ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Κ. Θεοδοσιάδης: «Οι ελλείψεις είναι μία μόνιμη κατάσταση που πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε συνηθίσει»

Κ. Θεοδοσιάδης: «Οι ελλείψεις είναι μία μόνιμη κατάσταση που πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε συνηθίσει»

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Αναφορά στο ζήτημα των ελλείψεων φαρμάκων που το τελευταίο διάστημα έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την επικαιρότητα -λόγω και των όσων συνέβησαν στη Λέσβο (δες εδώ), όπου ο πρόεδρος του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς σε μηνυτήρια αναφορά του κατήγγελλε φαρμακευτική εταιρεία ότι εδώ και μήνες δεν προμηθεύει με επαρκείς ποσότητες τα φαρμακεία του νησιού- έκανε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Ο κ. Θεοδοσιάδης στο χαιρετισμό του ουσιαστικά ζήτησε αλλαγή πλεύσης σε ορισμένα θέματα που προφανώς θεωρεί προβληματικά στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου και ζήτησε κάποιοι να κάνουν την αυτοκριτική τους και να πουν ότι ο χώρος του φαρμάκου ενοχοποιήθηκε πολύ περισσότερο από το ποσοστό ευθύνης που του αναλογούσε

Στο χαιρετισμό του ο κ. Θεοδοσιάδης ανέφερε τα εξής:

«Εύχομαι σε όλους καλή χρονιά για το 2019. Να έχουμε την υγεία μας για να μπορούμε να εξασφαλίζουμε την υγεία και των ανθρώπων που απευθύνονται σε εμάς. Εύχομαι επίσης το 2019 οι Έλληνες πολίτες να μην πληρώσουν 1,8 δις ευρώ για φάρμακα, όπως πλήρωσαν τη χρονιά που έφυγε, οι φαρμακοβιομηχανίες -ελληνικές ή πολυεθνικές- να αντιμετωπίζονται από την πολιτεία πιο φιλικά και γενικότερα η επιχειρηματικότητα να μην αντιμετωπίζεται στα όρια του ποινικού δικαίου και της ενοχής, τα φαρμακεία να πάψουν να ζορίζονται και να σταματήσουν τις απώλειες του εισοδήματός τους που από το 2009 μέχρι σήμερα σταματημό δεν έχει και να μπορούν να παίρνουν τα φάρμακά τους που οι ελλείψεις είναι μία μόνιμη κατάσταση που πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο να την έχουμε συνηθίσει. Να εξασφαλίσουμε για τον κόσμο και τη δυνατότητα πρόσβασης στο φάρμακο αλλά και την αντιμετώπιση τη σωστή και προπάντων και η πολιτεία και όλοι μας να πούμε κάποιες αλήθειες. Να πούμε ότι χωρίς χρήματα, υγεία δεν παρέχεται ούτε στον τομέα της ιατρικής ούτε στον τομέα της φαρμακευτικής. Να πούμε ότι στόχος όλων μας είναι να ανεβάσουμε τα επίπεδα πρόληψης και να μην αντιμετωπίζουμε σαν δαπάνη τον εμβολιασμό και άλλες διαδικασίες πρόληψης. Να πούμε ότι στόχος μας δεν είναι να επιδοτούμε με χρήματα ή με φάρμακα τους ανέργους αλλά να δώσουμε θέσεις δουλειάς για να μην υπάρχουν άνεργοι και πέρα απ΄ όλα αυτά, όταν σβήσουν τα φώτα να καθίσουμε όλοι οι φορείς και να συζητήσουμε ειλικρινά μεταξύ μας χωρίς ο ένας να προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες και το μπαλάκι στον άλλο φορέα σε μία σχέση ισορροπίας και ειρηνικής συνύπαρξης και τέλος, αφού δεχθούμε ότι τελειώσαμε με τα μνημόνια και τις επιτροπείες και τα σχετικά, κάποιοι να κάνουν την αυτοκριτική τους και να πουν ότι ο χώρος του φαρμάκου ενοχοποιήθηκε πολύ περισσότερο σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της χώρας από το ποσοστό ευθύνης που του αναλογούσε. Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή χρονιά».