν τα 300 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο Άργος Ορεστικό

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Έκτακτη κατάσταση δημόσιας Υγείας στο νομό Καστοριάς, μετά την επιδημία γαστρεντερίτιδας που εκδηλώθηκε στο Άργος Ορεστικό και έχει κινητοποιήσει τις υγειονομικές Αρχές. Τι ανέφερε στο dailypharmanews.gr απεσταλμένη του ΚΕΕΛΠΝΟ.

 

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 26 Ιανουαρίου, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόσληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ενημερώθηκε για αυξημένη προσέλευση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στο Κέντρο Υγείας του Άργους Ορεστικού και στο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς.

 Συνολικά, έως το μεσημέρι της Δευτέρας, 28 Ιανουαρίου, είχαν καταγραφεί περισσότερα από 300 κρούσματα. «Η κλινική εικόνα των ασθενών χαρακτηρίζεται από εμέτους, διάρροιες και κοιλιακό άλγος, ενώ ο εργαστηριακός έλεγχος για Salmonella spp. και Shigella spp. ήταν αρνητικός και αναμένονται τα αποτελέσματα του ιολογικού ελέγχου δειγμάτων κοπράνων», αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ σε σχετική ανακοίνωση.

 Από την αρχική διερεύνηση δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο κοινό γεύμα, δραστηριότητα ή άλλος κοινός παράγοντας ή κοινή έκθεση στην οποία να μπορούν να αποδοθούν τα κρούσματα. «Με τα έως τώρα δεδομένα δεν μπορεί να αποκλειστεί η υδατογενής πηγή της επιδημίας ενώ παράλληλα αναμένονται τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου δειγμάτων νερού που εστάλησαν στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας».

 Κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ μετέβη ήδη στην περιοχή για την εκτίμηση της κατάστασης, το συντονισμό της διερεύνησης και τη διεξαγωγή αναλυτικής επιδημιολογικής μελέτης για την ανεύρεση της πηγής της επιδημίας γαστρεντερίτιδας στο Άργος Ορεστικό.

 Όπως ανέφερε στο dailypharmanews.gr απεσταλμένη του Κέντρου τα αποτελέσματα του ιολογικού ελέγχου δειγμάτων κοπράνων αναμένονται αργά σήμερα (Τρίτη) το απόγευμα, ενώ  τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου δειγμάτων νερού που εστάλησαν στη Θεσσαλία αναμένονται αύριο (Τετάρτη).

 

Οι ειδικοί συστήνουν την αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής για αποφυγή μετάδοσης του νοσήματος από άτομο σε άτομο, ενώ συμβουλεύουν το κοινό να αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες για τα μέτρα πρόληψης στην ιστοσελίδα του Κέντρου.

 Το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις υπηρεσίες υγείας και τους τοπικούς φορείς δημόσιας υγείας με στόχο την παρακολούθηση και τη διερεύνηση του φαινομένου.