NEA

Ισραηλινή εταιρία βιοτεχνολογίας ισχυρίζεται ότι έχει αναπτύξει αποτελεσματική θεραπεία για τον καρκίνο

Ισραηλινή εταιρία βιοτεχνολογίας ισχυρίζεται ότι έχει αναπτύξει αποτελεσματική θεραπεία για τον καρκίνο

Λίγες μόλις ημέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου (4 Φεβρουαρίου), η ανακοίνωση μίας ισραηλινής εταιρία βιοτεχνολογίας, της Accelerated Evolution Biotechnologies Ltd (AEBi) έρχεται να δώσει ελπίδα σε εκατομμύρια πάσχοντες σε όλο τον κόσμο, καθώς με δήλωσή της, υποστηρίζει ότι έχει αναπτύξει μια πλήρη θεραπεία για τον καρκίνο.

 

 Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Μιλώντας στο Jerusalem Post, ο Dan Aridor, πρόεδρος της AEBi δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι, σε ένα χρόνο, θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε μια πλήρη θεραπεία για καρκίνο».

 Κάνοντας λίγο πιο συγκεκριμένο το προφίλ της θεραπείας του καρκίνου, που σχεδόν έχει ολοκληρώσει η AEBi, ο Aridor εξήγησε ότι «θα είναι αποτελεσματική από την πρώτη μέρα, θα έχει διάρκεια λίγων εβδομάδων, με ελάχιστες έως καθόλου παρενέργειες και κόστος πολύ χαμηλότερο από τις περισσότερες ογκολογικές θεραπείες που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμες», συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για μία ογκολογική προσέγγιση που θα είναι γενική και εξατομικευμένη.

 Σύμφωνα με τον Aridor και τον CEO της AEBi, Δρ Ilan Morad, η θεραπεία της εταιρείας, που ονομάζεται MuTaTo (multi-target toxin - τοξίνη πολλαπλών στόχων), λειτουργεί με τη λογική ενός «ογκολογικού αντιβιοτικού».

 Πώς λειτουργεί το MuTaTo

Συγκεκριμένα, το MuTaTo χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό τριών πεπτιδίων στόχευσης κυττάρων καρκίνου μαζί με μια ισχυρή πεπτιδική τοξίνη για να σκοτώσει καρκινικά κύτταρα, ενώ παράλληλα περιορίζει τις μεταλλάξεις. Ο Morad ισχυρίζεται ότι το MuTaTo είναι ικανό να σκοτώνει τα καρκινικά βλαστοκύτταρα και να επιβραδύνει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, αποβάλλοντας έτσι το σώμα του καρκίνου εντελώς.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι στιγμής, η θεραπεία έχει δοκιμαστεί μόνο σε πειραματόζωα, και αυτή ακριβώς η έλλειψη επαρκών δεδομένων από μελέτες σε ανθρώπους είναι η αιτία που έχουν εκφραστεί επιφυλάξεις από υγειονομικούς κυρίως.

 

Παρόλο που η εταιρεία δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει κλινικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η θεραπεία λειτουργεί στον ανθρώπο, ο Morad υποστηρίζει ότι η θεραπεία ανέστειλε την αύξηση των καρκινικών κυττάρων σε ποντίκια.

 Η AEBi, ωστόσο, διευκρινίζει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι σύντομα θα παρέχει την «πλήρη θεραπεία για καρκίνο, δηλαδή μία ολοκληρωμένη λύση, έτοιμη για την πρώτη δοκιμή στον άνθρωπο. Μια λύση που υπόσχεται να νικήσει το πρόβλημα χωρίς υποτροπές. Ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που υπάρξει υποτροπή, το το MuTaTo θα μπορεί να επαναχορηγηθεί αναπροσαρμοσμένο, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ασθενούς».