NEA

Σκάνδαλο με τα χημικοθεραπευτικά σκευάσματα καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Σκάνδαλο με τα χημικοθεραπευτικά σκευάσματα καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Από τη  Ρούλα Σκουρογιάννη

Σκάνδαλο, σχετικά με την προμήθεια και υπερχρέωση υλικών (χημικοθεραπευτικών σκευασμάτων) φέρνει στο φως με καταγγελία της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), καθώς πρόσφατο ΦΕΚ τροποποίησε τον τρόπο χορήγησης των υλικών και το κόστος τους, το οποίο υπερκοστολογήθηκε από τα 100 – 150 ευρώ στα 600!

 

Πιο συγκεκριμένα, η Ελαστομερής Αντλία Έγχυσης Χημειοθεραπείας, χορηγούνταν έως 31 Οκτώβρη 2018 στους ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες αποκλειστικά και μόνο από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων.

Το PORT που συνοδεύει τη συσκευή εμφυτεύεται σε κεντρική φλέβα του οργανισμού, προκειμένου να λαμβάνει ο ασθενής τα χημικοθεραπευτικά του φάρμακα, τα οποία τοποθετούνται στην συσκευή αντλία που συνδέεται με το PORT.
Στις θεραπείες που περιλαμβάνει τη συγκεκριμένη μέθοδο έγχυσης των χημικοθεραπευτικών φαρμάκων -που φθάνουν έως τις 15- το PORT τοποθετείται την πρώτη φορά. Έτσι, τα Νοσοκομεία για να αποφύγουν το κόστος του KIT (σετ) προμηθεύονται ξεχωριστά το PORT από τις αντλίες.
«Κάθε συσκευή αντλία κοστίζει περίπου 25 ευρώ και είναι μίας χρήσεως και χρησιμοποιείται σε μία θεραπεία. Το PORT εμφυτεύεται μία φορά και χρησιμοποιείται για όλο τον κύκλο των θεραπειών. Κοστίζει 100 – 150 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα το προμηθεύονται τα Νοσοκομεία», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ στην ανακοίνωση - καταγγελία.

«Από την 1η Νοεμβρίου 2018, με ΦΕΚ αρ. φύλλου 4898/1-11-2018, άλλαξε ο τρόπος χορήγησης. Στο συγκεκριμένο ΦΕΚ, τροποποιήθηκε ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ και η αντλία με το PORT χορηγούνται με ιατρική συνταγή παραπεμπτικό ΕΟΠΥΥ ως σετ από τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ (φαρμακεία, εταιρείες ιατρικών ειδών).

Το σκάνδαλο είναι ότι -με βάση το ΦΕΚ 532/16-2-2018, στο οποίο καθορίζονται οι τιμές αποζημίωσης στα εγκεκριμένα σκευάσματα και αναλώσιμου υλικού από τον ΕΟΠΥΥ- το συγκεκριμένο σετ που η εμπορική του ονομασία είναι Ελαστομερής Αντλία Έγχυσης Χημειοθεραπείας SMARTeZ 270ml, 10ml/h, κοστολογήθηκε και αποζημιώνεται στις φαρμακευτικές εταιρείες από τον ΕΟΠΥΥ στα 600 ευρώ!!! Δηλαδή 400 – 450 ευρώ περισσότερο από τα χρήματα που το προμηθεύονται τα Νοσοκομεία.


Τα Νοσοκομεία προμηθεύονταν το σετ 150-200 ευρώ. Σκάνδαλο όμως αποτελεί και το εξής: Το PORT συνταγογραφείται ως σετ μαζί με την αντλία που τοποθετείται το χημειοθεραπευτικό φάρμακο που είναι μιας χρήσης και αχρηστεύεται μετά από κάθε θεραπεία, ενώ το PORT εμφυτεύεται μόνο την πρώτη φορά. Οι ασθενείς αν και αγοράζουν ολόκληρο το σετ το οποίο χρεώνεται 600 ευρώ, στα χέρια τους παίρνουν μόνο τη συσκευή που κοστίζει 25 ευρώ (τόσο την προμηθεύονται τα Νοσοκομεία). 
Δεν είναι μόνο η υπερκοστολόγηση της αντλίας τουλάχιστον 300%. Έχουμε και το κόλπο να χρεώνεται το PORT χωρίς να χρειάζεται και χωρίς να το παραλαμβάνουν οι ασθενείς. Γιατροί Ογκολόγοι και φαρμακοποιοί Νοσοκομείων δέχονται ήδη ντίλερ των εταιρειών για να εξηγούν ότι η συγκεκριμένη αντλία έγχυσης του χημειοθεραπευτικού φαρμάκου συνταγογραφείται και θα πρέπει ο ασθενής να την προμηθεύεται από παρόχους και όχι από το Νοσοκομείο.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες κάνουν εισαγωγή στα Νοσοκομεία. Δεν μπορούσαν έως τέλος Οκτώβρη 2018 να φέρνουν φάρμακα από εταιρείες ιατρικών ειδών. Και όμως, τώρα, από 1 Νοέμβρη 2018, γίνεται. Με την υπερκοστολόγηση και το κόλπο με τη χρέωση της αντλίας κάθε φορά, το κέρδος των εταιρειών είναι απίστευτο. Το σκάνδαλο είναι μεγάλο, καθώς χιλιάδες καρκινοπαθείς (10.000 ετησίως) υποβάλλονται στην συγκεκριμένη θεραπεία.

Πού είναι το συμμάζεμα της φαρμακευτικής δαπάνης την ώρα που οι καρκινοπαθείς δεν μπορούν να βρουν τα χημικοθεραπευτικά φάρμακα στα Νοσοκομεία!!!». 

 

«Αρκετά πληρώνει ο ελληνικός λαός!!!»

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία καλεί τον υπουργό Υγείας -«εάν διέλαθε της προσοχής του αυτό το μείζον ζήτημα»- να παρέμβει να ανακληθούν τα σκανδαλώδη ΦΕΚ ώστε οι αντλίες έγχυσης και οι συσκευές να παρέχονται αποκλειστικά και μόνο από τα Νοσοκομεία και να μειωθεί η τιμή αποζημιώσεων από 600€ στα 150-200 ευρώ.